KezdőlapHírekIngyenes, korlátlan felhőtárhely a fotóknak és videóknak? Na necsi!

Ingyenes, korlátlan felhőtárhely a fotóknak és videóknak? Na necsi!

Manapság egyre több képet lövük a telefonok jobbnál jobb minőségű kameráival. Ez nagyon jó dolog, addig, amíg van tárhely, azonban a tárhely az egy olyan dolog, hogy az elején még van, aztán már nincs, szóval fogyóeszköz.

Mit lehet tenni?

Természetesen ha előre látjuk a katasztrófát, vehetünk 128GB-s belső tárolóval rendelkező mobilt, de általában ez mindig utólag derül ki, szóval ez kilőve. Aztán ott a MicroSD bővíthetőség, már persze, ha ott van. Van jobb megoldás, mégpedig a Google Fotók felhőszolgáltatás.

A tavalyi tesztekben említésre került már, de bővebben szót nem ejtettem arról, mi is ez, és hogyan működik. A Google Fotók egy felhőszolgáltatás, ahova feltölthetjük képeinket, videóinkat. Ezeket minden eszközünkön elérjük, ami ugyanazzal a Google fiókkal van társítva, továbbá okos kijelzőkön, vagyis hát akkor mondjuk ki angolul, Smart Display eszközökön, Chromecast támogatású tévéken, okosítókon, stickeken, és Google Home eszközökön visszanézhetőek.

Ez egy remek dolog, de normál esetben ez sokba fájna, nemde?

De igen, a Google viszont rendelkezik egy deallel számunkra: 16 megapixeles képekké konvertálja a fotókat, a videókat pedig 1080p-be, és úgy menti el, cserébe viszont csak a képzelet szabhat határt annak, mennyi ilyen kép vagy videó kerülhet fel a felhőbe.

Természetesen eredeti minőségben is menthetjük őket, akkor viszont a Google Drive tárhelyünk méretével azonos kapacitás áll rendelkezésre, tehát a Driveból fogyaszt. Így viszont attól függetlenül működik

Miért éri ez meg nekik?

A Google mindent tud rólunk, tehát feltételezem én, felhasználja őket valamilyen algoritmushoz, amivel vagy az appot, vagy a keresőt fejlesztik. Félreértés ne essék, itt nem arról van szó, hogy a 2007-es nyaralásunkon lőtt extra homályos képeinket fogja nézegetni Gizi néni, a Google főhadiszállás tisztasági menedzsere.

Programok elemezhetik a képeket, amit egyébként meg is tesznek – ezzel azonban nekünk segítenek, a Google Fotók ugyanis összeállít kis videókat, animációkat, és Insta-sztori jellegű emlékeket mutat (ez történt 1, 2, 3, 4, 5… éve), és még a rossz fényviszonyok közt lőtt fotográfiák megmentésére is tesz javaslatot.

A keresőóriás már így is mindent tud rólunk, tehát emiatt aggódni szerintem már igazán felesleges, főként, ha a Facebooknak is engedélyezted a helyadatokat, csak azért, hogy a környéken lévő WiFi hálózatok jelszavát felfedje a közösségi hálózatok “feketebáránya”. Cseles megoldás, nemde? 😛

Összefoglalva

A Google Fotók segítségével ingyenesen és könnyedén menthetjük fényképeinket, videóinkat, melyek közt egyébként remekül lehet keresni hely, idő, és akár személyek alapján is. Ennek ára lehet a privacy-mérő negatív irányba mozdulása, azonban szerintem ennél sokkal többen sokkal veszélyesebb alkalmazásoknak adják el a lelküket pl. TikTok… így hacsak nem vagy tagja egy 5G tornyokat égető mozgalomnak, vess rá egy pillantást 😉

Update: 2021.01.17.

Mivel megszűnik a korlátlanság, nem olyan kecsegtető az ajánlat, mint korábban volt, ráadásul elég nagy árat fizetünk adatainkkal, így ha fontos számotokra az adatvédelem, és nem szeretnétek, hogy mégtöbb infót begyüjtsenek a nagy techcégek, érdemes alternatív megoldásokban gondolkozni, és egy minimális összeget ráfordítani.

A Google Photos továbbra is remek megoldás lehet bizonyos, kevésbé szenzitív fényképek tárolására, szinkronizálására.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek