KezdőlapHírekPowerbank - kincset ér, ha menet közben fogy ki a szufla

Powerbank – kincset ér, ha menet közben fogy ki a szufla

Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, amikor az ember egy powerbank, vagy magyarul hordozható energiatároló beszerzésén töri a fejét.

Manapság, amikor a hordozható, viselhető eszközök nélkül szinte elképzelhetetlen az élet, az energiaellátás kérdése is jelentősen felértékelődött. Ha ugyanis időről-időre kényszerűen vissza kell térni a hálózati áramforráshoz energiautántöltés miatt, akkor az alapvetően szab határt a mobilitásnak. E problémán segíthet az úgynevezett külső akkumulátor vagy, powerbank amely helyettesíthet a konnektort és a töltőt, legalábbis egy ideig.

Nem meglepő módon az ilyen jellegű készülékek népszerűsége hatalmas, és a választék pedig globálisan, illetve Magyarországon is gigantikus. Olyan megkerülhetetlen konszernek is jelen vannak e szegmensben megoldásaikkal, mint például a Xiaomi, amelynek termékpalettáján több powerbank megtalálható. Tehát a címben feltett kérdésre a válasz egyértelműen: Igen! Van értelme az ilyen termékeknek, hasznosak, de nem mindegy, hogy milyet vesz az ember. Jöjjenek most azok a szempontok, amelyeket érdemes mérlegelni egy vásárlási döntés meghozatala során. 

Méret

Ez az egyik legfontosabb paraméter, hiszen sok függ attól, hogy a felhasználónak milyen lehetőségei vannak a hordozhatóságra. Ha csak egy zsebnyi helye van, akkor értelemszerűen felesleges tenyérnyi modellt választani, mert csak a gond lesz vele. Viszont, ha lehet gazdálkodni a hellyel, mert a felhasználónál egyébként is van mindig táska, akkor érdemes lehet elgondolkodni akár egy nagyobb darabon is. 

Kapacitás

A nagyobb méret ugyanis nagyobb kapacitást jelent, ami azt jelenti, hogy “több energia fér el” egy méretesebb hordozható akkumulátorban. Erre vonatkozik a milliamperórában (mAh) megadott mutatószám. Egy mai telefon akkumulátora általában 3500-5000 mAh-s, tehát érdemes ennek tudatában választani. Ha például egy hordozható akkumulátor kapacitása 10 000 mAh, akkor az azt jelenti, hogy kétszer tud a nulláról maximumra tölteni egy 5000 mAh-s akkumulátorral ellátott okostelefont. 

Powerbank

Természetesen nem csak telefonok, hanem tabletek, fényképezőgépek, hordozható médialejátszók vagy akár okosórák, okoskarkötők feltöltésére is használhatóak e termékek. A Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro például 20 000 mAh-s kapacitással büszkélkedhet. 

Töltési sebesség

Wattban adják meg és arról szolgáltat információt, hogy milyen sebességgel áramlik az energia át az akkumulátorból magába a feltöltendő termékbe. A Xiaomi Mi Power Bank 3 Ultra Compact nevű modell 22,5 wattos gyorstöltést produkál például, ez pedig jobb érték, mint amit néhány telefon egyáltalán kezelni képes. 

Strapabírás

Vannak már olyan akkupakkok, amelyek speciális borításuk, kialakításuk révén ellenállnak a víznek, pornak, ütődéseknek. Ez pedig nagyon hasznos lehet, ha valaki gyakran mozog terepen, kirándul, extrém sportot űz.  

Csatlakozók

Érdemes figyelni arra, hogy a hordozható akkumulátoron legyen olyan ki és bemenet (mini USB, USB 2.0, USB-C stb.), amit az általunk használt más mobil eszközök alkalmaznak. Ennek hiányában ugyanis átalakítókra lehet szükség, ami nem egy kényelmes és elegáns megoldás. 

Extrák

Akadnak már olyan külső akkumulátorok, amelyek rendelkeznek beépített LED fényforrással. Ezáltal pedig elemlámpaként is használhatóak, ami nagyon hasznos kis extra, másodlagos szolgáltatás lehet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek