Az Android One családot nem kell bemutatni már senkinek, A1, A2, A2 Lite telefonok nagyon elterjedtek lettek áruk és tudásuk miatt. A Xiaomi első nem MIUI rendszerrel forgalmazott készülékei ugyan úgy minden évben frissülnek, mint az Mi és Redmi sorozat.

Az XDA fórumon egy szemfüles programozó talált rá nem is kettő, hanem 3 új Xiaomi telefonra, melyek jelenleg teszt fázisban vannak. Ezek kódneve pedig “pyxis”, “bamboo_sprout” és “cosmos_sprout”, amiből a két utolsó “*_sprout” a két Android One telefon, ami szerintem nyugodtan hívhatunk Xiaomi Mi A3 és Mi A3 Lite-nak. A “pyxis” pedig a nagyobbik, az az Mi A3 kínai változata, az Mi 6X utódja lesz, talán Mi 9X néven.

Mind a három telefon rendelkezik egy “fod” jelzővel, mely a képernyő alá épített ujjlenyomatra utal. Bár ehhez a technológiához a legjobb választás a drága OLED kijelző, hisz a jelenlegi megoldások, mint az Mi 8 Pro / EE / 9 / SE telefonokban, érik el azt a minőséget és funkcionalitást, ami elfogadható. De mivel egyik telefonban sem a Qualcomm Snapdragon 855 SoC fog helyt állni és a kijelzőjük sem OLED lesz, így kétséges, hogy az LCD alatti ultrahangos ujjlenyomat olvasó el fogja nyerni a felhasználók tetszését. Mint tudjuk, az Mi A sorozat sosem a felső kategóriába sorolható, talán SD675 vagy az Mi 9 SE telefonban debütált SD712 lehet a megoldás és az ára fogja sejtetni, hogy nem lesz olyan gyors az azonosítás, mint OLED megoldással. De ez kompromisszum kérdése.

Ezen felül még az is kiderült, hogy kamerában is jelentős fejlődésen esik át sorozat. Az elülső modulról derült ki, hogy 32 MP (6560 x 4928) képérzékelőt kap 4-in-1 pixel binning támogatással, szóval ez is egy szelfi király telefon lesz. Több tulajdonság nem derült ki róla, sem a hátsó kamerákról. Megjelenés és az ár is kétséges, talán később, mikor több inden kiderül róla, vagy a CCC és TENAA oldalkon megjelennek. Szóval türelem…