web analytics
KezdőlapHírekA mindennapok hőse? | Roborock H7 Álló Porszívó

A mindennapok hőse? | Roborock H7 Álló Porszívó

Az álló porszívók világa (így a Roborock H7 is) teljesen ismeretlen volt számomra, sőt tartózkodtam tőle, hiszen viszonylag rövidnek TŰNIK az üzemidő, gyengének a szívóerő. Ezek közül viszont egyik miatt sem kellett aggódnom használat közben, annak ellenére, hogy ezek voltak a legnagyobb félelmeim. Sokat gondolkodtam rajta, hogy vajon hogyan tudja kiküszöbölni ezeket a problémákat, és végül sikerült rájönnöm a trükkjeire. De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük meg, mit rejt a doboz!

Mit rejt a doboz?

Ahogy kinyitjuk a Roborock H7 dobozát, máris fény derül az első, és talán legfontosabb trükkjére. Minden egyes helyzethez megtaláljuk az ahhoz illő fejet vagy kiegészítőt. Nem volt olyan alkalom, hogy ne lett volna meg az adott feladathoz megfelelő darab.

A dobozban 2 szinten találjuk meg az alkatrészeket. A felső szinten (aminek tartalma egyből a szemünk elé tárul, miután felnyitjuk a fedelet) kapott helyet a használati utasítás, a hosszabító cső, a résekhez használható fej, valamint portörlő kefe fej.

Ez a szint tartalmazza még a hajlítható csövet (melynek végére bármilyen fejet rögzíthetünk), és a dokkolót (és a rögzítéséhez szükséges csavarokat, tipliket), amely egy igazán ötletes kiegészítő. Minden egyes tartozékban található egy-egy kis mágnes, így ezeket könnyedén, tetszésünk szerint tudjuk rögzíteni a dokkoló bármelyik oldalához, teljesen megszabadulva a doboztól.

Az alsó szinten foglal helyet az opcionálisan használható porzsákot (és ennek műanyag tartóját), a multifunkcionális, valamint kis motorizált (forgó fejű) kefe fejet. Ezenkívül a töltő és maga a porszívó kapott itt helyet. Összességében (a mop, azaz felmosó fejet kivéve), mindent megkapunk egy csomagban, amire szüksége lehet az embernek a porszívózáshoz.

Fontos, hogy ezeket a kiegészítőket csak ebben a csomagban kapjuk meg.

A “Pure” verzióból hiányzik:

  • kis motorizált fej
  • flexibilis gégecső
  • résszívó fej
  • MagneBase fali dokkoló (ez talán a legnagyobb érvágás!)
  • eldobható porzsák

Általános tudnivalók

A porszívón 2 gomb (és egy ravasz) található. Egyik a gép bal oldalán kapott helyet egy zároló gomb (sustain mode) formájában. Ennek segítségével a ravasz meghúzása nélkül folyamatosan szív a porszívó mindaddig, amíg ezt még egyszer meg nem nyomjuk. Ez a jobbkezeseknek esik igazán kézre, viszont mivel nem kell gyakran használni (hiszen pont az a lényege, hogy ne fáradjon el az ujjunk), így nem róható fel igazi problémaként. Ugyanennek a gombnak a hosszú lenyomásával pedig a gyerekzár érhető el. A porszívó hátulján található a másik gomb, amely a 3 mód (Eco, Standard, Max) közötti váltást teszi lehetővé.

A Roborock H7 fogantyújának tetején egy AMOLED kijelzővel találkozunk, amely ugyan aprónak tűnik, de a célnak tökéletesen megfelel. Felső részén láthatjuk, hogy be van-e kapcsolva sustain mode, közepén követhetjük nyomon a töltöttséget (vagy használat közben, hogy mennyi időnk van még porszívózni), alul pedig láthatjuk, hogy melyik módban használjuk a H7-et.

Hátulján található a töltőport. Ezt csak akkor kell használnunk, amennyiben a dokkoló nincs üzembe helyezve, hiszen abban az esetben az alján levő két érintkezőn keresztül kapja az áramot.

Töltése kb. 2-2.5 órát vesz igénybe 0-100%-ra. Itt fontos megemlíteni, hogy az beépített (nem cserélhető) akkumulátor kímélése érdekében nem engedi 5% alá meríteni (és ekkor fel is hívja a figyelmünket, hogy az akkumulátort károsíthatja az alacsony töltésen való tárolás).

A Roborock H7 könnyedén kis egységekre szétszedhető, így könnyen ki lehet takarítani és ki lehet szedni a szűrőket (amiket a leírásnak megfelelően vagy kitisztítunk, vagy kicserélünk). Ez egy igazán hasznos tulajdonság főleg, ha porzsák nélkül használjuk a készüléket (melynek megvannak az előnyei, hátrányai). Amennyiben anélkül használjuk egy gombnyomással tudjuk üríteni a tartályt, viszont könnyedén porosak lehetünk ürítés közben és a készülék belül így piszkos marad. Ez a porszívó rendszeres belső takarításával jár. Amennyiben viszont porzsákkal használjuk, a gép és mi sem leszünk piszkosak. Ez ellen szól viszont, hogy nem látjuk, hogy mennyi kosz gyűlt össze a zsákban. Ezenkívül még ügyelnünk kell a porzsák utánpótlására is, nehogy kifogyjunk belőle. Jó hír, hogy mindkettőt kipróbálhatjuk, hiszen már gyárilag kapunk hozzá porzsákot (és az ennek rögzítéséhez szükséges műanyagot is).

Karbantartás

Szerencsére csak pár apró dologra kell odafigyelni, hogy mindig ugyanazt a szívóerőt kapjuk, ne legyenek eltömődve a szűrők, ne akadjanak meg a motorizált fejek.

Sajnálatos módon a multi fejnél nem távolítható el a kefe, így ezt a saját házában kell kitisztítani (száraz eszközökkel). A hajszálak eltávolításához, amennyiben szükséges, használjunk ollót. A kis motorizált fejnél ilyen probléma nincs, itt a kefe kivehető a megfelelő alkatrész elfordításával. Kivétel után ez kimosható, viszont csak a teljes száradás után szabad visszahelyezni a készülékbe. A fej váza ebben az esetben sem tisztítható vízzel.

Fontos a szűrők tisztítása, melyből 2(-3) található meg a porszívóban. Egyik a beáramló levegőt, míg a másik a kiáramlót szűri meg. Ezeket ki lehet mosni vízzel, viszont 24 óra száradási időre van szükségük, mielőtt visszakerülnének a helyükre.

Mire képes?

A porszívó 160AW (480W) teljesítménnyel rendelkezik, amely viszonylag alacsony, amennyiben egy átlagos konnektoros porszívóhoz hasonlítjuk. Emiatt a második fontos trükk a fejekben rejlik, mivel többnyire motorizáltak. A gyenge szívóerőt szinte teljes mértékig kárpótolni tudja a forgó fej, sőt sok esetben tisztább eredményt tudunk elérni ezzel a fajta megoldással. Képes felismerni a Roborock H7 az éppen tisztítandó felületet, és annak függvényében választja meg a szívóerőt (az adott módon belül). Szóval a 3 mód valójában 6. Amennyiben sima felületet tisztítunk (pl. járólap, parketta), abban az esetben gyengébben szív, viszont amint egy szőnyegre térünk át, egyből feljebb veszi a szívóerőt a megfelelő hatás elérése érdekében. Ez egy igazán átgondolt és jól működő funkció!

Ennek függvényében változik az üzemidő is. Amennyiben Eco módban hasznájuk, és sima felületet tisztítunk, abben az esetben megközelíthető a gyári 90 perces adat, viszont ez nem életszerű körülmény. Én porszívózás közben legtöbbször Standard fokozatot használtam. Amennyiben sűrűbb szőnyegre értem, vagy nagyobb szívóerőre volt szükégem (pl. morzsás szőnyeg), akkor felkapcsoltam Max módba. Egy 81 m²-es lakás porszívózása során (ahol a parketta, szőnyeg, járólap aránya nagyságrendileg azonos) átlagosan 40%-ot merült a készülék úgy, hogy Eco módban szinte sosem használtam. Ez a bravúros teljesítmény annak is köszönhető, hogy fele annyi időbe tellett a porszívózás a konnektoros társaihoz képest kialakításának hála.

A sok kiegészítőnek köszönhetően rengeteg mindenre lehet használni a készüléket. Kárpitok tisztítására, polcok portalanítására, és amire nem igazán hívják fel a figyelmet, morzsaposzívóként is használható. Nem mellesleg az autó tisztítását is végezhetjük vele.

Minden fejnek megvan a maga feladata. A résekhez használható fej a szűkebb helyeknél, sarkoknál van hasznunkra, míg a portörlő kefe fejet kárpitoknál, billentyűzetnél, polcokon használhatunk kényelmesen. Ezeknek a kiegészítőknek a használatát segíti elő a hajlítható cső, mivel így sokkal több helyre férnek be a fejek.

A kis motorizált fejet ugyanúgy használhatjuk kárpitokhoz, viszont ez már a sűrűbb, hosszabb szálú szőnyegek tisztítására is alkalmas lehet. a Multi kefés fej pedig az általános porszívozás közben lesz hasznunkra.

Tapasztalatok

Én személy szerint viszonylag keveset porszívózok, így egy “specialista” (anyám) kezébe is odaadtam, izgatottan várva észrevételeit. Ő igazán érzékeny a szívóerőre; akármikor már ha minimálisan is eltömődött a korábbi (konektoros) porszívónk szűrője, ő azonnal megérezte, és elkezdte szidni a gyártót. Ennek hallatán rögtön a segítségére siettem, és elmondtam neki a problémát. Ezeknek tudatában igen meglepő volt, hogy már az első használat után azt mondta: “Vagy beszéld meg velük, hogy a porszívó itt marad, vagy rendelj egyet”. A szívóerőről egy szó sem esett, meg volt vele elégedve.

Ugyan a motorziált fej sokat számít, viszont a sűrű, hosszú szálas szőnyegen muszáj kicserélni a multi (nagy motorizált) fejet a kisebbik forgó kefésre, vagy a nem motoros egyikére, mert különben elakad a porszívó. Szerencsére ezt azonnal érzékeli, így leáll és a kijelzőn keresztül jelzi, hogy elakadt a fej. Ez volt a legnagyobb, probléma amivel szembesültünk.

Talán a legnagyobb előnye a konnektoros megoldással szemben, hogy mérföldekkel csendesebb. Ez nagyban megkönnyíti a takarítást egy nagy családban, hiszen emellett mindenki kényelmesen, nyugodtan tudja tenni a dolgát.

Minden egyes használat után feltöltöttük (sajnos a dokkolót nem használtuk, ami ezt megkönnyítette volna, mert csak tesztre érkezett hozzánk), mivel szinte minden nap használtuk a multi-funkcionalítása miatt. Egyik nap morzsaporszívó volt, máskor pedig a polcokat portalanította. Már az első pár nap után rájöttünk arra, hogy nem csak hétköznapi porszívóként kell rá tekinteni.

Összegzés

Összességében megkönnyítette a hétköznapjainkat, hiszen nem kellett minden egyes feladatra külön eszközt tárolnunk, figyelnünk arra, hogy fel legyenek töltve stb. A mindennapjaink hőse volt. A Roborock H7 egy nagyon hasznos és hatékony társunk volt, hiszen rengeteg dologra használható, hála a rengeteg kiegészítőnek. Ez nem csak egy egyszerű porszívó, így másképp kell tekinteni az árára is. A Roborockshopnál a cikk írásának pillanatában akciósan 159.990 Ft-ért lehet megvenni (eredetileg 199.990 Ft), amely elsőre soknak tűnik. Annak a fényében viszont, hogy vele kényelmesen tudjuk takarítani a polcokat, kárpitokat, morzsaporszívónak is használhatjuk, ráadásul akár az autónkat is kényelmesen ki tudjuk vele tisztítani (ez főleg akkor előny, ha közterületen parkolunk, és nincs állandó áramforrás), akkor már nem is tűnik annyira magasnak.

Forrás: https://us.roborock.com/pages/roborock-h7

Debrenti Márk
Debrenti Márk
Mindig is szerettem videókat készíteni, és egyszercsak minden Xiaomi lett itthon. Adta magát, hogy megpróbáljak cikkeket és videókat készíteni róluk.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Legújabb cikkek