Egy, több mint 80 tényellenőrző szervezetből álló csoport a YouTube-ot nevezte “az online dezinformáció és félretájékoztatás egyik fő közvetítőjének“. 

A fake news, azaz a különféle okokból terjesztett szándékos félretájékoztatás komoly problémát jelent napjainkban, az elmúlt két év a járványhelyzet miatt pedig különösen sok kihívást hozott magával, elég csak a vírust és az oltásokat érintő összeesküvés-elméletekre gondolni. A féltetájékoztatás persze nem csak a koronavírus járványt érinti, többek között a politikában is előszeretettel vetik be ezt a módszert, hogy manipulálják az olvasókat, vagy a számukra kedvező irányba mozdítsák el a választásokat.

A CNN nemrégiben egy igen érdekes esetről számolt be, miszerint egy, több mint 80 tényellenőrző szervezetből álló csoport nyílt levélben szólította fel Susan Wojcicki-t, a YouTube vezetőjét, hogy lépjen fel végre az oldalon terjedő álhírekkel szemben. A levélben többek között arra kérik a Google tulajdonában lévő YouTube-ot, hogy ne finanszírozza tovább azoknak az oldalaknak a működését, ahol félretájékoztatás zajlik, valamint fektessenek több energiát a nem angol nyelvű videók félretájékoztatása elleni küzdelembe. A csoport álláspontja szerint a YouTube kudarca a dezinformáció és a félretájékoztatás elleni harcban különösen szembetűnő a déli országokban, elsősorban Latin-Amerikában, Afrikában, valamint Ázsiában.

A portál beszámolója szerint a csoport képviselői már a levél megírásai előtt felvették a kapcsolatot a céggel, hogy megvitassák a felmerült problémákat, de a mai napig nem született eredmény az ügyben.