Péntekre virradóra a Föld bizonyos pontjairól részleges holdfogyatkozás lesz látható, amely mintegy hat órán keresztül tart majd. Sajnos Magyarországról saját szemünkkel nem lesz látható a különleges esemény. 

November 18. és november 19. között az elmúlt 580 év leghosszabb részleges holdfogyatkozása lesz megfigyelhető. A Space leírása szerint a holdfogyatkozás mintegy hat órán keresztül fog tartani, a Föld árnyékának legsötétebb részén való áthaladás 3 óra 28 percig lesz látható.

Holdfogyatkozás akkor figyelhető meg, ha a Hold a Föld árnyékába lép. Ahogy arra a neve is utal, a részleges holdfogyatkozás során a Hold csak részben lép be a Föld árnyékának belső részébe, ami azt jelenti, hogy nem tűnik el teljesen. A mostani esetben a maximum elérésekor a Hold 97,4%-a kerül bolygónk árnyékába. Égi kísérőnk ebben az időszakban vöröses-barna színben pompázik majd, amelyet a légkörön szóródó fények idéznek elő. A vörös szín egyébként ugyanannak a jelenségnek köszönhető, ami miatt a naplemente rózsaszín, vörös, vagy éppen narancsos színű.

A napfogyatkozással ellentétben – melynek során a Hold a megfigyelő számára részben vagy egészen eltakarja a Napot – a holdfogyatkozás szabad szemmel is nézhető, nem szükséges védőszemüveg használata. A mostani holdfogyatkozás Észak-Amerikában, Dél-Amerika egy részén, valamint Kelet-Ausztráliában és Északkelet-Ázsia nagy részén lesz látható. Magyarországról sajnos nem lesz megfigyelhető a különleges égi jelenség.