- Hirdetés -
()

Június végén mutattuk be az új 4-es routert, ami a Xiaomi család második gigabites kis routere. Akkor kissé aggódtam a fele memória és USB hiánya miatt, ami teljesen alaptalannak bizonyult. A memória nem mást szolgál ki, mint az effektív adatforgalmat az internet szolgáltató és a hálózati eszközök között, a Wifi eszközök közötti és a hálózati eszközök között. Nem kell a fájlszervert, USB meghajtót, drivereket és egyéb szolgáltatásokat memóriába tartani. Az USB hiánya, nos hát el kell dönteni, hogy fontos e vagy sem. Ha kell, maradjunk a 3G routernél.

A router beüzemelése

Mivel még sosem csináltam ilyet, nagyon meglepett, hogy mennyire egyszerű egy kínai kezelőfelülettel rendelkező eszköz beállítása. Aki már költözött át két Xiaomi telefon között, az tudja, hogy ez egy pofon egyszerű művelet. Innen küldöm oda és kész. Nos, a Xiaomi routernél is pont így működik, ha egy régebbiről váltasz. A MiWifi android alkalmazás mindent megtesz helyettünk, csak a két routert kell bekapcsolva hagyni és a jelszavak beírása után mindent beállítást átvisz.

  

Ha új routerként állítjuk be, akkor sincs nagy probléma, az androidos app tökéletes erre is, de aki a webes felületen szeretne böngészgetni, annak ajánlom olyan böngészőt használjon, ami tud offline kínairól fordítani, mert amíg nincs internet kapcsolat, online fordítás nem fog menni. A Xiaomi routerek webes felülete mind kínai nyelven van!

Mérési eredmények

Az internet szolgáltató a Digi Kft., 1000-es előfizetéssel. Első mérés UTP kábelen a Speedtest.net oldalán különböző szerverek segítségével. A 4-es router mérések a 2018.08.21. dátummal, a többi a 3G routerrel történt.

Első mérés, aminek az eredményei kicsit elmaradnak a többitől érdekes módon, egy helyi, vagyis győri szervert választott a rendszer és s sebesség egyáltalán nem kielégítő. Lehet ez a szerver nem képes nagyobb sebességet kiszolgálni, így a többi sebességtesztet már budapesti nagy szolgáltatókon végeztem. A 3G routerrel eddig képtelen voltam 700 Mbps közeli sebességet elérni, tehát a 4-es durván lekörözte.

Ugyan ez a Digi szolgáltató saját sebességteszt oldalával.

Tehát a 800 Mbps feletti sebesség garantált, természetesen minden zavaró tényezőt kizárva és a legjobb szervereket igénybe véve. Torrent letöltésnél is számíthatunk rá, persze ha a seederek között hasonló sebességű netesek vannak. Így még 4-8-16K filmek online nézése sem lesz probléma!

A Wifi támogatja a 2.4 és 5G kapcsolatokat, így mind a kettőt mértem egy Xiaomi Mi 5s készülékről.

A mérések szintén 2018.08.21-én készültek, az első 4 mérés 2.4G kapcsolattal készült, több szerverrel, míg a felső három 5G kapcsolaton és ott is három különböző szerverrel. A középső, 34.1 a győri szerverrel sikerült :) Alatta a többi mérés a 3G routeren keresztül készült.

Ezután belső hálózaton nagy fájl másolása történt, vezetékes PC-ről Wifi-s telefonra.

Majd ugyan ez vissza telefonról PC-re.

Természetesen a router alaphelyzetben nem tud ennyit, egy kis finombeállításra van szükség. A Wifi csatornákat be kell lőni, erre van egy remek alkalmazás Androidra, a Wifi Analyzer.

A Wifi csatornát az alkalmazáson keresztül nem tudjuk beállítani, csak a webes felületen itt:

A Wifi analyzerrel karöltve állítsátok olyan csatornára, ahol nincs vagy nagyon kevés másik router szórja a jelet, így jobb minőségű lesz a kapcsolatunk!

Ha ez megvan, akkor állítsuk be a WAN oldali sebességet, mert a kedves kínaiak 50 megánál nagyobb netet nem ismernek és ehhez van beállítva a szolgáltató felőli sávszélesség. Ne hagyjuk, hogy automatán beállítsa az android app sem, az sem képes a helyes beállításra. Csatlakozzunk a routerhez PC segítségével, a böngészőbe írjuk be ezt a címet: http://miwifi.com. Fordíttassuk le a böngészővel a felületet magyarra és kattintsunk a Haladó beállításokra, azon belül a QoS intelligens sebességhatárra. Kattints a Sebességkorlátozás beállítása gombra és írd be mindenhova: 10000

És kész is vagy! Van egy brutál jó routered!

A Xiaomi Mi Wireless Router 4 jelenleg a Gearbest oldalán 39.99$ áron elérhető.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -