Az élet MIUI nélkül – Xiaomi Mi A2 bemutató

5
13483

Előre leszögezném némi-nemű elfogultságomat a MIUI rendszerei felé, hisz 5 éve töretlenül hirdetem az igét és mikor az ember ezzel kel és fekszik, az Android alap rendszerét fanyar mosollyal veszi kézbe. Ellenben kellemes meglepetések értek, amit eléggé ki is hangsúlyozok a videóban, a Xiaomi nem minden jó és hasznos funkciót vesz át az Android rendszerből, pedig nem hinném, hogy kárát látnák a MIUI felhasználók.

Az Mi A2 előnyei a MIUI-t futtató társaival szemben, a rendszer letisztultsága és gyorsasága. Gyorsasága a letisztultságában rejlik és a rengeteg háttér szolgáltatás hiánya, a témaelemek és funkciók memóriában tartása. Igaz, ezt is tele lehet pakolni ugyan annyi alkalmazással, de még is jobban muzsikál mint a rengeteg szolgáltatást és vizuális élményt nyújtó MIUI. Persze ebben közrejátszik a Qualcomm Snapdragon 660 processzor, amit az Android Oreo 8.1 legfrissebb kiadása 100%-osan jól használ ki.

Viszont ebben vannak a hátrányai, a rengeteg kényelmi funkció, a sok beállítási lehetőség és sokszínűség. Igaz az alap android is felruházható különböző kinézettel – vagy is csak a rendszer indító – egy másik, Play áruházból beszerezhető Launcher használatával. Aki MIUI-ról váltana, annak csak akkor javaslom, ha nagyon elege van a MIUI rendszerből, ha kedveli, semmi képp nem javasolt. Viszont az A1 vagy más alap droidos telefonról feltétlenül meleg szívvel ajánlom, ez egy tökéletes választás!

A kamerája parádés! A dupla hátsó kamera páros automata lencse választási módja a mesterséges intelligencia feladata, igaz csak portré módban működik, de nagyon hatásos nappali és esti fényeknél. Az alacsony megvilágítás kompenzálásért az f/1.7 rekeszértékű és 2μm pixelméretű, 20MP-es Sony IMX376 modul felel, ráadásul a “pixel binning” technológián alapuló, 4 az 1-ben Super pixel és a szoftveres AI képfeldolgozással kiváló minőséget biztosít. Nappali szuper minőséget a 12MP-es, 1.25μm pixelméretű Sony IMX486 modullal érhetjük el, természetesen még mindig csak a portré módról van szó.

 

Normál fényképezés közben ebből mit sem veszünk észre, hisz csak a 12MP-es érzékelőt fogja használni, jó és rossz fényviszonyok mellett is. Csak a szoftveres javításra hagyatkozhatunk, vagy magunk is beállíthatjuk a megfelelő beállításokat, hisz az A2 kamerájában manuálisan is beállítható a fehéregyensúly, fókusz, záridő, ISO és lencse. Egyedül a kézi beállításokban lehet lencsét váltani, így ha a többi értéket automatán hagyjuk, akkor szebb éjszakai felvételt készíthetünk, mint teljesen automatán.

 

Az előlapi kamera úgy szintén a hátsó 20MP-es, minden tudásával felvértezve várja, hogy a szelfizni vágyók a lehető legtökéletesebb képet készítsék el magukról. Az AI Beutify 4.0 gondoskodik róla, hogy mindig szépek legyünk – bár ehhez olyan téma is kell 🙂 – és szebbik arcunkat mutassuk meg a nagyvilágnak. A Sony IMX376 szenzor mellett a hatalmas 2μm méretű pixelek segítségével tudja a mesterséges intelligencia SLR hatású képeket készíteni, szinte tökéletes élfelismerés és háttérelmosással. Emellett a HDR funkció és a 4.500K meleg fényű vaku is gondoskodik a rossz fényviszonyok melletti, jó minőségű kép készítéséhez.

Sajnos Mitun kívül senki nem vállalt egy kis portré fényképezést, szép, győri csajok most kimaradnak… 🙂

A kamera működésében nincs semmi kifogásolható, viszont ennél nagyobb, kitüremkedő modult még az életben nem láttam. A hozzá kapott tok sem segít rajta, így is úgy billeg, hogy gyerekek libikókázhatnak rajta. Kedves Xiaomi! MIÉRT???

Az Mi A2 kijelzője a maga 5.99″ átmérőjével már-már phablet méretet ad a telefonnak, de még mindig azon a vékony pengeélen táncol, ha kicsit szélesebb lenne, már az átlag kezű felhasználók sem tudnák egy kézzel kezelni. Ez ügyben is kissé elvakult vagyok, mivel elég kicsi kézzel rendelkezve erősítem azon felhasználók táborát, akik a 5″ körüli Xiaomi csúcstelefonra áhítoznak. A minőségre nem lehet panasz. Mind a 2.332.800 pixel a helyén van, 403 ppi pixelsűrűségével remek élményt nyújt. Viszont az előlapi fényérzékelő érdekesen működik. Ha a képernyő működése közben le, illetve felkapcsolod a villanyt egy sötét szobában, az Alkalmazkodó fényerő akár 3-7 másodpercet is késik. Egy 2 éves Mi5s-nek MIUI rendszerrel ez 2-5 másodperc. De. Ha kikapcsolt állapotban felébresztjük a képernyőt, a megfelelő fényerővel fog világítani, érdekes, hogy kikapcsolva ez tökéletesen működik. És hiányzik a napfény képernyő funkció! Ráadásul a legerősebb fokozaton meg sem közelíti pl. a Xiaomi Mi 5s fényerejét. A képernyőt 2.5D Corning® Gorilla® Glass 5 védi, ami ellenáll kisebb eséseknek/ütődéseknek, erősebb karcoknak, de nem árt egy üvegfóliát venni rá, hogy inkább az sérüljön, mint a kijelző.

Az Mi A2 akkumulátorára már a bemutatón is rácsodálkoztunk, vajon mire lesz elég 3.010 mAh. A használati statisztikák alapján 1 napot simán kibír 6-7 óra képernyő idővel. Viszont a Xiaomi nem kis meglepetésünkre Európában gyorstöltő nélkül küldi, ezt magunknak kell beszerezni, ami max QC3.0-ás lehet, mert itt jön a csavar, Indiában megjelent Mi A2 tudja a QC4.0… no comment.

Az Mi A2 méreteit tekintve nem sokkal nagyobb mint a Redmi Note szériája, csak magasabb néhány milliméterrel. Pontosan 158.7 x 75.4 x 7.3 mm, a vastagság a kamerával együtt értendő. Súlya mindösszesen 168 g.

Kapcsolatok terén sincs szégyenkezni valója, tudja az összes 4G frekvenciát, ami Európában fontos és igen B20 természetesen van, hisz ez a lényeg benne és bármelyik nanoSIM foglalatban tudod is használni a 4G-t! WiFi 802.11 a/b/g/n/ac kapcsolatokat tudja, 2.4G WiFi/5G WiFi/WiFi Direct/WiFi Display szolgáltatásokkal. Bluetooth 5.0 minden BT eszközt kezel, visszafele kompatibilis és ha új BT5-ös eszközt vásárolsz, már annak kezelése sem lesz probléma.

Összefoglalva az Mi A2 hihetetlen jó választás, ha a sima Android rendszer nem okoz problémát, simán csak stabilan használni akarod és mindig a legfrissebb rendszert szeretnéd magadénak tudni. Aki más felülethez, vagy rendszerhez szokott, kissé érdekes és nehézkes lesz átszokni. Kimondott MIUI rajongóknak nem ajánlott…

Jó szórakozást!

 

ui.: Még egy apróság. Az értesítő LED nem csak villog, hanem pulzál, na de nem ahogy az ember várná, hanem lépésekben…

5 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Na akkor az én véleményem is leírom Az A2/Note 5-ről mint “újdonságok”. 1. Volt A1-em imádtam, az 5.5″ volt ez volt, az utolsó még egy kezes telefon, amit fentről lefelé át lehet normálisan érni. Most Mi note 3-am van, ami ugyanúgy 5.5″-os csak sokkal többet tud mindenben, lényeg, hogy ez volt az első indok, amiért nem vettem A2-őt se Note 5-öt, mert az 5.99″-t átérni már szenvedés, körülményes + zsebbe is alig fér el. 2. A Note 5 és A2 audio hangzása az audio kimeneten csapnivaló. NRG player vagy Poweramp zenelejátszóba szoktam zenét hallgatni, ezek a legjobbak, mert ez a kettő lejátszó tudja egyedül azt, hogyha adsz rá mélyet és magasat, nem veszi le a hangerőt.., na a lényeg, hogy NRG player és Powerampba ha adok a zenére mélyet és magasat, gyönyörűen szólt az A1 és hangosan, de az Mi note 3-om is, viszont a Note 5 és az A2 akárhogy eq-ztam a mélyet magasat adva rá, kásás maradt a hangkép, foszlány, nem tiszta, a hangosság meg sehol nem volt az A1-hez és az Mi note 3-hoz képest. És ez azért van-utána lehet nézni külföldi oldalakon, ahol tesztelik a telefon audio kimeneteit és dac-ját-mert a Note 5-be és az A2-be gyenge audio chipet raktak! BT fülest nem akar az ember venni, hiába mondják vegyél azt, mert ami megüti az átlag 6-8 ezer forintos agybadugós fülhallgatót az BT-be 35-40 ezer forint, a 10-15 ezer forintos BT fülesek atom szarul szólnak! 3. Továbbmenve az A2-nek fakó a kijelzője kissé, és a fényereje is kevesebb, mint a többi xiaomi telefonnak, ráadásul a legnagyobb gond az aksi. Írjátok 6-7 óra SOT idő jött ki..2 ismerősömnek is van A2-je akik nemrég vették, direkt megkérdeztem és alig van meg a 3-5 óra SOT idő..A kamerája tényleg fullos az A2-nek, szinte majdnem megüti az MI note 3 szintjét, meg prociban is és gpu-ban is ugyanaz, de nem veszek akkor sem, pedig nagyon szemeztem az A2-vel, és vártam régóta.

    • Igen, egyet értek veled pár dologban és hát a pontos méréseket nem lehet holmi saját tapasztalattal cáfolni, a képernyő fényereje meg sem közelíti pl. az Mi 5s szintjét (ki is egészítem a cikket), viszont ugyan azzal a Xiaomi fülessel, bekapcsolva a Mi zene javítást és kiválasztva a megfelelő fülest, nem éreztem különbséget. Vagy az én hallásom már nem a legjobb…

  2. Nekem elsö Xiaomi termékem Band2 okoskarkötő, mai napig imádom. Utánna bátorkodtam venni egy redmi 4x-t, na innentől határoztam el, hogy nekem csak Xiaomi telefonok kellenek. Vettem meg egy fülest is, teljes mertekben meg vagyok elegedve. Mi A2 nagyon tetszene de a majdnem 6″ kijelző és kevesebb akkukapacitas (jelenleg 4000mah) miatt inkább várok, remélem 5″ vagy maximum 5.5″ ig lesz meg jó telefonjuk, de a divat mar 6″felé terjed… Hajrá Xiaomi 😉

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ