KezdőlapHírekXiaomi Mi A3 teszt - Valóban visszalépés?

Xiaomi Mi A3 teszt – Valóban visszalépés?

A Xiaomi első Android One készüléke, a Mi A1, 2017 őszén jelent meg. Elérhető áron kaptunk jó hardveres felszereltséggel rendelkező, Google által szoftveresen támogatott okostelefont. Tavaly a széria újabb tagokkal bővült, a Mi A2-vel, és a Mi A2 Lite-tal. Idén is elérkezett a frissítés ideje, mely a Mi A3 személyében érkezett meg. Sokak szerint visszalépés az elődjéhez képest, de ez valóban így van?

A Mi A3 fehér színű dobozban érkezik, melynek hátoldalán néhány technikai adatot olvashatunk. A dobozban elsőként a szilikon tokot, majd a használati útmutatót, a garanciajegyet, és a SIM tűt találjuk. Ez alatt helyezkedik el maga a készülék, legalul pedig a hálózati töltő, és az USB Type-C adat és töltőkábel.

Hozzám a Kind of Grey nevezetű modell érkezett tesztelésre. A telefon szép, mármint nagyon szép. Az üveg hátlap jó választás volt, remélhetőleg a Corning Gorilla Glass 5 megvédi a külső behatásoktól, de azért menjünk biztosra, és használjuk a szilikontokot, no meg egy jó minőségű üvegfóliát sem árt beszereznünk a kijelzőre.

Az előlapon egy 6,088″, 720 x 1560-as felbontású, 19,5:9 képarányú Super AMOLED panel található, továbbá a kijelző tetején, csepp alakú bevágásban foglal helyet az előlapi kamera. Felette a hívásokhoz használatos beszédhangszóró, tőle balra pedig egy fehér színű értesítési LED lelhető fel. A készülék jobb oldalán a hangerőszabályzó gombok, illetve a bekapcsológomb található. Bal oldalra került a hibrid SIM tálca. Felül egy infra port, mellette egy 3,5 mm-es Jack csatlakozó, és egy másodlagos mikrofon kapott helyet. A hátoldalon találjuk a három kamerából álló mesterséges inteligenciával segített AI-kamerarendszert, az alatta lévő kissé hideg fehér színű LED társaságában. A hátlap bal oldalán helyezték el a Xiaomi logó, jobb oldalra pedig piktogrammok és feliratok kerültek. A készülék alján, bal oldalon találjuk a fő mikrofont, mellette az USB Type-C portot, jobb oldalon pedig a hangszórót.

A fő kamera 48 megapixeles f/1.8-as rekeszértékkel rendelkezik, valamint támogatja a PDAF autofókuszt is. A másodlagos, széles látószögű egység 8 megapixeles, f/2.2-es rekeszértékű. Van itt még egy harmadik, 2 megapixeles szenzor is, mely f/2.4-es rekeszértékű, és a mélységélesség érzékeléséért felel. Videót maximum 2160p-ben tudunk készíteni 30 képkockával másodpercenként, de 1080p esetén a 60, sőt a 120 fps is támogatott a lassított felvétel készítésekor.

A rendszert egy 64 bites, ARM alapú, 8 magos Qualcomm Snapdragon 665 SoC működteti, a gyrafikus gyorsítást pedig egy Adreno 610 GPU látja el. A gördülékeny multitaskingért 4GB RAM felel. A belső tárhely jelen esetben 64 GB-s, de létezik 128-as változat is.

Arról, hogy a nap vége fele se kelljen töltő után kutatnunk, egy 4030mAh-s Li-Po akkumulátor gondoskodik, mely támogatja a Qualcomm Quick Charge 3.0-ás, és a 18 wattos gyorstöltést is. A dobozban egy Qucik Charge 2.0-ás gyorstöltőt kapunk.

A külvilággal való kapcsolat tartásában hasznos társ lehet a 802.11 b/g/n/ac szabványokat támogató WiFi, de akkor sem leszünk gondban, ha vidékre utazunk: A készülék támogatja a 800 Mhz-s LTE sávot, ismertebb nevén a B20-at. A SIM tálcán két kártya is megfér egymás mellett, ebben az esetben viszont a vesztes a microSD bővíthetőség lesz, arról le kell mondanunk. Ha mellőznénk a vezetékeket, a Bluetooth 5.0 nyújtotta lehetőségek rendelkezésünkre állnak. És hogy el ne tévedjünk, van GPS is, mely AGPS, GLONASS és Beidou támogatással terel minket a helyes útra. Ha térerő nélkül maradtunk, vagy csak takarékoskodnánk a mobilnettel, az FM Rádió egy fülessel párosítva remek alternatíva lehet.

És ha már szenzorok, akad itt még egy-kettő. A közelségérzékelő, valamint a fényérzékelő mellett van giroszkóp, gyorsulásmérő és iránytű is. Többek közt ezen érzékelők együttes működésének köszönhetjük a promó videóban mutatott ujjlenyomat animációt is, mely kifejezetten hasznos sötétben. Sajnos az NFC ezúttal is kimarad, talán legközelebb!

Ez (is) a Mi A3-mal készült

A Mi A sorozat különlegessége, hogy nem a gyártótól megszokott MIUI felületet, hanem a Google által kiadott, “tiszta”, Android One rendszert futtatja. Ez ugyanolyan Android mint a többi, a különbség csupán annyi, hogy a gyártó általi módosítások száma csekély. Szokták gyári Androidnak, stock Androidnak is nevezni.

Persze felmerül a kérdés, hogy miért is jó ez nekünk?

A válasz egyszerű. Amikor a Google kiad egy frissítést, legyen az a havi biztonsági patch, vagy egy új főverzió, az a telefonotokra későn jut el, vagy meg sem kapjátok. Ez nem feltétlen igaz a Xiaomira, a MIUI-s eszközökre szinte azonnal érkeznek a javítócsomagok. Más gyártóknál viszont sajnos sokszor előfordul, hogy decemberben érkezik meg a márciusi bizonsági frissítés. Ez azért van, mivel a gyártók olykor olyan módosításokat tesznek az alaprendszerbe, mely megnehezíti a Google frissítésének zökkenőmentes alkalmazását, ezért változtatniuk kell egy s mást.

Többek közt ezért találta ki a Google az Android One projektet, melynek lényege, hogy gyári Androidot kínálnak folyamatos frissítésekkel. Két éven keresztül minden készülék megkapja a legújabb Androidot, további egy évig pedig a biztonsági frissítéseket.

Az Android One projektben résztvevő eszközök hasonlóan a Google Pixel készülékekhez, gyorsabban kapnak főverzió és biztonsági frissítést is, mint a másik készülékek. Ez tehát az Android One, mely a Mi A3 szoftveres lelke.

Mivel nincs MIUI, így a Xiaomi appokból sincs túl sok. Megkapjuk a Google alkalmazásokat, természetesen van Play Áruház, Google app, Google Play Filmek, Google Play Zene, Google Files, YouTube, Google Duo, Google Telefon, Google Üzenetek, Gmail, Naptár, Google Photos, Google Drive, Google Chrome, Google Hírek, Google Lens, Google Keep, Óra, Számológép és Beállítások. A Xiaomitól csak a Kamerát, illetve a Mi Community appot kapjuk. Ott van még az FM Rádió is, de az inkább a chipgyártótól származik, mint a Xiaomitól, de erről majd később.

Lehetőséged van Privát DNS megadására, azaz rendszerszinten tudod állítani a névfeloldó szervereket. Ez hasznos tud lenni, a MIUI-ban ilyen lehetőség sajnos jelenleg nincs. Az AMOLED-nek köszönhetően van Always On Display szerű értesítés kijelzés, ezt kissé furcsa fordításban, környezeti kijelző néven találod.

 

Ha a kameria képességeit szeretnénk kihasználni, a jól megszokott MIUI kamera fog segíteni ebben. Fénykép módban alapesetben az 1-szeres zoomot kapjuk, de válthatunk a széles látógszögő, 0,6 szorosra is, vagy akár kétszeres nagyítást is választhatunk (ezt azonban már szoftveresen). Emellett készíthetünk videót, rövid videót, portrét, éjszakai felvételt, vagy panorámafotót is.

Adott a Pro mód, ahol állíthatunk fehéregyensúlyt, fókuszt, záridőt, ISO-t (100 és 3200 között), és kiválaszthatjuk, hogy melyik kamerával szeretnék fotózni.

Videó módban a maximum felbontás 4K 30 fps, az elkészült felvétel alapesetben H.265 tömörítéssel kerül elmentésre. A menüben volt egy kis fordítási hiba, ugyanis H.256-nak nevezték, de ez valószínűleg hamarosan javításra kerül.

A legtöbb fotót AI módban készítettem. Szerintem így a legjobb használni, igaz az elkészített képek nem 48 megapixelesek, azt a módot is kipróbáltam. Ebben az esetben némi utófeldolgozás is történik, így a képek lassabban kerülnek elmentésre.

Lefuttattam néhány tesztet, többek közt az Antutu Benchmarkot, a Geekbench 4-et, illetve a különböző adatkommunikációs eszközök teljesítményének is utánajártam.

A WiFi először meglepett, ugyanis a Redmi Note 5-ön több, mint kétszer akkora le és feltöltési sebességet mértem, mint az A3 esetében. Aztán létrehoztam egy 5 gigahertzes hálózatot, és kiderült, hogy valószínűleg a dual banddel volt a gond, ekkor már nagyjából egálban volt a két mobil teljesítménye. Később a dual band AP-n is sikerült hasonló eredményeket kapnom, így végül ezek kerültek be a fenti összehasonlításba.

A GPS beltéren 10, kültéren 4 méteres pontossággal tudta meghatározni az eszköz helyzetét (persze ezt sok külső tényező befolyásolja).

Ez szép és jó, már tudom a pontszámokat is, na de milyen használni?

Első benyomás

Először kicsit furcsa volt egy Redmi Note 5 után a kezemben tartani, de hamar meg lehet szokni. Akár egy kézzel is használható. A hangszóró elhelyezésére nem lehet panasz, ha a telefont fekvő helyzetben tartjuk, akkor sem takarjuk le. A kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó király, sokkal egyszerűbb és kényelmesebb használni mint egy hátlapi megoldást. A készülék gyorsan bootol, sebessége a hardverigényesebb feladatok elvégzése során sem hagy alább. A csepp alakú bevágás nem zavaró, a 16:9-es tartalmat megjelenítő appok egy része pedig feketén hagyja a képernyő két szélét, így fel sem tűnik, hogy nincs kitöltve a teljes kijelző. Ha szeretsz olvasni, akkor ez a képarány kifejezetten ideális.

Kamera

A tapasztalatok előtt nézzük, milyen képeket és videókat készít a kamera. Legtöbbször AI módban használtam, de lőttem vele pár 48 megapixeles képet is. Amit tudni érdemes, hogy a végeredmény sosem lesz 48 megapixel. A kép készítésekor szoftveres utófeldolgozás történik, melynek végeredménye egy szebb, 16 megapixeles fotó. Most beszéljenek a képek:

Jól látszik, hogy azért van némi különbség a széles (1x) és az ultraszéles (0,6x) látószög között.

És ezek azok a negyvennyolc megapixeles képek

Néhány összehasonlítás, ezúttal a Redmi Note 5-tel

Az éjszakai mód nem olyan helyzetekre való, amikor sötét van (mármint csak sötét). Így végül ehelyett sötétben készül képeket láthattok, melyek nem is lettek olyan rosszak.

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLFKa4rvlPeKA_iUbuWZ77PzolubB3rHH0&layout=gallery[/embedyt]

Lehetőségünk van 1080p-ben 120 fps-sel lassított felvételeket készíteni. Fent ezek láthatók.

[embedyt] https://www.youtube.com/embed?listType=playlist&list=PLFKa4rvlPeKAC_io1Btt9S3SWdj8fO6M-&layout=gallery[/embedyt]

Ha már a 4K is opció, ráadásul H265 kódolással akkor kár lenne kihagyni. Igaz a Windows le sem tudja játszani, a VLC pedig alig-alig, talán nektek több szerencsétek lesz vele.

Tapasztalatok

Az üzemidővel nem lesz gondod, áltagos használat mellett nagyjából két naponta kell tölteni. A környezeti kijelző, és az értesítési LED kifejezetten hasznos funkció. Az infra távirányító használatához le kell töltened a Play Áruházból a Mi Remote appot, ez nincs előretelepítve az eszközön.

Az FM rádió appja ugyan az Android első verzióira emlékeztet, de minden funkció megvan benne: Tud RDS-t, van automatikus keresés, és felvételeket is készíthetünk. Bár csak a Kossuth és a Retro rádiót sikerült fognom vele, ez valószínűleg a helyi adottságok miatt van így.

Az előre telepített alkalmazásokkal meg vagyok elégedve, a Google féle appok amellett hogy jól néznek ki, teszik a dolgukat, funkció is van bőven.

A 64 GB belső tárhely szerintem sokmindenre elég. Elfér rajta az általunk készített médiatartalom és app rengeteg mellett egy-két nagy felbontású film is.

Plusz pont, hogy a Jack csatlakozó felülre került, ez sok esetben jól tud jönni. Ha fülest használsz, a gombot hosszan nyomva tudod előhívni a Google Asszisztenst, vagy magyar nyelvet használva a hangalapú keresést.

A hangszóró hangminősége meglepően jó, néha-néha azért belefér egy-egy muzsika. A kijelző kontrasztos, a feketék valóban feketék, jó ránézni. Bár a felbontás lehetne magasabb is, meg vagyok elégedve vele, ennek előnyeiről később. A készülék mértete ideális, egy kézzel kényelmesen használható.

Az Android One szó szerint egy tiszta Android, te döntheted el, hogy mit szeretnél használni, és szerintem ez rendben is van így. Nincsenek bloatwarek, reklámok, semmi felesleg.

Zenehallgatáskor nem lehet lezárt képernyővel hangerőt állítani a gyári Android esetén. Ha MIUI-t használsz, ezt meg kell szoknod, ott ugyanis lehetséges.

Kipróbáltam néhány játékot, többek közt az Asphalt 9-et, és a PUBG-t. Az utóbbi maximum grafikán futott, és egész szépen ment, nem akadozott. Ami feltűnt, hogy 4-5 perc játék után a telefon felső része elkezd melegedni, de nem vészesen. Hardverigényes applikációk futtatásával az üzemidő is csökken, de azért néha-néha belefér az is.

Ha már akkumulátor-idő, a tesztidőszak alatt szinte minden nap más és más felhasználási terület volt előnyben, így talán egy átfogó képet tudok mutatni, hogy milyen felhasználás mellett milyen üzemidővel lehet számolni. Annyit előre elárulok, hogy a Mi Fit meglepően sokat fogyasztott, pedig nem is használtam az appot. Ha ezt leszámítjuk, bírt volna két napot is.

Mivel a dobozon feltüntették, kíváncsi voltam mennyire használható rajta a Google Asszisztens. Működik. Továbbra sem érhető el magyar nyelven, és jelenleg sok értelmét nem látom a telefonon használni. Egyébként a mikrofonnak köszönhetően egész jól megérti amit mondok neki pár méter távolságból is. Együttműködik a Google Home termékekkel, így ha a telefonunk közelebb van, ő fog hallgatni a távolabbi eszköz helyett.

Ha a Google ökoszisztémájában éled mindennapjaid, és szeretnél egy biztos szoftveres hátteret, akkor a Mi A3 opció lehet számodra. A Xiaomi idén is megalkotta az elérhető árú, átlagos használatra tökéletesen alkalmas felső középkategóriás okostelefont, mely szoftveres támogatásban sem szenved hiányt. Lehetne jobb is, lehetne a kijelző felbontása FHD+, de végül nem lett, és talán jobb is így.

A pletykák szerint előfordulhat, hogy mégis megérkezik a Xiaomi CC9 európai változata, mely talán a Mi A3 Pro lehet. Ha ez így történik, akkor érdemes átgondolni a választást, ugyanis abban az esetben talán a tökéletes felső középkategóriás Android One készülék lesz az a telefon. Bár a cikk vége fele jártam, mikor felbukkant a hír, ettől függetlenül sem változtatok azon az álláspontomon, hogy ez egy jó telefon. Csupán érdemes átgondolni, ugyanis a Pro változat pótolhat minden hiányosságot.

Esetlegesen felmerülő kérdések

Akkor visszalépés, vagy sem?

Ha csak a kijelző felbontását nézzük, az kisebb lett, mint a tavalyi modellé. Azonban nem csak a felbontás változott. A kijelző mérete, képaránya és a panel típusa is. Egy AMOLED panelt kapott, melynek – és a kisebb felbontásnak köszönhetően a készülék kevesebbet fogyaszt.

Elég a négy giga?

Átlagos felhasználásra bőven. Talán a PUBG mellett elfér még pár nyitva maradt Chrome Tab. A rendszer sebességével nincs gond.

Mennyire érződik a kisebb felbontás?

Nos, több, mint egy éve egy Redmi Note 5-öt használok, annak pedig a felbontása kétszer ekkora. Ha FHD+-ról váltasz HD+-ra, érezni fogod, főleg először, de egyáltalán nem zavaró. Engem kárpótol az AMOLED, és a hosszabb üzemidő. Sőt, gondoljatok bele, az adatforgalmatok is kisebb lesz, ha a YouTube-on 720p-ben néztek videókat, vagy olyan appokat használtok, ahol adaptív a tartalom felbontása. (Ez azt jelenti, hogy a kijelzőhöz igazított, ebben az esetben nem tölti le a 4K-t, ha 720p-s a megjelenítőd)

Mi A1/A2-m van. Érdemes váltani?

Ha meg vagy elégedve a jelenlegivel, szerintem nem. Nincs akkora különbség.

Android One, vagy MIUI?

Ez mindenkinek a személyes preferenciája. Ugyanis attól függ, milyen funkciókat szeretnél. A MIUI is Android, bár sokkal több funkcióval, mint a Google által kiadott és karban tartott változat. Számomra a MIUI használata kényelmesebb, de ugyanúgy tetszik a Google letisztult felülete is. Csak az a gesztusvezérlés lenne meg benne…

Mennyire pontos a kijelzőbe épített ujjlenyomatolvasó?

Tapasztalataim szerint nagyon pontos. 10-ből legalább nyolcszor felismerte az ujjlenyomatom. Gyors, és kényelmes is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek