KezdőlapHírekMit várhatunk ma egy olcsó mobiltelefontól?

Mit várhatunk ma egy olcsó mobiltelefontól?

A verseny óriási az olcsó kategóriában, de nem mindegy, hogy mire költ az ember. Mutatjuk, hogy mit várhatunk el joggal néhány tízezer forintért. 

A durván negyvenezer forintba kerülő, úgynevezett belépő kategóriás okotelefonok iránt óriási az érdeklődés hazánkban is. Nem véletlenül, hiszen, ha valaki ügyes, akkor ennyi pénzért már abszolút használható modellt kaphat. Ebben a ligában több márka termékei is megtalálhatóak, közöttük pedig a Xiaomi az egyik legnagyobb név, ami nem is meglepő. A kínai vállalat eredetileg a hírnevét pont az ilyen olcsó, igen jó ár/érték arányú mobilokkal alapozta meg, és mind a mai napig odafigyel erre csoportra.

Redmi 9 olcsó

Jelenleg is megvásárolható Magyarországon több ilyen készülék, például a Xiaomi Redmi 9AT nevű termék is, amelyek látszik, hogy mit várhatunk ma el reálisan egy ilyen kaliberű készüléktől. Ez a modell már egy nyolc magos processzorra (MediaTek Helio G25) épül, és 2 GB DDR4 RAM-mal, valamint egy dedikált grafikus chippel (PowerVR GE8320) rendelkezik, ez a hardver pedig elég teljesítmény leadásához rendelkezik ahhoz, hogy a netezés, levelezés, chatelés, tehát az alapszintű hétköznapi szolgáltatások használata problémamentes és kellően gyors legyen. E téren tehát már egy ilyen árkategóriájú telefon esetén sem kell kompromisszumot kötni. 

Tárolókapacitás, képernyő

A tárolókapacitásra is érdemes figyelmet fordítani, ma már 8 vagy pláne 4 GB-os tárhellyel nem szabad beérni. Az említett készülék például 32 GB-os adattárolásra szolgáló belső memóriával bír, ami azt jelenti sokáig kihúzhatja a felhasználó anélkül, hogy azon kéne aggódnia, hogy jut-e hely a képeknek, videóknak, vagy nagyobb applikációknak, esetleg térképfájloknak. 

Az nyilvánvaló, hogy ilyen összeg esetén nem lehet OLED kijelzőben gondolkodni, legalábbis ma még.

De az igenis elvárható, hogy normális legyen a képi világ, hogy “rá lehessen nézni” a telefonra. A Xiaomi Redmi 9AT például egy 6,35 inches, 720 x 1600 képpontos, azaz megfelelő részletességet biztosító IPS LED LCD képernyővel bír. Ennek ráadásul a kontrasztja is meglepően jó, hiszen eléri az 1500:1 valós értéket, amit sok lényegesen drágább készülék is megirigyelhet. És akkor még nem is beszéltünk a 400 nites maximális fényerőről, ami azt jelenti, hogy kellően nagy a fényesség ahhoz, hogy a kijelző napfényben is látható maradjon. 

Akku és képalkotás

Ez a telefon azt is bebizonyítja, hogy energiagazdálkodás terén sem kell beérni kevéssel, hiszen e mobilba például 5000 mAh-s akkumulátort építettek közel 40 000 forintos ár, ide vagy oda. Ekkora akkuval pedig egy ilyen teljesítményű hardverrel ellátott készülék akár 12-14 órán keresztül is bírhatja szuflával. 

Nyilván egy ilyen árszintű telefontól csodákat nem lehet várni a képalkotás terén, ám azt igen, hogy lehessen vele jó fényviszonyok mellett azért normális képeket lőni. Nos, minderre a Xiaomi Redmi 9AT például gond nélkül alkalmas, hiszen egy 13 megapixeles,  f/2.2 rekeszértékű hátlapi kamera került bele, amellyel Full HD/60 fps videók is rögzíthetőek, és a szelfikamera (5 MP) sem hiányzik róla. Nem ide kapcsolódik közvetlenül, de meg kell még említeni az integrált FM tunert is, aminek révén aktív netkapcsolat nélkül is lehet rajta rádiózni, ami egy hasznos extra lehet mind a mai napig. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek