KezdőlapHírekRobotok a nagyszobában: Mire jók a robotporszívók?

Robotok a nagyszobában: Mire jók a robotporszívók?

Durván 25 évvel ezelőtt bukkantak fel a robotporszívók első példányai, az elmúlt évtizedben pedig a globális és a magyar piacot is meghódították. A népszerűségüket jól mutatja, hogy már vannak olyan cégek, akik hagyományos porszívóval nem is nagyon foglalkoznak, viszont a robotokra igen komoly figyelmet fordítanak. 

Közéjük tartozik a Xiaomi is, amelyről sokaknak a mobiltelefonok jutnak eszébe, pedig a cég igen komoly pozíciókkal rendelkezik már a háztartási gép szektorban is, köszönhetően többek között ezen eszközöknek is. Mostani cikkünkben azt vizsgáltuk meg, hogy miért lehet jó egy robotporszívó, mire kell figyelni a vásárlásnál, illetve kiknél válhatnak be-e modellek?

Mit csinál?

A robotporszívók sajátossága, hogy képesek teljesen automatikusan, mindenféle emberi irányítás vagy segítség nélkül kitakarítani egy helyiséget. Ez azt jelenti, hogy, legalábbis a jobb termékek, elindulnak egy pontból, a szenzoraik révén képesek felmérni a terepet, illetve eltárolni a már bejárt útvonalat.

robotporszívó
A komolyabb modellek komplett térképeket rajzolnak otthonunkról.

Ennek révén idővel, ideális esetben, a szoba minden egyes négyzetcentiméterére eljutnak. Rendelkeznek beépített motorral, illetve szívófejjel, és ennek révén képesek feltakarítani az esetleges szennyeződéseket. Miután pedig a munkát elvégezték visszatérnek a kiinduló pontjukra, és várják gazdájukat, hogy kiürítse a portartályukat. 

Hasznos?

Kezdjük a legfontosabbal: Egy jól működő robotporszívó nagyon hasznos lehet, bátran ki lehet jelenteni, hogy nagy segítséget nyújthat a felhasználóknak. De ehhez az szükséges, hogy jól működjenek az említett szenzorok, a vezérlés, és megfelelő legyen a szívóerő. Tehát önmagában attól, hogy valamit robotporszívónak neveznek, még nem lesz feltétlenül hasznos.

Kinél válhat be

Azt fontos tisztázni, hogy egy robotporszívó nem mindenkinek való. Ezek jellemzően kör vagy négyzet alakú, 30-40 centiméter átmérőjű, illetve élhosszúságú termékek. Tehát nem férnek be mindenhova, és nem is képesek maguktól elpakolni a dolgokat. Egy rendetlen szobában, ahol mindenféle van a földre hajigálva, vagy egy olyan helyiségben, ahol nagyon szűk helyek vannak, a robotporszívó nem tud jó munkát végezni. Csodákra egy ilyen berendezés sem képes. 

Energiaellátás

Ma már a robotporszívók mindegyike akkumulátorral van felszerelve. A töltés pedig egy saját, a hálózati áramforráshoz csatlakoztatott dokkolón keresztül történik, és normális működés esetén ehhez tér vissza a gép minden egyes alkalommal automatikusan a takarítási ciklus végén, illetve ha az elektronika úgy érzi, hogy merül az akkumulátor.

robotporszívók
Hazatérnek a töltőállványukra, mielőtt lemerülnének.

Egy termék megítélése szempontjából tehát kulcsfontosságú a telep kapacitása, hiszen ez határozza meg az üzemidőt. Már vannak olyan Xiaomi robotporszívók, amelyek akár közel két órán át képesek folyamatosan takarítani, és akár 180 négyzetméteres alapterület megtisztítására is képesek egyetlen töltéssel. 

Szívóerő

Ez az egyik leglényegesebb paraméter egy robotporszívónál, hiszen ha ezzel gond van, akkor az a termék létezését teszi feleslegessé. Egy új generációs Xiaomi robotporszívónál ez az érték például elérheti a 2100 Pa értéket, ami már a legmakacsabb szennyeződésekhez is bőven elég. 

Feltörlés

Már akadnak olyan masinák, amelyek a porszívózás mellett a felület felmosására, feltörlésére is alkalmasak a beépített víztartályuk révén. Ez értelemszerűen nagyon hasznos extra lehet. 

Irányítás

A Xiaomi élenjáró abban, hogy hogyan lehet a porszívókat és az okostelefonokat összekapcsolni. A vállalat alkalmazásán keresztül nyomon követhető a termék által végzett munka. Azaz, hogy a szobának mekkora részével végzett, milyen az akkumulátor és a por-, illetve víztartály töltöttségi szintje. Módosítható az üzemmód, és az is megadható, hogy az ingatlan mely részével végezzen először a termék. Mindez értelemszerűen igencsak megnöveli a gép hatékonyságát, és így a felhasználó számára még hasznosabb munkát végezhet. 

Küszöbmászás

Vannak olyan lakások, ahol küszöbök és/vagy vastag szőnyegek is vannak. Ilyen ingatlanokba érdemes olyan terméket választani, amely képes már leküzdeni a vertikális akadályokat is. A Xiaomi kínálatában például megtalálhatóak azok a robotporszívók, amelyek akár két centiméteres magasságon is képesek átküzdeni magukat. 

Egyszerűen cserélhető alkatrészek

Bizony az előfordul, hogy a nagy igénybevételnek kitett alkatrészek, így például a kefék, vagy fejek meghibásodnak. Érdemes olyan eszköz mellett dönteni, ahol ezek cseréje egyszerűen, házilag elvégezhető. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek