Roidmi S2 TESZT – Megéri vezeték nélküli porszívót venni?

381

Mi a baj a vezetékes porszívóval? Kényelmetlen. Nehéz, dugdosni kell ide-oda, elakad a kábel, egyszerűen nyűg vele a takarítás, főként, ha nem szerepel a kedvenc teendőink között. Ráadásul a porzsákot cserélni kell, és az sem biztos, hogy HEPA szűrővel rendelkeznek a régi monstrumok.

Tisztelet a kivételnek, ugyanis manapság már vannak vezetékes porszívók, amik tudják ezeket a fontos fícsöröket, azonban a probléma még mindig adott:
helyhez kötöttségük miatt kényelmetlen velük dolgozni. De mint mindenre, erre is van megoldás.

Ma a Roidmi One S2-ről lesz szó, megnézzük mit tud, mire jó, és az is kiderül, hogy egyáltalán érdemes-e vezeték nélküli porszívót venni.

Ha már csekkoltad a videót, az itt leírtak nem fognak meglepetést okozni. Nagyjából ugyanazt mondom el, kicsit másképpen, illetve ami nem került végül bele a videóba, az itt lesz megtalálható.

A doboz

A doboz mérete nagy, bár ez nem túl meglepő, ennek ellenére egészen könnyű. Rajta néhány infót találunk, illetve azt is láthatjuk, hogy számos dizájn díjban részesült a porszívó.

Kicsomagolás, tartozékok

Elsőként a matractisztító kefe doboza (erre még később visszatérünk), illetve a toldócső tárul elénk.

Ha mélyebbre hatolunk, legfelül a nagykönyvet találjuk, amit érdemes elolvasni, hasznos dolgokat említ. A PDF verzióért kattintsatok ide. Nyugi, nem fertőztem meg semmilyen vírussal, a Roidmi hivatalos oldalára mutat a link. Az intelmeket egyébként magyar nyelven is olvashatjuk.

Ezután ízlésünknek megfelelően választhatunk, mit bontunk ki következőként, van itt minden, mint a bucsuban. Nézzük sorra, mi ez a sok motyó.

Padlótisztító kefe

A Roidmi ígérete szerint padlót és szőnyeget egyaránt tisztíthatunk vele, ami technikailag igaz, bár én úgy éreztem, hogy az X30 Pro keféje a szőnyegen hatékonyabban működik, annak a kialakítása nálam jobban bevált.

Kicsi kefe + résszívófej

Következő tartozék ez a kefe, ami a különböző felületek, például polcok, asztal, billentyűzetek takarítására alkalmas. Ezt szét lehet húzni, és máris elénk tárul a résporszívó fej, mely a nehezen hozzáférhető, szűk helyek tisztítására hivatott.

Töltő, dokkoló

Része még a repertoárnak a töltő, amely 34.2V-os, 1 Amperes, és ehhez a falra szerelhető dokkolóhoz csatlakoztatható, így mindig töltődhet a porszívó, amikor nem használjuk, és azonnal rendelkezésre áll, amint szükségünk van rá, de ha elvisszük valahová, mondjuk a nyaralóban használnánk, akkor van lehetőség az eszköz tetején található csatlakozón keresztül is tölteni.

Csavarok és tiplik vannak hozzá, a hátoldalán pedig kétoldalú ragasztó, ezek a rögzítéshez szükségesek.

Még mindig van miből válogatni, elérkeztünk a HEPA filterig, amiből egy cserére elegendő jár a porszívó mellé. Mosható, időnként illik tisztítani, ugyanis rengeteg koszt begyűjt, illetve időnként szükséges cserélni. Ha felélted a készletet, a roidmi.hu-n beszerezhető utánpótlás, hivatalos forrásból.

Itt van továbbá ez a kis madár alakú tisztító kefe. Nagyon fontos kellék, jól vigyázzatok meg! Ezzel tudjuk az esetleges feltekeredett hajszálakat eltávolítani, a portartályt tisztítani, a szűrőket, tehát szükség lesz rá!

Végül, de nem utolsó sorban a kis dobozban található matractisztító kefével folytatjuk. Kívülről így néz ki, hasonlít a padlótisztítóhoz, csak kisebb, és a keféje inkább egy robotporszívóéra hajaz.

Ez a kis műanyag rész pedig arra jó, hogy megfelelően illeszkedjen a felületekre. A matractisztító kefével, ahogy a nevéből is adódik, matracot, illetve kárpitokat lehet tisztítani.

Ágyat, fotelt, illetve az autó szövetből készült burkolatait is takaríthatjuk segítségével, ráadásul motoros, így igencsak hatékony. Ez az egyik leghasznosabb tartozék szerintem.

A porszívó, kívülről

A kiegészítőket követően nézzük meg magát a porszívót. Fehér, szürke és piros színekkel indultak csatába a Roidmiék, szerintem a külsőre nem lehet panasz.

A porszívó elején 5 LED kapott helyet, ami jelzi a töltöttséget, figyelmeztet, ha üríteni kell a tartályt,és az aktív Bluetooth kapcsolatot is mutatja szép kék fénnyel, így azonnal értesülhetünk, ha a szomszéd hekkerpalánta babrál a szívóerővel, hogy szebbé tegye a napunkat. Pro tipp: ha vesztek bármiféle okoseszközt, és van benne Bluetooth, WiFi, ne hagyjátok beállítatlanul! Párosítsátok a telótokhoz, így más nem fér hozzá.

Felfelé haladva itt található a bekapcsológomb, melyet hosszan kell megnyomni, és máris indulhat a takarítás. A kanyarban van mégegy gomb, aminek segítségével a 3 fokozat közül választhatunk.

Ha átesünk a ló túloldalára, itt találjuk a töltő, és a dokkoló csatlakozóját, valamint a fő egységen láthatjuk a levegő-kimenetet, amin keresztül a szuper tiszta levegő érkezik vissza a porszívóból. 99,97% százalékos hatékonysággal bír a szűrőrendszer, ami abszolút jónak mondható.

Lefelé haladva a portartály következik, melynek kapacitása 0.4 liter. Alulról ezt nem lehet üríteni, le kell vennünk, de valljuk be, jobb is így. Róla bővebben a karbantartás részben fogok beszélni.

Elérkeztünk a végső állomáshoz, a szívó-porthoz. A szívó port nem csak egy lyuk, amihez különböző kiegészítők csatlakoztathatók. A matracfej és a padlótisztítófej ugyanis saját, különálló motorral rendelkezik, mely itt kap áramot. Zseniális.

Meglepődnétek, mennyivel hatékonyabb tud lenni ennek segítségével, mint jónéhány hagyományos porszívó.

Specifikációk

A teljes teljesítménye 435W, szívóereje 120AW, a meghajtásért egy 110,000 RPM fordulatszámú kefe nélküli motor felel.

Az akksija 72 wattórás, 2500 mAh kapacitással rendelkezik, alap módban nagyjából 1 órát takaríthatunk vele.

Töltési ideje 2,5 óra. A töltésre két lehetőség van: felhelyezhetjük a falra a mellékelt egységet, és kényelmesen, mágnesesen tölthetjük, vagy, a fogantyú felett található porton keresztül is nyomhatunk bele szuflát a mellékelt EU szabványos töltőn keresztül.

Kezdődhet a takarítás!

A hagyományos értelemben vett porszívózást az elektromos porszívófej névre keresztelt tartozékkal vihetjük véghez, akár földön csúszva, akár a mellékelt hosszabbító csövet használva.

Kényelmes, könnyű takarítani vele, és rendkívül jól igazgatható, így egyszerűen elérünk mindent.

Ha a bútorok alá is be szeretnénk férkőzni, arra is van lehetőség, sőt, van benne dark mód is, ami arra jó, hogy a bútorok alatt, sarkokban lévő koszt se tévesszük szem elől, ezzel is növelve a takarításunk hatékonyságát, de ha valaki sötétben szeret takarítani, mondjuk, nem tudom, kinek jutna ez eszébe rajtam kívül, nos annak mindenképp jól jön a világítás.

Szívóteszt: padlótisztítás, résszívófej, matractisztítófej

Nos, a szívótesztet nehéz lenne leírni, ezt látni kell, ha nagyon óckodsz a teljes videótól, itt láthatod a megfelelő részletet:

Fel lehet-e fele törölni?

Igen is, meg nem is. Mivel két porszívót teszteltem, nem bírtam megállni, hogy ne próbáljam ki, kompatibilisek-e egymással. Azt kell mondjam, bizonyos mértékben igen. A Roidmi X30 Pro mopja például felhelyezhető rá, de nem itt láttátok, és én sem csináltam ekkora ökörséget, ez csak egy városi legenda.

Lehet hozzá egyébként venni külön MOP-ot, így ez nem is olyan meglepő.

Üzemidő, módok

Mint említettem, az alap módban 60 percig üzemel, közepes módban ez 40 perc, kimaxolt módban pedig csak 10.

Higyjétek el, nem baj ez, nem akarjátok a max fokozat sivító hangját sokáig hallgatni. Ez akkor kellhet, ha valamit gyorsan fel kell szívni, és nem elég a dzsúsz, nagyobb, hosszabb takarítás esetén az alap mód is tökéletesen megfelel, ritka volt, hogy magasabb fokozatban használtam.

A Roidmi javaslata szerint a napi takarításhoz a legkisebb fokozat az ideális, míg egy dzsuvásabb felület takarításakor érdemesebb közepes fokozatra kapcsolni, a legnagyobb fokozat pedig a kárpittisztítás, vagy nagyon sok kosz feltakarításánál jöhet jól, hisz ilyenkor bőven elég a 10 perces üzemidő. Tapasztalataim szerint ez abszolút élhető, ezzel nincs gond.

Roidmi app, Bluetooth

Említettem már, hogy van benne Bluetooth, azonban, hogy ez pontosan mire jó, még nem került szóba.

A Roidmi app segítségével láthatunk néhány infót a porszívóról, például a töltöttséget, a hátralévő készenléti időt napokban, a szűrő élettartamát, az eddigi használati időt, illetve hogy az milyen mozgásnak felel meg, valamint mennyi elégetett kalóriával jár, a kitakarított terület méretét, melyet egy kosárlabda-pálya méretéhez hasonlít, a bekapcsoláskori teljesítményt tudjuk kiválasztani, ki-be kapcsolhatjuk a figyelmeztető jelzést, illetve visszaállíthatjuk a szűrő használati idejét, ha kitakarítottuk, vagy cseréltük.

Firmware frissítések telepítésére is van lehetőség. Valamint, végül, de nem utolsó sorban, azt is megnézhetjük, mikor töltöttük fel utoljára teljesen, ez nálam valamiért bugos jelenleg, megnézhetjuk a már fent is megjelent készenléti időt, illetve azt is, hogy a jelenlegi töltöttséggel milyen üzemidőre számíthatunk.

Nos, az app hasznosnak tűnik, és lehet, hogy az is, személy szerint viszont nem sokat használtam. Ami talán fontos lehet, az a szívóerő beállítása, illetve az esetleges firmware frissítések telepítése, ha lesznek ilyenek.

Jó lenne, ha lenne…

De van ebben potenciál: szerintem klassz lenne, hogyha mondjuk egy Bluetooth gateway eszközhöz tudnánk párosítani, és annak segítségével elvégezni bizonyos automatizációkat. Pontosabban arra gondolok, hogy jelezhetne valamilyen módon az okosotthon rendszer segítségével, amikor érett a szűrő csere. Nem tudom, hogy jelenleg ezt megteszi-e, vagy manuálisan kell ellenőrizni, de ennek esetleg több értelmét látnám, hasznát tudnám venni. Illetve a teljes töltöttség elérésekor is küldhetne értesítést, hangjelzést pl. Google Home-on keresztül, hogy kezdődhet a takarítás. Technikailag megoldható, jópofa lenne, de nem tragédia, hogy ez kimaradt.

Mi Home, alias Xiaomi Home

Használható egyébként a Xiaomi Home (vagyis a Mi Home) appal is, igaz, nekem csak a kínai szerveren ismerte fel

Meglepő módon, itt volt egy elérhető firmware frissítés, amit sikeresen fel is telepítettem. Annyival tud többet egyébként, hogy az egyes üzemmódokhoz is kiszámolja a hátralévő akksiidőt, ami mindenképp pozitívum, illetve talán a felület dizájbeli eltérése lehet valakinek pozitív, vagy negatív érv mellette.

Karbantartás

A karbantartás is egy olyan dolog, amit videóban jobban lehet demonstrálni, itt a megfelelő részlet:


A portartályt az alján található gomb segítségével emelhetjük le, ürítéshez jobbra kell csavarnunk a tetejét, így ki tudjuk emelni a szűrőket, és megszabadulhatunk a kosztól.

Nem olyan egyszerű feladat ez néha, ilyenkor kell a madaras kefe, amit az elején láthattatok. Ezzel le tudjuk söpörgetni a szűrőben megrekedt maszatot.

Ezt egy takarítás után érdemes elvégezni, hisz minél tisztább a portartály, annál egyszerűbb lesz következő alkalomkor űríteni, de ez a lakásban lévő piszok mennyiségétől is függ, néha kevesebbszer, néha többször kell tiszta lappal kezdeni.

Ennél kevésbé gyakrabban, de szintén rendszeresen a ciklonszűrőben rekedt koszt is érdemes eltávolítani. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy levesszük a HEPA szűrőt, majd a kefe segítségével kisöpörjük a maszatot, illetve le is moshatjuk folyóvízben mind a ciklonszűrőt, mind a HEPA szűrőt.

Érdemes is, ugyanis meglepően sokminden felgyülemlik itt idővel. Figyelem. A mosást követő 24 óráig hagyjátok száradni, majd csak aztán helyezzétek vissza a megtisztított alkatrészeket, és a motort semmiképp se próbáljátok elmosni, ugyanez igaz a motoros kefékre is!

Ami még időnként karbantartást igényel, az a két motoros kefe. A főkefe így vehető ki, ez is mosható, de ugyanúgy érvényes rá a 24 órás szabály, várjátok meg, míg rendesen megszárad!

A matractisztító kefe is díjjazza a törődést, ami elkél, ugyanis a műanyag alá bekerülő porszemcséket időnként el kell távolítani, nem csak azért, mert összekarcolják, hanem mert ezzel gátolják a mozgását is ennek az illeszkedő felületnek. Le kell csavarni a bal oldalon található kupakot, majd ki tudjuk húzni a kefét.

Ezt a madaras tisztítóeszköz segítségével viszonylag jól meg tudjuk szabadítani a hajszálaktól, egyéb oda nem illő dolgoktól.

Ezt követően a már említett probléma orvoslásának érdekében ki kell pattintanunk az illeszkedő műanyag rész bal felét, ezáltal el tudjuk távolítani.

A kopóalkatrészek, mint például a HEPA szűrő, vagy a főkefe bársony keféje, illetve a hátsó szűrőbetét beszerezhető a roidmi.hu oldalon.

Mi a helyzet a robotporszívókkal?

A robotporszívók jelentősen megkönnyítik a takarítást, azonban megvan a maguk hátránya, ugyanis például a nehezen hozzáférhető helyeket nem tudják kitakarítani, ahogy az ágyat, és az autót sem. Tehát egy robot nem fed le mindent, amire egy porszívó kellhet.

Megéri vezetéknélküli porszívót venni?

Az attól függ. Alapvetően, ha van egy robotporszívód, és meg vagy vele elégedve, nem biztos, hogy szükséged van egy kézi porszívóra, pláne, ha van egy vezetékes darabod.

Viszont, kétségkívül megkönnyíti az életet, segít tisztán tartani a lakást, és kényelmes. Csak lekapod a töltőről, felszívod amit kell, és visszateszed. Nem kell bajlódni a nehéz monstrumokkal.

De a kényelemnek ára van, és biza, egy vezetékes porszívóhoz képest ez nem olcsó mulatság.

Kinek való ez?

Szerintem a kisgyerekeseknek és a háziállattartóknak éri meg leginkább egy ilyenre beruházni, ugyanis ezen esetekben különösen fontos a rendszeres takarítás, és egy hagyományos, vezetékes porszívóval ez igazi kínszenvedés lehet, míg a Roidmit egy mozdulat beüzemelni.

Nem beszélve arról, hogy sokmindenre alkalmas, a matractisztító fej egyszerűen zseniális, sok kosztól szabadíthatjuk meg vele a bútorainkat, ezáltal a lakásunkat.

Allergiásoknak is jól jön egy ilyen, meg amúgy bárkinek, akinek fontos otthona tisztasága.

Összegzés

A Roidmi S2 engem abszolút meggyőzött. Egyszerűbb, és kevésbé idegölő vele a takarítás, mint egy hagyományos porszívóval, és olyan helyeken is használható, ahol egy robot nem.

A töltési idő rendben van, alap módban a 60 perc szinte mindenre elég.

A szívóerő, köszönhetően a forgókeféknek nem érződik kevésnek. A szűrők moshatók, könnyedén karbantarható, a tárolása is praktikus, a falra helyezve automatikusan töltődik, így ezzel sem kell bajlódni.

A forgókefének köszönhetően rengeteg olyan dolgot felszed, amit egy vezetékes porszívó nem, például a házikedvencek szőrét is rendre begyűjti.

Köszönöm szépen a roidmi.hu-nak, hogy kölcsönadták a porszívót egy teszt erejéig. Ha érdekel, mennyit kostál, vagy többet szeretnél tudni róla, errefele tudod megtekinteni a Roidmi S2-t.

Ha kíváncsi vagy a Roidmi X30 Pro tesztünkre is, ami hamarosan érkezik, iratkozz fel YouTube csatornánkra, vagy kövess minket a Facebookon.