KezdőlapHírekXiaomi Pad 5-ön fut az Android 12L

Xiaomi Pad 5-ön fut az Android 12L

2011-et írunk, amikor megjelenik az Android 3.0. Ekkoriban a telefonokra és tabletekre szánt Android külön főverzió alatt futott, és a 3.0 csak a tabletekre szánt verzió volt. A két verzió a 4.0-val egyesült, de az alapvető különbségek megmaradtak, hisz’ nem lehet ugyanazt a felhasználói felületet használni egy 6 colos telefonon, mint egy 10 colos tableten.

Az Android 12 idén októberben jelent meg, de lesz egy 12L verzió is. Az ‘L’ a large vagyis a nagy kijelzőkre való optimalizált változatot jelenti. A főbb különbségeket a Google fejlesztőknek szánt oldalán mutatja be, de röviden összefoglalom a lényeget.

A tabletekre szánt Android 12L egyfajta válasz a 2019-ben megjelent iPad OS-re. Az iPad OS is egy iOS, de egy kicsit más, egy kicsit jobban tabletre optimalizált. No, de térjünk vissza az Android 12L-re.

Ahogy a GIF-en is látható, nagyobb hangsúlyt kap a multitasking.

Megjelenik a kompatibilitási mód, ennek az a lényege, hogy azok az alkalmazások, amik nem futnak normálisan tablet alatt, azok ne legyen szétnyújtva, mint a rétestészta, nézzenek ki normálisan.

Az funkciók többségének a lényege, hogy legyen kihasználva az eszköz szélessége. Ne legyen annyi üres hely, nézzen ki jobban, legyen hatékonyabb vele a munka.

Tegnap a Google hivatalosan is kiadta az Android 12L első béta verzióját tesztelésre. Egy átlag halandó ki tudja is ki tudja próbálni az új rendszert, ugyanis az Android Studion belüli emulátorral is tesztelni lehet.

Az Android 12L Beta 1-et a támogatott Pixel készülékeken lehet megkapni (Pixel 3 XL-től fölfelé). Ha részt vettél az Android 12 béta tesztelésében, akkor automatikusan megkapod a 12L frissítést. Ha nem, akkor regisztrálni lehet a tesztelésre. Ez ugye elég fura, hisz’ ezek telefonok. A Google viszont nem gyárt táblagépeket, az utolsó a Pixel Slate volt 3 évvel ezelőtt, de azon nem Android, hanem Chrome OS fut.

Ezek mellett, ami a lényeg, hogy a Google kiadta az Android 12L GSI-jét is, ami a generic system image, vagyis az “általános rendszerkép”. Ez maga a tiszta rendszer, ami bármilyen eszközre rátehető megfelelő módosítás után.

Egy kínai Weibo felhasználó pedig föl is rakta egy Xiaomi Pad 5-re az új rendszert. @铺路菜鸟 fényképei közül több felület látható, többek között a kezdőképernyő, az értesítési sáv és a beállítások. Íme a galéria:

Kérdéses, hogy a MIUI fejlesztői hogyan fogják fölhasználni az Android 12L nyújtotta előnyöket, de ez még a jövő zenéje. Az új rendszer ugyanis idén már biztosan nem jelenik meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek