Már a bemutató előtt fölröppentek pletykák, miszerint az iPhone 12 széria készülékeinek dobozában nem lesz sem hálózati adapter, sem fülhallgató. A tegnapelőtti bemutatón kiderült, hogy a hír igaz. Sőt! Visszamenőlegesen az iPhone 11, XR és SE modellekhez sem lesznek alapértelmezettek ezek a tartozékok. Az Apple ezen lépését parodizálja a Xiaomi hivatalos Facebook oldalán megjelent rövid videó.

A rövidfilm csupán 5 másodperces, és a nem rég bemutatott Mi 10T széria csúcsmodelljének doboza látható rajta, amely kinyitása után azonnal föltűnik, hogy abban bizony van töltőfej, ellentétben az Apple-lel. Ezen rövid reklám után lehetne mondani, hogy mekkora troll már a Xiaomi, és valahol valóban az, de az éremnek két oldala van.

Először is térjünk vissza egy kicsit 2016-ba, amikor az Apple piacra dobta az iPhone 7-et és 7 Plus-t, az első iPhone-okat, amikben nem volt jack csatlakozó. Rengetegen kiakadtak, hogy ezt mégis hogyan, már megint mit ki nem talált az Apple, akkoriban a Samsung trollkodott az Apple-lel emiatt.

Eltelt 4 év, és ma már nincs olyan csúcskészülék, amin lenne jack bemenet. Még a Samsung volt, aki egészen 2019-ig kitartott, de az S20-nál már ők is elengedték.
Ezzel azt akarom mondani, hogy az Apple-nek úgy is igaza lesz? Nem egészen.

 

Kontra

A pro vs kontra összehasonlításoknál általában az előbbivel kezdenek, ebben az esetben én mégsem így teszek, mert a kontra érvek az evidensebbek. Az iPhone 12 széria legolcsóbb tagja, a 12 mini 64 GB 300 ezer forint, a kb középső modell, a 12 Pro 128 GB 440 ezer forint, a legdrágább 12 Pro Max 512 GB 612 ezer forint. Ezek elképesztő összegek, és még azzal is lehúz a cupertinoi cég, hogy még egy töltőfejet és egy fülhallgatót sem képes adni ezekért az árakért.

 

Pro

A környezetszennyezés soha nem látott méreteket ölt, és az egyik legsúlyosabb probléma világszerte. Minden egyes új telefonhoz kapunk egy új töltőfejet, és bár a Xiaomi nem, de sok gyártó ad fülhallgatót is. Az Apple arra hivatkozik, hogy mégis minek? A cég véleménye szerint minden háztartásban megtalálható egy csomó töltőfej, mindenkinek van saját fülhallgatója, nem szükséges, hogy az új telefonhoz adjanak egy x+1-ediket is. Azáltal, hogy kevesebb a tartozék, a cég 70%-kal kisebb dobozban adja a termékeit. Ez, és a tartozékok elhagyása miatt a saját becslésük alapján évente 2 millió tonnával csökkentik a metrikus szén-dioxid kibocsátásukat, ez 450 ezer autónak megfelelő szén-dioxid mennyiség évente.

 

Az igazság valahol a kettő között van

Az “úgy is van otthon” érv a fülhallgató esetében alapvetően jogos. Egy fülhallgatót nem olyannyira higiénikus továbbadni, így, ha azt valaki használta, akkor nagy valószínűséggel meg is tartja, nem adja tovább, maximum családon belül. No, de mi a helyzet a töltőfejjel? Nos, az már árnyaltabb, mert bár, ha sok telefon volt már a családban, akkor tuti, hogy talál az ember egy elfekvőben lévő darabot, de mégis alapvetően 1 töltőfejhez 1 telefon tartozik, és, ha épp a környezettudatosság jegyében nem tartozék, az azzal is kéne járjon, hogy, hacsak nem romlott el az adott telefon, akkor, ha le is váltja az ember, eladja vagy továbbadja azt, amivel viszont megy a töltőfej is.
Az igazsághoz hozzátartozik egyébként, hogy az Apple Type-C-Lightning kábelt ad, na most ezt a kábelt csak a tavaly megjelent iPhone 11 Pro és Pro Max típusoknál tette általánossá, előtte Lightning-sima USB kábelt adott. Az már csak extra, hogy a szintén 2019-es olcsóbb iPhone-hoz, a sima 11-hez is ezt adta.
Lényeg, a lényeg, hogy kompatibilis töltőfej, ami gyárilag iPhone dobozban volt csak a két tavalyi csúcsmodelltől származhat. Magyarán csak az jár igazán jól, aki leváltja a tavalyi csúcs iPhone-ját, de azt nem adja tovább, hanem megtarja, gondolom a környezettudatosság jegyében. A másik lehetőség a laptopról töltés, de este nem fogja az ember csak azért bekapcsolni a laptopját lefekvés előtt, mert 11%-on van a mobilja, és, bár valóigaz, hogy van olyan laptop, aminek USB csatlakozói kikapcsolt állapotban is áram alatt vannak, ez a megoldás akkoris rendkívül macerás. Összefoglalva valószínűleg rengeteg felhasználó fog ezek miatt plusz töltőfejet venni az új iPhone-ok mellé.
Az igazi hab a tortán, hogy az Apple készülékei ezáltal nem lettek olcsóbbak, sőt, Magyarországon még drágábbak is, a forint elképesztő zuhanása miatt.

 

Konklúzió

A kicsit hosszúra sikerült, részben indokolatlan Apple kritikám után érdemes levonni valamiféle következtetést. A hulladékcsökkentés és a károsanyag-kibocsátás redukálása követendő példa, csak nem így. Úgy gondolom, hogy minden gyártó, így a Xiaomi számára is az a helyes út, ha valakinek nincs szüksége valamelyik tartozékra, akkor ne kapjon fölöslegesen. Persze ez sem fekete vagy fehér, a Xiaomi videója alatti egyik komment emlékeztetett arra, hogy például a Xiaomi Mi 10 Ultrában debütált brutális 120W-os töltési technológia egy régebbi töltőfejjel nem használható ki. A megoldás szerintem az lenne, ha alapáron járna töltőfej és kábel is egy telefonhoz, azonban az áruházaknak kiemelt helyen kéne fölajánlania egy rendelés esetén, hogy, amennyiben a vevőnek nincs szüksége rá (annak ellenére sem, hogy ezzel akár lassabb lehet a töltés), akkor ezeket a tartozékokat elhagyhatja, ezért pedig árengedményt kéne biztosítania a gyártóknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ