A Xiaomi robotporszívói az elmúlt években tagadhatatlanul hatalmas sikert arattak a smart home építők körében. A termékcsalád első tagja 2016-ban jelent meg, azóta pedig jó pár vérfrissítésen keresztül ment már a széria. Felmerülhet a kérdés, hogy megéri 2020-ban egy közel négyéves masinára beruházni? Nos, erre a kérdésre igyekszem megtalálni a választ.

Már jó ideje fontolgattam a robotporszívó beszerzését, főként azért, mert szerelem volt első látásra. Egy aranyos robot, ami takarít helyett…, pardon, segít takarítani nekünk. Másrészt pedig szeretem az IoT eszközöket, főként azokat, amik hackelhetőek. És ez pont egy ilyen termék. De erről bővebben még később.

Alapvetően a Xiaomi kínálatában elérhető ilyesféle takarítógépek közül a Roborock gyártotta Mi Robot Vacuum, és az S5x család tagjai a legnépszerűbbek, így egyértelmű volt, hogy innen választok. Az S5 família többet tud, mint elődje, de őszintén szóval annyival nem, hogy az árkülönbséget kompenzálja, legalábbis számomra. És akkor rá is térnék a lényegre.

Számít, hogy mikor jelent meg?

Persze, de… szerintem nem igazán. És ez egy kicsit ellentmondásos, úgyhogy nézzük meg miért. Ez egy porszívó. Lehetséges, hogy Te még mindig egy rakétát használsz, mert nem tetszenek ezek a EU komfortos kisteljesítményű vackok, és a mai napig működik, igaz? Ez sajnos nem ilyen egyszerű, mivel ez egy számítógép is, amik köztudottan elavulnak.

Azonban: Annak idején ezt a hardvert úgy tervezték, hogy jóval túlméretezvén a kor igényeit, két processzort – ebből az egyik négy magos – kapott, így ebből a szempontból teljesen rendben van. Technológiailag tehát hozza az elvártakat. Ami esetleg hiányozhat, az a felmosás, de szerintem jobb ezt nem rá bízni, ha nem szeretnénk, hogy a szőnyegünket is felmossa.

Miért válaszd a Mi Robot Vacuum-ot 2020-ban is?

Azért, mert olcsóbb. Sokkal olcsóbb, és ez sokaknál már el is döntötte ezt a kérdést. Nem éri meg annyival többet fizetni egy S5-ért, főleg, ha nincs szükségünk a plusz funkcióira. Összehasonlító táblázatunkat itt találod, ahol technikai adatok alapján tudod eldönteni, hogy melyiket teremtették neked, vagy inkább az ökoszisztéma egyéb modelljeire esne a választásod. Ha az ár a döntő szempont, szerintem jobb a Xiaowákat elkerülni, funkcionalitásuk jóval kevesebb, mint a Mi Robot Vacuum-é.

Hackelhetőség

Mind a 2016-os, mind pedig a Roborock S5 egy Linux alapú Ubuntu rendszert futtat, amihez elég könnyedén root jogosultság szerezhető. Ennek segítségével lehetőség van felhőtleníteni, azaz csak helyi hálózaton, Home Assistant, vagy egyéb okosotthon rendszerekkel használni.

Mindemellett érdemes megemlíteni a Valetudo nevezetű alternatív szoftvert is, mely egy mobilra optimalizált felületet és plusz funkciókat nyújt a takarítóeszközünkhöz, és nem mellesleg nyílt forráskódú, valamint segítségével könnyedén magyaríthatjuk a porszívó hangját – de ezt root nélkül is megtehetjük, ha követjük a linken található útmutatót.

További érdekesség, hogy Spotify Premium előfizetés esetén okoshangszóróként is használhatjuk a porszívót, mely elég jópofa plusz funkcionalitást ad neki, jómagam is használtam egy párszor annak ellenére, hogy a hangzása közel sem „JBL” minőség.

Ha maradnánk a Mi Home-nál, de szeretnénk olcsón megúszni, választhatjuk a kínai változatot is, hisz funkcionalitásban megegyeznek, és nem is olyan nehéz EU változatot csinálni belőle, ha nem riadsz vissza a termináltól.

Fontos azonban leszögezni, hogy ez a kategória csakis haladóknak ajánlott. A Linux hozzáférhetőséggel könnyedén téglázhatjuk a robotot, és ez a változtatás minden esetben garanciavesztéssel jár.

Összességében

A Xiaomi első robotporszívója tehát még mindig egy remek választás, ha szeretnék megkönnyíteni mindennapjainkat. A takarítást ki nem váltja ugyan (ahogy a piacon jelenleg elérhető egyik robotporszívó sem), de mindenképp kevesebb munkánk lesz vele, ha beruházunk egy ilyenre.