KezdőlapHírekEgyre népszerűbbek a kompakt indukciós tűzhelyek

Egyre népszerűbbek a kompakt indukciós tűzhelyek

Ha van termékcsoport, amely az elmúlt időszakban rohamosan vált népszerűvé gyakorlatilag a semmiből, akkor az a kompakt indukciós tűzhelyek családja. Nem is okozhat meglepetést, hogy manapság már egyre több vállalat foglalkozik ilyen jellegű készülékek fejlesztésével és gyártásával. A tradicionális konyhai gép gyártó cégek mellett az olyan, igen sokoldalú konszernek is felfigyeltek e modellekre, mint például a Xiaomi. 

Mostani cikkünkben e különleges termékcsoportra koncentrálunk, amely több szempontból egyedinek számít a háztartási berendezések hatalmas univerzumában. 

Mire szolgál?

Mint a neve is mutatja, főzésre és sütésre is lehet használni, tehát alapvetően ételek elkészítésére, illetve folyadékok vagy szilárd anyagok felmelegítésére, felforralására szolgál. A feladata ugyanaz tehát, mint egy gázrezsónak, vagy üvegkerámia lapnak, azonban a kitűzött célt az indukciós berendezések más úton érik el. Vannak beépíthető, és szabadon álló, kötött helyű, és viszonylag egyszerűen mozdítható változatai is.

kompakt indukciós tűzhely
Így néz ki egy szabadon álló darab.

Ez utóbbiak, a kompakt változatok igen hasznosak lehetnek a kis konyhákban, vagy lakásokban, hiszen a használatukhoz csupán egy hálózati áramforrásra van szükség, és akár fel is lógathatóak valahova. Kevés helyet foglalnak, és egyszerűen tárolhatóak. 

Hogy működik

Az indukciós eszközökben nem valamiféle hőforrást alkalmaznak, és a hagyományos eszközöktől eltérően nem egy platnit, vagy lapot hevít fel, amely aztán később átadja a hőt az edénynek. Az ilyen berendezések ugyanis magát a lábost vagy serpenyőt forrósítják fel.  Ehhez nem varázslatot alkalmaznak, hanem fizikát, ugyanis az indukciós termékek nagyfrekvenciás elektromágneseket tartalmaznak. Ezek aktiválásával létrejön egy mágneses zóna, és ha ebbe a térbe egy mágnesezhető eszközt, tehát például egy lábast tesznek, akkor az felmelegszik. Értelemszerűen minél erősebb a mágneses tér, annál intenzívebb a melegedés.

Előnyök 

E technológia számos előnyt kínál a hagyományos megoldásokhoz képest. Ilyen például a hatékonyság, hiszen mivel nem a levegőt, vagy a főzőlapot kell felhevíteni, ezért nincs elvesztegetett maradékhő. A hevítéshez szükséges energia ott koncentrálódik, ahol kell. Ebből fakadóan ugyanolyan főzési eredmény eléréséhez lényegesen kevesebb felhasznált energiára van szükség, aminek köszönhetően pénzt, ráadásul nem kevés pénz takarítható meg. Ráadásul lényegesen környezetbarátabb pont emiatt, mint a rivális megoldások, ami a világban igen fontos szempont, amikor egyre fontosabbá válik a “zöld életmód”, a bolygónk megmentése. 

kompakt indukciós tűzhely

További előnyt jelent, hogy mivel el lehet felejteni a nyílt lángot, és az áthevített lapot, így az indukciós berendezések, azaz a Xiaomi Mi Induction Cooker is sokkal biztonságosabbak, mint tradicionális rokonaik. Ahogy levesszük az edényt a főzőlapról, az gyakorlatilag azonnal kihûl. Attól nem kell tartani, hogy valaki véletlenül hozzáér a felülethez, mert nem tudta, hogy mostanában használták, és emiatt megégeti magát. Mivel egyébként a főzőlap csak az edény által melegszik, ezért nem is képes annyira felhevülni, hogy az étel ráégjen. Léteznek már olyan indukciós berendezések is, amelyek szenzoraik révén tudják, hogy ha a rajtuk lévő lábos üres, sőt azt is, ha kifut az étel, és ilyenkor automatikusan kikapcsolják saját magukat. 

Ki kell emelni azt is, hogy, az indukciós berendezések sokkal-sokkal gyorsabbak, mint a kerámia vagy vas főzőlapok például. Amíg azoknak időre van szükségük a felmelegedésre, addig itt a fazék vagy serpenyő pillanatok alatt áthevül. Ezzel értelemszerűen a főzési/pirítási/sütési idő is lerövidül, tehát gyorsabban lesz kész a vacsora vagy a reggeli rántotta. 

Hátrányok

Nem hallgathatjuk el, hogy ez a technológia néhány hátrányos tulajdonsággal is rendelkezik. Ezek közül a legfontosabb talán az edény kérdés, hiszen az eljárásból adódóan csak olyan anyagból készült eszközök használhatóak hozzá, amelyek mágnesezhetőek. Azaz a mágneses aljzatú rozsdamentes acél edények, illetve zománcozott acélkannák. Nincs mit szépíteni a dolgon, e téren a hagyományos gáztűzhelyek, üvegkerámia vagy vas főzőlapok lényegesen sokoldalúbbak. 

kompakt indukciós tűzhely

Szintén lényeges, hogy csak tökéletes aljú edényekkel lehet használni az indukciós lapokat. Amennyiben azok felülete megkarcolódik, megrongálódik, azok használhatatlanná válnak. 

Dizájn és ár

A dizájn terén a kompakt indukciós berendezéseknek nincs okuk panaszra. Mint ahogy a Xiaomi készülékei is bebizonyították, lehet már ebben a termékcsaládban is kifejezetten szép, ízléses, modern külsejű modellekkel előállni. Korábban a kompakt indukciós főzőlapok ára lényegesen magasabb volt, mint a konkurens technológiára épülő masinák, de mára ez a különbség igencsak eltűnőben van. A Xiaomi Mi Induction Cooker például már 29 000 forintért megvásárolható. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek