Bár egy ideje elérhető a Windows 10 alapértelmezett böngészőjének, az Edge-nek az Androidos változata, most, hogy Chromium alapokra helyezték, elég nagy fejfájás lett a Google-nek. Az Edge nem rosszabb többé, sőt, bizonyos szempontokból jobb is lehet, mint a szintén nyílt forrású Chroimumra építkező Google Chrome.

Újabb sakk-matt, hogy a Microsoft előretelepíti a Windows 7-ig visszamenő összes ablakos rendszerkiadásra. Ez azt jelenti, hogy az aktív Windows rendszerek kvázi mindegyikén ott csücsül az új Edge, ami jó, tökéletesen alkalmas mindenre, tehát a felhasználó nem feltétlen fog elsőként arra rákeresni, hogy “chrome letöltés”.

Rossz a Google-nek, jó nekünk, Android usereknek, hiszen immáron a Chromium alapú Edge erre a platformra is megérkezett, teljes funkcionalitással. Ma azt fogjuk megnézni, mivel jobb, mivel tud többet, mint a Chrome böngésző.

AdBlock Plus

Igen, ahogy a Samsung Internet esetén, itt is elérhető a népszerű reklámblokkoló bővítmény. Fontos megjegyezni, hogy csak akkor érdemes használni, ha az adott oldal erőszakos reklámokkal bombáz minket, ugyanis a legtöbb portál reklámokból tartja fenn magát, a működéséhez elengedhetetlen a bevétel.

 

Megjelenésbeli különbségek

Az új Edge máshogy néz ki, mint a Chrome, más elrendezést kapott. Ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik jobban, szerintem az Edge menüje az ikonokkal előnyösebb, barátságosabb megjelenéssel bír.

Honey

Nemrégiben a PayPal megvásárolta a Honey nevezetű kuponkereső szolgáltatást. Kínai rendelésekhez must have, remek kiegészítőről van szó.

NewsGuard

A hírek hitelességét ellenőrizni hivatott szolgáltatásról van szó, Androidon. Magyarországon nem annyira hasznos, mint a többi, hacsak nem olvasunk külföldi (pl. angol) hírportálokat, amiket a hiteles és álhírmentes tájékozottság érdekében egyébként kifejezetten javallott csekkolni.

QR-kód olvasás

Bár a Xiaomi telefonok tudnak QR kódot szkennelni a kamera appal is, illetve van külön alkalmazás erre, sosem árt, ha a böngésző is tudja ezt.

Kisegítő lehetőségek – felolvasás

A Microsoft Edge böngészője Androidon is képes magyar nyelven felolvasni a weboldalt, ami sok esetben hasznos lehet.

Olvasómód

Rengeteg böngésző rendelkezik már olvasómóddal, az Androidos Edge is. Sötét módban is használható, és ha csak a lényeg érdekel, mozgó reklámok és egyéb zavaró elemek nélkül, érdemes kipróbálni.

Gyűjtemények

A könyvjelzőkhöz hasonló funkcióról van szó, különböző kategóriákba rendezhetjük a begyűjtött tartalmakat. Mikor jöhet ez jól? Egy adott munkafolyamathoz szükséges linkek rendezhetőek ide, például Windows telepítés, de a nekünk tetsző TikTok videók is begyűjthetőek ide, amennyiben megosztásból nyitjuk meg böngészőben. Ne tessék letölteni, súlyos biztonsági problémák lehetnek vele, de böngészőben használva akkora baj nem lehet!

Foglaljuk össze

Az új Edge remek választás Androidra, amennyiben a fenti funkciók felkeltették az érdeklődésedet. Adatvédelmi aggályokkal kapcsolatban pedig annyit mondanék csak, hogy a Google-nél többet nem tud kémkedni, tehát emiatt nem érdemes (jobban) aggódni. Ezen a linken csekkolhatod.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ