Tévesen egy hónapra letiltotta az Instagram a @metaverse (magyarul metaverzum) nevű fiókot az oldalon. A vállalat azóta bocsánatot kért a hibáért. 

A képmegosztó november 2-án tiltotta le Thea-Mai Baumann fiókját, azzal vádolva a művészt, hogy valaki másnak a profilját használja – számolt be a The New York Times. A lap szerint Baumann asszony 2012-ben indította el saját oldalát, ahol kiterjesztett valóságra épülő termékeket reklámozott.

A megkeresés után egy hónappal az Instagram is elismerte a hibát. „Sajnáljuk, hogy ilyen hiba megtörténhetett” – írták, majd helyreállították a művész fiókját.

A vállalat öt nappal a művész fiókjának letiltása előtt, október 28-án jelentette be, hogy a cég neve Facebookról Metára változik, hogy az új elnevezéssel nagyobb fókuszt kapjon a metaverzumként emlegetett, újdonsült grandiózus projekt. A metaverzum egy jövőbeli virtuális valóságot takar, ahova a felhasználók VR-eszközök segítségével, otthonról léphetnek be.

Zuckerberg víziója tervei szerint az élet szinte teljes területét lefedné a virtuális valóság: egyszerre adna otthon a szabadiős tevékenységeknek, kapcsolattartásnak, és „természetesen” dolgozni is lehetne benne.

Az ötletnek számos bírálója akad, a közösségi oldal egyik legelső befektetője, Roger McNamee egyenesen disztópikusnak nevezte a Facebook metaverzumra vonatkozó terveit. „Rossz ötlet, és az a tény, hogy mindannyian ülünk, és úgy teszünk, mintha ez normális lenne, különösen riasztó”  – nyilatkozta McNamee a BBC-nek hozzátéve, hogy nem szabad megengedni, hogy a Facebook létrehozza a metaverzumot.