KezdőlapHírekWiFi 6, WPA3, OFDMA - Megérkezett a Xiaomi Mi AIoT Router AX3600

WiFi 6, WPA3, OFDMA – Megérkezett a Xiaomi Mi AIoT Router AX3600

A Xiaomi hálózati eszközei meglehetősen kedvező áron hozzák el a legújabb technológiákat otthonainkba. Kezdődhetne így egy zseniális marketing szöveg, de ez most nem az. Tényleg nem. A héten bemutatott új routerről fogunk beszélni, mely tartogat számunkra néhány izgalmas újdonságot.

Az új technológiákra való átállás nem egyszerű feladat, főként nem IT téren. Hálózatok esetén fejlesztenünk kell mind a kiszolgáló, mind a kliens eszközöket, ami nagy költségeket róhat ránk.

WiFi 6, WPA3, OFDMA. Hogy micsoda?

A Xiaomi új AIoT AX3600-as routere eléggé up-to-date specifikáció szinten, hiszen WPA3 támogatás mellett a még kevésbé elterjedt WiFi 6-ot, azaz a 802.11ax szabványt is támogatja. Tudja az OFDMA-t, mely arra a problémára nyújt megoldást, hogy míg hagyományos routerek egyszerre csak egy eszközzel tudnak kommunikálni a sávelosztás miatt, addig az OFDMA segítségével hatékonyabban oszthatók el a frekvenciák, ennek következtében pedig csökken a válaszidő.

Hogy mindez miért jó, azt egy későbbi irományban tán még kifejtem, de a tech szférában kevésbé jártasok számára annyit mondanék: A WiFi 6-nak köszönhetően gyorsabb, a WPA3 használatának előnyeként pedig biztonságosabb vezeték nélküli internetkapcsolatot létesíthetünk az ezt támogató eszközök körében.

S ha már az eszközök, a Xiaomi meglátása szerint akár 248 masinával is elbán a bestia. a de miért lenne nekem szükségem ennyi eszközre? Nos a smart home és IoT kedvelők biztos tudják a választ, hisz nekik kifejezetten hasznos ez a lehetőség, ugyanis manapság már minden is internetre van kötve, és könnyen elérhetjük egy régebbi típusú router határait, ha komolyabban belevágunk az IoT-be.

Specifikáció

Egész pontosan 7 antennával rendelkezik, melyből 2 a “hagyományos” 2,4Ghz-s, a többi pedig az 5 Ghz-s hálózatoké. Érdemes megemlíteni még, hogy 512MB RAM-mal, és 256MB tárhellyel dolgozik az eszköz, a chipset pedig hatmagos Qualcomm IPQ8071A, ebből 4 az általános feladatokat, 2 pedig kimondottan a hálózati funkciókat látja el. Igen, nem 4, 8 vagy esetleg 16 GB, itt megabájtokról beszélünk, de nem érdemes egy céleszközt a multifunkcionális mindent is tudó ketyerékhez hasonlítani. Ez a mennyiség bőven jónak számít a routerek körében, és OpenWRT futtatásához is tökéletesen alkalmas, ráadásul elfér még azon a tárhelyen néhány extra program is. Azzal kapcsolatban, hogy elérhető lesz-e rá nyílt forráskódú firmware, jelenleg nincs információnk, de ha igen, mindenképp beszámolunk róla.

Mennyi az annyi?

Nos igen, mint mindennek, ennek is megvan az ára. Érdemes figyelembe venni, hogy új technológiákról van szó, viszont szerintem ehhez képest meglehetősen kedvező árazást kapott az eszköz, hisz nagyjából 86 dollárért, azaz 26.650 pénzért lehet a miénk. Ez soknak tűnhet, de a funkcionalitását tekintve nem az.

A router a Mi 10 bemutatóján került leleplezésre, ahol egyéb érdekességeket is közszemlére tártak. Ha kíváncsi vagy mi egyébbel rukkolt elő a Xiaomi, erre találod a Mi 10 beszámolónkat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek