Xiaomi Mi TV Stick teszt 2. rész

8059

Na! Hát megjöttünk a második résszel, a Xiaomi Mi TV Stick tesztjével. Kicsit megcsúsztam, nem gondoltam, hogy ennyi ideig fog tartani… A cikk tetején láthatjátok a videót, ha valaki nem venné észre, vagy YouTube csatornánkon. Mint a videót is kezdtem, egy mondattal meg tudom válaszolni szinte az összes kérdést:

Minden működik!

A Facebook oldalunkon a Stick posztja alatt elég sok minden összegyűlt, az alapján próbáltam végig menni mindenen, ami több-kevesebb sikerrel össze is jött. Mivel mindenhez nincs hozzáférésem, mint a Telenor appjéhez, előfizetés hiányában, de amire tudtam, regisztráltam. Így az alábbi stream alkalmazások megtalálhatóak a Play Áruházban, letölthetőek és használhatóak:

 • HBO GO
 • Netflix
 • Telenor My TV
 • T-mobile TV GO
 • Plex
 • Twitch
 • Facebook Watch
 • YouTube
 • Kodi
 • VLC
 • Stb.

A képernyő tükrözés simán megy, vagy a kapcsolat, meg minden, de más kérdés, hogy mennyire folyamatos, akadás mentes. Hát sajnos semennyire. Akad a kép és akad a hang is. Vagy az én WiFi-m, telefonom, tévém, lábméretem nem megfelelő, de még a telefon menüje is döcögött, játék meg pláne. Szóval van, de nem az igazi.
UPC Horizon GO nem található a Play áruházban, de szerencsére az APK fájlok így is letölthetőek mirror oldalakról. Nos, felmegy, elsőnek el ism indítható, de ennyi. Csak tapira reagálna, vagy egérrel vezérelhető, távirányítóra nem reagál. Kilépés után meg sem jelenik a telepített alkalmazások között az ikonja. Kapufa.

Szóval aki abban reménykedik, hogy a telefonján lévő alkalmazásokat fogja használni a Stick-en, az ne dédelgessen hiú reményeket. Nagyon sok APP felmegy és talán elindul, de távirányítóval lehetetlen használni. Erre megoldás egy BT egér beszerzése és használata, vagy jobb ha egy olyan billentyűzetet szerzel be, amin van tapi felület, mint a laptopokon és minden megoldva. Van böngésző a Play áruházban, de olyan borzasztó hiányos és gagyi, hogy szinte használhatatlan, főleg távirányítóval.

A rendszer működése számomra lassú, mármint a Mi Box S után, mert 1 GB memóriával igen nehezen küzd meg a multitask. 2-3 app után akkora laggok és lassulás tapasztalható, hogy inkább dobnád jó messzire és majd dupla annyiért kattintasz is a Box-ért. DE! Kompromisszummal tök jól használható! Minden alkalmazásból kilépsz, vagy menüben vagy vissza gombbal és NEM a Home (karika) gombbal. Akkor jó eséllyel szépen kihasználja az Android, a csekély memóriát.

SMB – Kissé kesernyés szájízzel mondhatom, hogy egy komplett 1080p film hálózatról lejátszása, 1 – 1,5 órán keresztül élvezetes, akadás mentes. De, valamiért a buffer ennyi idő után megtelik és nekiáll akadozni. Ilyenkor kicsit le kell “Pauzálni”, várni fél percet és mehet tovább, így kb. fél óra újabb folyamatos élvezetben lehet részünk.

WiFi – Na itt állt meg a tudomány. A Xiaomi hivatalos Global oldalán és mindenhol az van feltüntetve, hogy 2,4 és 5 GHz is képes kezelni. Ezzel ellentétben 5 GHz WiFit sehogy sem sikerült vele láttatni! Minden eszközöm látja és használja itthon, kivéve a Stick. Kicsit elszomorító, pedig frissítés is volt, pár FR (Factory reset – gyári visszaállítás) is megtörtént és még mindig csak a 2,4 GHz látható. Arra is gondoltam még, hogy ez a butított verzióban tényleg nincs és majd a Pro, az az a 4K Stick hozza el? Mert ahhoz már tényleg nem ártana, FHD tartalmakhoz bőven elég a gyengébb WiFi is.

HDMI – A videóból talán kimaradt az a kis apróság, ami szerintem evidens a témában, hogy nem csak tévébe lehet bedugni, hanem minden HDMI bemenettel rendelkező monitorba is. Így lesz egy kicsi Android-os monitorod.

Micro USB – Az egyetlen bemenet lenne a Stick-en, de sajnos ez csak és kizárólag áramellátásra használható, próbáltam PC-re kötni de semmi, csak áramot kapott. Na de volt még egy érdekes kérdés, miszerint a tévé USB aljzata is jó e erre a feladatra. Jelentem nem. A Stick-hez tartozó töltő, mint a videóban is mondtam, 5 V – 1 A kimeneti feszültségű és áramerősségű. A tévék USB-je ugyan 5 V feszültséget még ki is ad, de max 0,5 A, ami nagyon kevés a rendszer üzemeltetéséhez. A Stick ugyan elindult, de nem volt BT és a WiFi is durván akadt, már ha fel tudott csatlakozni.

Összegzés

Nagyon patent cucc! Az a pár apróság, ami a gyenge hardver miatt előjöhet, csak annak fog feltűnni, aki már egy jobb vasat használt eddig, aki elsőnek fog megismerkedni a rendszerrel, annak fantasztikus érzés lesz, főleg ha eddig “buta” tévéje volt, ezzel pedig brutálokossá teheti. Kinyílik előtte az on-line világ, a filmek és sorozatok tengere, média Kánaán, digitális orgazmus.

Köszönjük szépen a Xiaomishop.hu webáruháznak a ketyerét, hogy kipróbálhattuk és letesztelhettük! A Xiaomi Mi TV Stick most náluk 16.990 Ft áron beszerezhető raktárról, csak kattints ide és máris kosárba rakhatod!