A karácsony közeledtével az internetes csalások is megszaporodnak, a bűnözők ugyanis kapva kapnak az alkalmon, hogy lépre csalják az ajándékozni vágyókat.

A tavalyi évben a netes bűnözésekkel foglakozó osztályra mintegy 17 ezer panasz futott be az USA-ban, a kár értéke összesen 53 millió dollár, vagyis megközelítőleg 17,3 milliárd forint volt. Ugyan már ezek is elborzasztó számok, a járványhelyzet és az áruhiány miatt minden esély megvan rá, hogy az idei évben még több személy esik áldozatul a netes csalásoknak.

Az FBI riasztást adott ki a bűnözők miatt, akik az ünnepi szezon közeledtével a legkülönfélébb módszerekkel igyekeznek lehúzni áldozataikat. A nyomozóiroda azt javasolja az embereknek, hogy különös figyelemmel járjanak el azoknál a vásárlásoknál, amelyek nehezen beszerezhető termékekre vonatkoznak, továbbá minden esetben éljenek a gyanúperrel, ha az eredeti árhoz képest jóval áron alul meghirdetett terméket találnak az interneten.

A szakértők szerint kizárólag hivatalos oldalról vásároljunk az interneten, kezeljük rendkívül elővigyázaton azokat, amelyek személyes adatokat kérnek a felhasználótól, továbbá mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy biztonságos weboldalon járunk. Ennek egyik legegyszerűbb módja, ha ellenőrizzük az adott oldal URL címét: ha a weboldal neve előtt nem a http, hanem a https szerepel egy lakattal, akkor szinte biztosak lehetünk, hogy a kommunikáció titkosított a felhasználó és a weboldal között, tehát egy hacker nem követheti a felhasználó tevékenységét.