Egy hete debütált a Redmi által bemutatott, a házból előugró szelfi kamerás Redmi K20 család. A rejtett kamera megoldás nem új, egyéb kínai márkák már bemutatták, de azért ár/érték arányával a Redmi megint kiütötte a nagyokat. Szó szerint technikai K.O.-val nyert. Na de erre mit kapunk Bin Lin-től megint?

Újabb rejtett kamera megoldás

Megint bemutatott egy Xiaomi prototípust, melynek a szelfi kamerája a képernyő alá van rejtve. Így nem kell semmilyen szenzorsziget, vagy előugró kamera, vagy szétcsúsztatható ház. A telefon egyelőre csak a fejlesztők kezében létezik, bár a pletykák szerint az új Xiaomi Mi Mix 4 lesz ez. A Mi Mix 4 már mindent tudni fog, amit ma egy telefontól elvárhatunk.

Na de kanyarodjunk vissza az új technológiához.

Xiaomi rejtett kamera

A rejtett kamera technológia még tesztelés alatt áll

A technológia még nincs kész, jelenleg is teszt alatt van, szóval még ne várjuk, hogy holnap már meg is lehet venni, hisz az hajtogatható Xiaomi telefon is még várat magára. Szóval a lényeg ebben, hogy ne kelljen kamera szigetet kialakítani, vagy mechanikusan működtetni, de teljes képernyős legyen a telefon. Ezt úgy oldják meg, hogy a kamera lencse előtt lévő képernyő területet átlátszóvá teszik, így lehetővé téve a fény átjutását a szenzorig.

Xiaomi átlátszó kijelző

Speciális kijelző

A kamera előtti kijelző összetételét úgy oldották meg, hogy átlátszó legyen a megfelelő pillanatban és tiszta képeket készítsen. Ezt, speciálisan alacsony fényvisszaverő értékű rétegekkel oldják meg, ami, így nagy fényáteresztő képességre tesz szert. Ha nem használod a szelfi kamerát, a képernyő ugyan úgy működik, mint egy átlagos kijelző.

Egyedülálló képernyőbe integrált lencse véget vet a kamera szigetnek. A 20MP szelfi kamerát már a képernyő alá is lehet rejteni egy ügyes megoldással, az átlátszó kijelző megduplázza a kamera lencséket. Ha az átlátszó kijelző megfelelő mennyiségű fényt ereszt át a lencséken keresztül az érzékelőre, tisztább és és élesebb képek készíthetőek vele, mint a lyukasztott képernyővel. Ráadásul ha nem használjuk a szelfi kamerát, nem marad ott egy lyuk, hanem láthatatlan lesz és normál képernyőként üzemel.

notch vs rejtett kamera

Mint a fenti példa is jól mutatja, bekapcsolt kijelzőnél a csepp kamera sziget kitakar a kijelzőből értékes felületet, ellenben a kijelző alá rejtett kamera egyáltalán nem látszik és kihasználható kamera feletti terület. Ha pedig kikapcsoljuk a képernyőt, akkor sem lesz ott a kamera lencséje, simán kikapcsol a képernyő és kész.

Kíváncsian várjuk, hogy melyik telefonban fog bemutatkozni az új technológia és nem a hajtogatható telefon sorsára jut. Reméljük az idén bemutatandó új Mix telefon kapja meg, de ne igyunk előre a medve bőrére!

És ha esetleg nem lenne elég a notchokból…
HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ