KezdőlapHírekXiaomi Mi TV 4 (55”) – Részletes bemutató

Xiaomi Mi TV 4 (55”) – Részletes bemutató

Sok ember számára még mindig az egyetlen szórakozási lehetőség a TV. Az intelligens TV,  megjelenésével továbbra is központi helyet foglal el otthonunkban, egy készülékben biztosítva a komplett szórakoztató központot.
Az intelligens televízió lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kiváltsák a vezetékeket, megkönnyítve a mozgatást, elhagyva az utólagos kábelezést. Nincs többé külön Coax és UTP kábel, csupán egy konnektor, vagy hosszabbító szükségeltetik a működtetéshez. Ha kész a kapcsolat, csatlakoztunk a WiFi-hez, még szélesebbre tárul az a bizonyos kapu, melyen keresztül elérhetünk bármit egy kattintással.
Manapság az intelligens televíziók egyre népszerűbbek az egész világon. A legnagyobb televízió-gyártók már Smart TV-ből adják el a legtöbbet.

Kezdjük egy kis visszatekintéssel

A Xiaomi 2012-ben lépett be a televízió-gyártók közé, és hozta létre a Mi TV csapatát azzal a feltett szándékkal, hogy „a világ legjobb intelligens televíziókészülékeit hozzák létre, melyek mindenki számára elérhetőek”, összhangban a vállalat alapvető értékével, hogy magas színvonalú, és jól megtervezett termékeket elérhető áron kínálja a fogyasztóknak. Lei Jun mert nagyot álmodni, hiszen akkoriban a Xiaomi okostelefonok már ismertek voltak Kínában, így egy újabb piacra is összpontosíthattak.
„…Ezért arra törekedtünk, hogy olyan intelligens televíziókat hozzunk létre, amelyek követik termékeink filozófiáját, hogy minél felhasználóbarátabbak, és “intelligensek” legyenek.”
A megszokott internetes szolgáltatások nyújtásán kívül a Mi televíziók a Xiaomi Smart Home szerves részét is képezik, mintegy központi vezérlő egység.

Wang Chuan társalapító, aki a Mi TV részleget menedzseli, nagy tapasztalattal rendelkezik a tv-iparban. Az Ő közreműködésének köszönhetően a hardver beszállítókkal való kapcsolattartás adott volt, így hamar fel tudott futni a gyártás is. Mindezek ellenére a Mi TV csapatának még így sem volt egyszerű a kezdet. Wang Chuan felidézte, hogy 5 nap alatt 8 városban, 9 szállítót látogatott meg. A TV-mérnököknek három hónapon át kellett maradniuk a gyárakban, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a teljes gyártási folyamat megfelel a szigorú előírásoknak. A kemény munka végül kifizetődött, mivel a Mi TV 2017-ben Kína leggyorsabban növekvő TV-márkája lett, még az enyhe TV-piaci visszaesés ellenére is. 2017 októberében a Mi TV-t a Tmall és a JD is (Kína vezető e-kereskedelmi platformjai) a legjobb intelligens TV-márkájának választották.

„Innováció, a sikerünk kulcsa” – Wang Chuan a Mi TV sikereit az innovációkkal magyarázza.

A Mi TV számos innovatív funkcióval rendelkezik:

 • 11 gombos távirányító
  Az első Mi TV 1-et még 2013 szeptemberében jelentették be, egy egyszerűsített intelligens TV-interfésszel, MIUI rendszerrel, és az innovatív 11 gombos távirányítóval.

A távvezérlők jelentős része tucatnyi gombot tartalmaz, rengeteg funkcióval. Egyes gyártók ezt tovább bonyolítják a teljes billentyűzet hátlapra integrálásával, vagy kapacitív tapipad használattal, gesztusvezérléssel. (Én Samsung esetén próbáltam pár éve, borzalmas)
A Xiaomi okosan oldotta meg ezeket a problémákat, a szükségtelen gombok elhagyásával. Csak azok a gombok maradtak, melyekre feltétlenül szükség van a rendszer használatához. Egy Power, négyállású navigációs gomb, középen egy OK gombbal, Vissza, Menü, Hangvezérlés, és a Hangerő fel-le. Pár napos használat után már vakon megy a használata (tapasztalatból mondom). A felhasználói élmény így megmarad, nem kell a sötétben keresgélnünk a megfelelő gombokat.

 • Független hangszóró
  2014-ben a Mi TV 2-nél mutatták be a külső soundbar-t, mely kilenc hangsugárzót és egy mélynyomót foglalt magában. A hangminőség ezzel a megoldással óriásit javult, végre valóban voltak mélyek, a hangzás már elég volt egy nappali kitöltésére.
 • Innovatív moduláris kialakítás
  2015-ben a Mi TV 3 már moduláris kialakítással rendelkezett. A 60”-es 4K TV-vel újradefiniálták a Kínai TV piacot. A készülék kér egységből állt. Egy 60”-es LG True 4K panelből, és egy Mi TV Bar egységből, mely magában foglalta a teljes TV elektronikát, a Mi Box egységet, és egy világszínvonalú független hangrendszert.
  Mivel a Mi TV Bar egy hagyományos HDMI-porton keresztül csatlakoztatható a kijelzőhöz, így függetlenül bármely TV „felokosítható” vele, gyártótól függetlenül. Ez mindenképp üdvözlendő, mivel nincs speciális csatlakozó, kábel, és egyéb kritériumok, költséghatékonyan korszerűsíthetjük vele meglévő házimozi-rendszerünket. a Mi TV Bar természetesen külön is beszerezhető.

 • Az első intelligens, tartalom alapú PatchWall rendszer
  A hardveres frissítések mellett a “tartalom az első” a Mi TV csapat számára. A Mi TV Kína legnagyobb televíziós tartalomközpontjává vált az ország legjobb videós weboldalaival összefogva, köztük az iQiyi, a Tencent Video, a Sohu Video és a PPTV.

2016 szeptemberében újabb mérföldkőhöz érkezett a Xiaomi a Mi TV 3S bemutatóján, ahol bejelentették saját AI TV (mesterséges intelligencia) rendszerünket a PatchWall-t, amely személyre szabott tartalmat, és a valódi felhasználói élményt nyújt. Figyeli a felhasználói szokásokat, a látogatott tartalmakat, és ezek alapján pontosabb ajánlásokat nyújt a mély-tanulás révén, és a felhasználó kedvenc weboldalainak figyelésével. Igen, itt előre el kell döntenünk, hogy engedélyezzük ezeket az információkat, hiszen csak ezek alapján használható a rendszer teljes körűen.

A PatchWall nagy sikert aratott a kínai Smart TV piacon, és a “legjobb TV-operációs rendszere 2016-ban” díjat is elnyerte.

 • Hangvezérlés
  A Mi TV az intelligens otthon központjaként betöltött szerepét a 2017 márciusában bemutatott Mi TV 4A-nál érdemelte ki igazán. Ez a modell már a hangutasítások végrehajtását tartalmazó PatchWall-t kapott, így a felhasználók hangutasítással keresethetnek tartalmakat. Sőt, a hangasszisztens képes rákapcsolódni a Mi Home rendszerre is, így irányíthatjuk a légtisztítót, klímát, vagy a robot porszívót is. (Ezt az AI-val ellátott PatchWall rendszert kapta meg a pár hete bemutatott Mi Box 4 is. Így Mi TV nélkül, csupán a Mi Box 4 segítségével is hasonló funkciókat kaphatunk.)

 • Dizájn
  A Xiaomi mérnökei folyamatosan fejlesztettek, mertek nagyot álmodni, mertek valami újat alkotni. A modern, és ízléses formai megoldásokra a rajongók, és az ipar is felfigyelt. Épp ezért nem is olyan meglepő, hogy a Mi TV 3 elnyerte a világhírű Red Dot Award 2016-os Design Díját, most pedig a Mi TV 4 kínálja a világ első 4,9 mm-es (azaz a bemutatása pillanatában a világ legvékonyabb televízióját), szuper karcsú kialakításával, majdnem keret nélküli kijelzőjével.

“Ma úgy gondolom, elértük célunkat, és minden belefektetett kemény munka kifizetődött” – mondta Wang Chuan, aki meghatódottan leplezte le a legújabb zászlóshajó televízióját (Mi TV4 (65”) a gyártónak 2017 májusában. (Ne keverjük össze a tavalyi Mi TV 4-et a cikk tárgyával, ugyanis az „első” Mi TV 4 65”-es méretben, és többek között Dolby Atmos 3D hangrendszerrel.

Tehát ezt a csomagot csak a 65″-es verzió esetén élvezhetjük.

És most térjünk a tárgyra.

Xiaomi Mi LED TV 4

Nemcsak India várta nagyon az új Mi TV 4-et, mivel ez az első olyan modell, mely megállja a helyét nemzetközi viszonylatban is. Az, hogy Indiában mutatták be, a helyi képviseletnek óriási megtiszteltetést jelentett. A Mi LED TV sikere kulcsfontosságú lesz a vállalat Indiában való növekedéséhez – Kína legsikeresebb piacán. A Mi LED TV 4 iránti érdeklődés viszonylag magas, tekintettel arra, hogy a Xiaomi a 4K UHD televíziót 39.999 indiai rúpiáért, azaz durván 158.000 Ft-ért adja. Ez annyira lázba hozta a vásárlókat, hogy az értékesítés napján mindössze 10 mp alatt el is kapkodták az első szállítmányt.
A következőkben igyekszem minden felmerülő kérdésre a cikkben választ adni a Mi TV 4-ről.

Ár, értékesítés:

A Xiaomi Mi LED TV 4 indiai ára 39.999 rúpia, ami 158e Ft. Így a legolcsóbb TV Indiában 4K UHD felbontással és HDR10 támogatással. A Mi LED TV 4-t 55 hüvelykes képernyőmérettel vásárolható meg. A Mi LED TV 4 értékesítése február 22-től indult el Indiában. A Mi.com, a Flipkart és a Mi Home áruházakban vásárolható meg. Minden tulajdonos jogosult a SonyLIV és a Hungama Play szolgáltatásra, egy Mi IR kábelre, a helyszíni telepítés ingyenes, bevezető ajánlat keretében 3 hónapos előfizetéssel elvihető.

Hamarosan várható EU piacon is a megjelenés. Nem lepődnénk meg, ha magyar piacra is eljutna valamelyik hazai kereskedőn keresztül. Hogy mennyi lenne hazánkban az ára? Ha az import vám alól valami csoda, vagy épp a hivatalos nagyker miatt részben mentesülne, még akkor is ott van az EU legmagasabb áfája, az a fránya 27%. Erre jön még a haszon is, szervizt is illik biztosítani. Ezért számításaim alapján (ha az indiai ár nem nettó kínai bevezető árat jelent) 215-225.000 Ft-ot kell majd kifizetni, hogy Mi is Mi TV 4 tulajok lehessünk. Nem kizárt azonban, hogy egy nagyszerű bevezető akcióként a Xiaomi olcsóbban biztosítja a terméket, ebben az esetben 200.000 Ft körüli árra is lehet számítani.

Mi a különbség a tavaly bemutatott Mi TV 4 és az idei között?

A Xiaomi Mi LED TV 4 az elődhöz képest több ponton is változott. Három oldal alig látható kávával rendelkezik, alul viszont vastagabb lett. A panel felső részének „vastagsága” elképesztő, mindössze 4,9mm. Ez még egy okostelefon esetén is szép teljesítmény. A TV alsó részébe került a komplett elektronika, és a csatlakozók is, ám vastagnak ez a rész sem mondható. A Mi LED TV 4 2db USB porttal (1db USB 3.0 és 1db USB 2.0), és 3db HDMI porttal rendelkezik.

Különbség a 2017-es 65”-es, és a 2018-as 55”-es Mi TV 4 között:

Mi TV 4 55″ (2018) Mi TV 4 65″ (2017)
Konraszt 6000:1 5000:1
Processzor Amlogic T968 Amlogic T966
RAM 2 GB 3 GB
Tárhely 8 GB 32 GB
Nagy színtelítettség nem támogatott támogatott
Hangrendszer beépített sztereo
2x8W
külső hangszórók mélysugárzóval
Audio codec Dolby Audio DTS-HD
Virtual Surround + hangkiemelés
Dolby Atmos DTS-HD kettős,
Dolby panoráma hangzás
Súly (talppal) 17.8 kg 29.2 kg
Teljesítmény 155W 210W

A Mi TV 4 (55″) főbb specifikációi:

Panel gyártó Samsung
Felbontás 3840×2160 true 4K
Háttérvilágítás típusa oldalsó (edge)
Intelligens háttérvilágítás 10 mezős
Dinamikus háttérvilágítás Támogatott
Betekintési szög 178°
Válaszidő 8 ms
Képfrissítés 60Hz
CPU 64 bites Cortex A53 négymagos 1,8 GHz
GPU Mali-T830 MP2 akár 750MHz-ig
WiFi Dual-band 2.4GHz / 5GHz a/b/g/n/ac
(2×2 kettős antenna)
Bluetooth Bluetooth 4.0, BLE alacsony fogyasztású, multi-device
HDMI 2,0 x 3db (ARC támogatással)
Kimenetek 1 db S/PDIF hang, 1db AV, 1db USB 2.0 1 db USB 3.0 1 db Ethernet
Ismert videó formátumok MOV, RM, FLV, AVI, MKV, TS, MP4, MPEG1/2/4 VC-1, DivX-4/5, WMV3 1080p @60fps RE-AL8/9/10, 1080p @30fps H.265/264, 4K @60fps H.246 4K @30fps


A Xiaomi Mi LED TV 4 támogatja a 4K UHD-t, és a HDR10 megjelenítést. Mit is jelent ez?
A Xiaomi Mi LED TV 4 egy 4K kijelzővel rendelkezik HDR10 támogatással. Egyszerűen megfogalmazva, a 4K (vagy Ultra HD, ahogy  általánosan ismert) négyszer annyi képpontot tartalmaz, mint a hagyományos HD felbontás. A szabványos teljes HD (FHD) csak 1920 x 1080 képpont méretű, de a 4K UHD felbontása 3840 x 2160 pixel. Emiatt a 4K képernyők észrevehetően élesebbek, mint az 1080p képernyők. Ekkora felbontáshoz természetesen tartalomra is szükségünk lesz. Szerencsére a YouTube, és több szolgáltató is kínál több száz tartalmat 4K-ban. (Sőt, már 8K tesztek is vannak).
A HDR jelentése a High Dynamic Range (magas dinamikatartomány). A Mi LED TV 4 nem csak 4K UHD felbontású kijelzővel rendelkezik, de támogatja az iparági szabványú HDR10-et is. Ez azt jelenti, hogy a HDR10-ben felvett tartalmat képes megjeleníteni. Azonban a HDR10 tartalom még nem érhető el Indiában, ahogy az Amazon Prime Video, vagy a Netflix alkalmazások sem. A HDR-es televízió képe fényesebb, gazdag színekkel, és jobb kontraszttal rendelkezik, mint a szabványos tartalom. A HDR10-t számos TV-gyártó támogatja szerte a világon, többek között a Samsung, a Sony, az LG, a Panasonic stb.

Android TV fut rajta?

Ez nem Android TV. A Xiaomi Mi LED TV 4 Androidos nyílt forráskódú (AOC) platformon fut, saját PatchWall felhasználói felülettel. A megvalósítás meglehetősen hasonlít a MIUI-hoz. Tulajdonképpen ez egy TV-re fejlesztett MIUI, csak nevében jól elkülönül a telefonokon, és tableteken futó rendszertől.
A Xiaomi szerint a vállalat sokat dolgozott, hogy a PatchWall felhasználói felület az indiai piacon működjön. Az interfészt erősen az indiai igényekhez, szolgáltatókhoz szabták. A felület kihasználja a gépi tanulás előnyeit (AI) a fogyasztói nézési szokások alapján, állítja a vállalat. Lehetőség van arra is, hogy hangutasítással vezéreljük a tv-t, így könnyítve a megfelelő tartalom gyors elindítását.

Az Android TV az Android mobil operációs rendszeren alapul, de nagy képernyős televíziókra optimalizálva (horizontálisan), teljes Google-támogatással, Google Play Áruházzal. Lehetőség van arra is, hogy játékokat játszhassunk, melyeket Bluetooth kontrollerrel is vezérelhetünk. Ez nem lehetséges a Mi LED TV 4-en. Reméljük, változni fog a jövőben.

Mi a helyzet a tartalommal? Támogatott a Netflix, vagy az Amazon Prime Video?

Nem lehet letölteni az alkalmazásokat a Mi LED TV 4-re, azonban a Xiaomi bizakodó. Több mint 10 kiemelkedő OTT tartalomszolgáltató partnerrel rendelkezik, köztük a Hotstar, a Voot, a Voot Kids, a Sony Liv, a Hungama Play, a Zee5, a Sun NXT, az ALT Balaji, a Viu, a TVF és a Flickstree.

A teljes tartalom ezekben a szolgáltatásokban körülbelül 500 000 órát jelent, melynek 80 százaléka ingyenes. A cég azt állítja, hogy a hangsúlyt többnyelvű helyi tartalom biztosítására helyezte.

A Netflix és az Amazon Prime videó hiányoznak a katalógusból, így a  felhasználók nem választhatják ezen szolgáltatók kínálatát. Igény azonban lenne rá. Talán a piaci nyomás megoldja, és együttműködést kötnek a globális tartalomszolgáltatókkal is.
Ha EU piacban gondolkodnak, akkor mindenképpen nyitniuk kell. A vékony káva miatt akár 3db TV-t is egymás mellé helyezhetünk. Igazi panoráma HDR élmény 😀

Egyszerű vezérlés akár applikáción keresztül is.

Képernyőtürközés funkció Egyszerű, intelligens tartalomkeresés

Az opcionális IR kábel, melyet a bevezető akcióban ingyen adnak Indiában.

Intelligens tartalom gyermekek számára is. Könnyen kereshető mesék, gyerekzár funkció.

 

Ha tetszik amit csinálunk, kérlek lájkold a helloxiaomi facebook oldalát, és ajánld másoknak is az oldalt! További friss információkért állítsd be a böngésződben az oldal értesítéseit, kövesd be a helloxiaomi facebook oldalt, vagy jelentkezz tagnak a Magyar Xiaomi Hírek, Érdekességek csoportba.

- Hirdetés -
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek

spot_img