KezdőlapHírekRoborock robotporszívó körkép. Jobb választás, mint a Xiaomi?

Roborock robotporszívó körkép. Jobb választás, mint a Xiaomi?

Aki rendszeresen követ minket, az olvashatta aktuális Xiaomi robotporszívó körkép cikkünket, melyben a jelenleg kapható készülékeket vettük sorra, tulajdonság és ár alapján. Célunk az átláthatóság és a választás megkönnyítése. Így jelen írásunkban a Roborockshop.hu portfólióját is megvizsgáljuk és reméljük, segítségetekre lesz a választásban a Roborock robotporszívó körkép is.

Rövid történelem

A Roborockot 2014 júliusában alapította Richard Chang. A mesterséges intelligencia háztartási robotikában való alkalmazásának előmozdítását célzó elképzeléssel, Richard azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megépítse a világ legokosabb robotporszívóját.

Az alapítást követő két hónapon belül a Roborock egy A sorozatú finanszírozást gyűjtött össze, a Xiaomi körülbelül 20 millió RMB-t (696 millió forint) fektetett be. 2016 szeptemberében dobták közösen piacra az első autonóm takarító eszközt, a neve Mi Home Robotic Porszívó lett. Pillanatok alatt Kína legkelendőbb porszívója lett és 2018-ban már több mint 2 millió db talált gazdára. Bővebben…

Tisztítási terület

A Roborock porszívók hasonlatosan a Xiaomi termékeihez mérten, hihetetlen hasonlósággal képesek bizonyos terület takarítására. Természetesen ugyan úgy képesek a felsöprésre, mint a feltörlésre, picit eltérő mértékben. A terület mértékét meghatározza a víztartály, portartály és az akkumulátor mérete. A legkisebb és egyben legjobb áron megvásárolható porszívó, a Roborock E5. 180 ml víztartálya és 640 ml-es portartálya kb. 200 nm terület seprésére elegendő és feltörlésre csak 120 nm. Ehhez nagyon hasonlatos a nagy múlttal rendelkező Roborock S5 Max, de fejlettebb technológia révén az ára is “fejlettebb”.

A következő lépcsőfok a Roborock S6 széria, melynek erősebb motorja, akkumulátora és tartályai miatt nagyobb terület tisztántartására hivatott. 240 nm felsöprésre és 200 nm feltörlésre alkalmas, így talán kimondhatjuk, hogy a Roborock porszívók közül ez az arany közép út. A Roborock S7 széria még ennél is fejlettebb, de ára már lassan megközelíti a 200e Ft-ot. Viszont a tisztítási terület mértéke semmit nem növekedett, másban jeleskedik.

És végül, de nem utolsó sorban a csúcs sorozat, a Roborock S7 MaxV / Plus, amiről bővebben olvashattok egy előző cikkünkben. Itt már a dokkoló miatt hihetetlen mértékben megnövekszik a terület, melyet a porszívó fel tud takarítani.

Takarítási idő, akkumulátor kapacitás

A Roborock akkumulátor kapacitásban nem ismer kompromisszumot! Jelenlegi kínálatában minden porszívójában 5.200 mAh akkumulátort építenek, így az egy töltéssel eltöltött takarítási idő nagyon hasonlóan alakul minden modellnél. A takarítási időt egyéb tulajdonságok határozzák meg, mint a motor ereje, szenzorok mennyisége és kombinációja, stb. Ha sorrendet szeretnénk felállítani, akkor az abszolút nyertes a Roborock E5, mely egyszerűségével éri el, az akár 200 perces időintervallumot. De ha azt vesszük figyelembe, hogy ugyan ebből az energia kapacitásból, a sokkal fejlettebb és erősebb porszívók kicsikarnak 180 percet, akkor máris nem a világelső. 20 perc különbséggel sokkal hatékonyabb robotporszívót vásárolhatunk, ami gyorsabb és sokkal tisztább felületet eredményez.

A Roborock S5 Max még mindig jó választás lehet, ha nem kell erős porszívó, de mivel a legolcsóbb eszköz is erősebb, így ebből a szempontból nem releváns. Figyelembe véve mindent, a Roborock S6 és S7 széria kaphatja meg a legjobb ár/érték arányt, ha csak az akkumulátort és az időt vesszük figyelembe. Nem beszélve az áráról, ami még szerintem a megfizethető tartományba esik. A végére újfent az S7 MaxV / Plus került, amit most nem ajánlok, figyelembe véve az árát, nem éri meg ebből a szempontból.

Küszöbmászás, szőnyeg takarítás

Ez is egy olyan tulajdonsága egy mai robotporszívónak, amiben már nincs különbség. Az összes Roborock porszívó képes megbirkózni 2 cm küszöb magassággal. A szőnyegek kezelésében, avagy tisztításában is nagy szerepet kap a szálak hossza. Ez pedig ne legyen 1.5 cm-nél hosszabb, mert a kefe képes lesz a saját tengelyére felcsavarni és megakasztani a takarítást. Rosszabb esteben pedig ki is tépheti a szőnyegből. Vegyük figyelembe!

Szívóerő

A szívóerő az egyik legfontosabb szempont, ami alapján robotporszívót vásárolhatunk. Bár padlóról a por felszívása nem nagy kunszt, a legkisebb (Roborock S5 Max – 2.000 Pa) is simán felszed mindent. De ha fugából kell kiszedni a koszt, vagy szőnyegből, akkor már ezen ne spóroljunk! Ezen tulajdonság alapján a Roborock E5, a legolcsóbb porszívó is képes a 2.500 Pa szívóerőre, úgy mint az S6 és S7 sorozat is. A legjobb porszívó itt is a Roborock S7 MaxV / Plus, aminek brutális 5.100 Pa szívő képessége van. Itt nincs apelláta, ennél jobbat most a piacon nem kapsz!

Mivel ezek mindegyike “okos” porszívó, mind felismeri a tisztandó felület fajtáját. képesek megkülönböztetni a sima kemény padlót a szőnyegtől, így ahhoz mérten állítani a szívóerőt is. Minél fejlettebb a porszívó “agya” ezt annál könnyedébben és gyorsabban teszi meg. De persze te is meghatározhatod, hogy eleve mennyi energiát juttasson a motorba. Ezt pedig a telefonodon teheted meg, a Xiaomi Home alkalmazásban, melyben szinte egységesen négy fokozatban.

Navigáció és intelligencia

Hát akkor elérkeztünk talán a legfontosabb tulajdonságokhoz. A helység feltérképezése, térképek kezelése, akadályok felismerése, kikerülése és padló érzékelése, stb. Itt viszont az abszolút győztes a Roborock S7 MaxV! Nem csak a legfejlettebb LDS lézeres letapogatás miatt, hanem a beépített kamera rendszer és a legjobb szoftver-SoC kombináció miatt is. Ehhez nagyon hasonlatos az előd, a Roborock S6 MaxV ami még mindig kiváló technológia és nagy ívben legyőzi a többit. A normál verziók, S5, S6, S7 nem rendelkezik ilyen kifinomult érzékelőkkel, csak “sima” LDS lézer segíti a navigációt, giroszkóp és infraszenzorok. Navigációs kérdésben a család leggyengébb láncszeme pedig a Roborock E5, mely a fentiek közül csak a giroszkóppal és infraszenzorokkal van ellátva. Tehát a térképre oda rajzolja a falat, vagy tárgyat ahol nekiment valaminek. Nem túl hatásos…

Az intelligencia szempontjából szinte ugyan ilyen sorrendet állathatnék fel. Minél fejlettebb egy porszívó, amit az ár jól tükröz, annál okosabban oldja meg a feladatot. Hatékonyabban készíti el a térképet, hatékonyabban rajzolja meg a tárgyakat és természetesen hatékonyabban kezeli is. Az S7 és S7 MaxV ebből a szempontból a legjobbak, azon felül, hogy mindent tökéletesen tudnak, mi hol van, azt is, hogy milyen a felület. Pontosan tudják, hogy hol van sima padló és azt is, hol van szőnyeg. Ezek nagyon fontosak abból a szempontból, hogy ha egyszerre szeretnénk felsöpörtetni és felmosatni a porszívóval, akkor ne mossa már fel a szőnyeget is! Ez a sorozat képes arra, hogy ha szőnyegre ér, amit eleve tud pontosan hol van, felemeli a felmosót, hogy ne érjen a szőnyeghez! A többi csak elzárja a csapot, hogy ne kerüljön a mop-ba több víz…

De! Az E5 az egyedüli amiben nincs arra lehetőségünk, hogy ezt elkerüljük. Ugyan is az LDS lézerrel felszerelt porszívók szoftverében van egy úgynevezett NO-MOP zóna beállítási lehetőség. Ha megjelöljük a térképen a szőnyeget, mint NO-MOP zóna, akkor a porszívó felmosás közben nem fog felmenni a szőnyegre!

Vezérlés

A vezérlés mondhatni egységes a robotporszívóknál, hisz egyetlen app kell mindegyikhez, ez pedig a Xiaomi Home, ami elérhető a Play áruházban és a App Store-ban is. Az Android és iOS különbségekre itt most nem térnék ki, mert ahhoz kellene egy Apple eszköz… De ami a legfontosabb, hogy a legtöbb funkció megtalálható minden porszívó alkalmazásban, de vannak különbségek. A takarítás indítása, le- illetve megállítása, szívóerő beállítása, söprés és mosás külön-külön állítható. A cserealkatrészek minősége is lekérhető mindegyiknél, úgy mind a szoftver verzió és egyéb apró beállítások.

Da akkor mi a különbség? Ez függ a porszívó intelligenciájától. Ami pl. csak SLAM algoritmust használ és nincs legalább lézeres letapogatója, abban pl. a térkép kezelés csökkent képességű. Nem lehet kijelölni helységeket, NO-MOP / NO-GO zónákat és a leggyengébb tulajdonsága, hogy csak egy térképet kezel. Ilyen pl. a Roborock E5. Aminek viszont van, az képes pontos térképet készíteni, így pontosan tudja, hogy hány helység van a lakásban. Ezeket meg lehet jelölni, elnevezni, zónákat kijelölni, hol takarítson, hol nem, hova mikor menjen és hova ne. Ezek közé tartozik tulajdon képpen szinte mindegyik: Roborock S5, S6, S7 széria.

Roborock robotporszívó árak

Roborock E5
2.500 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
180 / 640 ml tartályok
Giroszkópos navigáció
99.990 Ft
Roborock S5 MAX
2.000 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
290 / 460 ml tartályok
Lézeres navigáció
144.990 Ft
Roborock S6 Pure
2.000 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
180 / 460 ml tartályok
Lézeres navigáció
168.990 Ft
Roborock S6 MaxV
2.500 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
300 / 460 ml tartályok
Lézeres + vizuális navigáció
174.990 Ft
Roborock S7
2.500 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
300 / 470 ml tartályok
Lézeres navigáció
194.990 Ft
Roborock S7 MaxV
5.100 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
200 / 400 ml tartályok
Lézeres + vizuális navigáció
349.990 Ft
Roborock S7 MaxV Plus
5.100 Pa szívóerő
5.200 mAh akkumulátor
200 / 400 ml tartályok + 3 L a dokkolóban
Lézeres + vizuális navigáció
449.990 Ft

 

A körképet vegyétek a teljesség igény enélkül. Sajnos nincs az az oldal mennyiség, amire elférne az összes porszívó tulajdonsága, de összességében ennyi reméljük segít eligazodni. A porszívókat meg tudjátok kattintani és tüzetesebben átnézni, mit is tudnak összességében. A fenti Roborock robotporszívó körkép tagjai a cikk írása közben, a hivatalos viszonteladónál elérhető termékek listája. Ezen kívül még van pár, ami nem kapható itthon, de szerepel a gyártó teljes listáján. Amint jön újdonság, vagy kikerül a választékból, aktualizáljuk a cikket.

Ezzel szinte minden robotporszívót megmutattunk, amit itthon érdemes számtásba venni. Ha további kérdésetek van a termékekkel kapcsolatban, keressétek nyugodtan a webáruházak ügyfélszolgálatát, készséggel nyújtanak további segítséget.

- Hirdetés -
Szabó Kornél
Szabó Kornélhttps://helloxiaomi.hu/
2013 óta foglalkozok a Xiaomi termékeivel, először a MIUI rendszerrel ismerkedtem meg és teremtettem meg a rajongói bázist, a MIUI fórumon. 2017 óta írom a cikkeket a Hello Xiaomi hírportálra, ami mára, az ország legnagyobb Xiaomi márkával foglalkozó oldala lett.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek

spot_img