A Xiaomi sokaknak a megfizethető, minőségi okostelefonok kapcsán jut eszébe évek óta. Igaz ez a felső kategóriás modellekre is, bár az árkülönbség a konkurenciával szemben már nem akkora, mint pár éve. A gyártó a minőségre, a friss fejlesztések beépítésére koncentrál, ezek a komponensek viszont nem olcsók. A minőségi és tartós anyagok, a csúcsminőségű komponensek, licenszek, mind-mind költségesek, az árrés azonban továbbra is alacsony, különösek a konkurens gyártókkal szemben.

Az Mi 9 megkapott mindent, amit ma egy felső kategóriás okostelefonnak tudnia kell, de az árcédula maradt baráti. Főleg a teszt publikálásának pillanatában. Arról nem is beszélve, hogy a szűkös árrés miatt az ára sem zuhan be olyan mértékben 1-2 hónap elteltével, mint a konkurencia, éppen ezért jó befektetés egy Xiaomi Mi szériás okostelefont vásárolni.

Egy év alatt a gyártó a kamera fejlesztéseit olyan szintre emelte minőségben, hogy már az idei első zászlóshajóval meg tudták szorongatni az élmezőnyt, melyek másfél, kétszer annyiba kerülnek, mint az Mi 9. Az tény, hogy beállításban, effektben nem kapott annyi opciót, mint például a Huawei, vagy a Samsung, de az AI algoritmus ezeket képes helyettesíteni (a lényeg benne van a MIUI kamerában is).
Nézzük, mit is tud 2019 első felében a Xiaomi.


Legjobban persze márkán belül lehet összemérni, mennyit is fejlődött az Mi 8-hoz képest a szűk 11 hónap alatt a gyártó.


Az Mi 9 Global változata már bő egy hónapja hivatalosan is elérhető, én viszont még az elsők között beszerezhető kínai 8GB RAM-os változatot használom két hónapja. Közben befutott a kis tesó, az Mi 9 SE is, a tesztben a különbségek kiemelésére kitérek rá is.

A formaterv évről-évre lenyűgöző, az élek eldolgozásánál a kényelmet vették alapul a tervezők. Minél jobban a tenyérbe simul a telefon, annál többet használjuk szívesen. A kijelzőméret növelését szerencsére okosan oldották meg, alig nőtt a fizikai méret, miközben a hasznos kijelző aránya már jelentősen növekedett.

Mi 8 Mi 9
Magasság 154,9 mm 157,5 mm
Szélesség 74,8 mm 74,67 mm
Vastagság 7,6 mm 7,61 mm
Súly 175g 173g
Kijelző méret 6,21″ 6,39″
Kijelző-test arány 86,68% 90,7%

 

Nem egy kompakt méret, az ázsiai trendeknek megfelelően készült. És a kínai nép tepsi telefonokat akar. Egy kézzel szinte lehetetlen használni, de a lenyűgöző kijelző, valamint a brutális teljesítmény miatt hajlandóak leszünk kompromisszumot kötni. Ha mégsem, ott az Mi 9 SE.
Az egykezes gépelést felejtsük el tömegközlekedési eszközön, ahhoz a lentebb található hevederes hátlap kötelező tartozék.
Az elődmodellt, az Mi 8-at már az elérhetősége után rögtön elkezdtem használni, ezért van viszonyítási alapom. A korábbi Mi 3-hoz képest hatalmas telefon (ám a kisebb kávák miatt sokkal nagyobb a hasznos felület, ehhez képest viszont már relatíve nagyobb csak a fizikai méret), de hetek alatt megszokható volt. Zsebben még kényelmesen elfér, tartalmat fogyasztani igazi élmény rajta. Nincs nagy kezem, ezért kompromisszumokkal, de egy kézben sem lehetetlen vállalkozás a használat.
Az Mi 9 lekerekítettebb az oldalainál elvékonyított formával rendelkezik. A legvékonyabb pontján mindössze 3.5mm, ami meg is érződik a fogáson. Jobban simul a tenyérbe, és a súlyelosztás is ideális, kényelmes. A hátlap üveg, de ez elsőre nem tűnik fel. Valahogy a Gorilla Glass 6 tapintása más, vagy a kialakítás okozza. Persze érzetben nem a műanyagot idézi, és nem is annyira csúszós. A mellékelt víztiszta szilikon tok nem csorbítja a kinézetet, már azon keresztül is eszméletlen szép a telefon.

Az Mi 9 SE hátlapja sík, nincs akkora ívelés, mint az Mi 9-nél, és az üveg is egy korábbi fejlesztés, Gorilla Glass 5 elől és hátul is.
Az óceán kék változat érkezett hozzám, ami az eddigi Mi széria legszebb kékje. Már az Mi 6 sem volt csúnya kék színben, de az arany keret számomra már túl sok volt.
Az Mi 9 különleges holografikus festési eljárással készült, ahol az üveg alatti festés az üveg kidolgozása miatt szivárvány, vagy Aura szerű színátmenet látszódik, amint fény éri. Tehát nem egyetlen szín, hanem a fény beesési szögétől függően és komplett színskála pompázik. Ennyi idő távlatából sem tudok betelni vele.

A fém keret normál kék festést, és fényes lakkozást kapott. Alul teljes a szimmetria, középen a – belül szigetelt – Type-C QC4+ szabványt, és 27W-os vezetékes töltést támogató csatlakozó, két oldalt pedig 5-5 furatos rácsot találunk. Ezek közül a bal a beszédmikrofont, a jobb a mono hangszórót rejti. A sarkak felé haladva találunk 1-1 antennakilépő csíkot is, amit felül a jobb szélen további egy egészít ki. így zárva ki a térerő problémák kockázatát.
Jobb oldalon a szokásos bekapcsoló és hangerőszabályzó gombpárost kapjuk, melyek közük a Power gomb nekem pont hüvelykujjra esik, míg a hangerő szabályozásához már nyújtózkodás / fogásváltás szükséges. Bal oldalon viszont Mi szériánál eddig nem alkalmazott megoldást, egy dedikált AI gombot találunk. Ennek magassága a Power gombbal egy szinten van, így a középső, vagy a mutató ujjunkat tudjuk elérni. Az AI gomb először a Mi MIX 3-ban debütált, a funkció azonos. A kínai romos készülékeknél a XiaoAI hozható elő, illetve pár kényelmi szolgáltatás (kártyák) a gomb hosszú lenyomásával, a Global változatban csupán a Google asszisztenst kapjuk, amit én eddigi nem igazán használtam ki. Szerencsére pár hasznosabb dologra is programozgató a gomb menüből, így hosszú nyomásra én az Olvasó módot, dupla nyomásra pedig a kamera indítást állítottam.
Az AI gomb számomra teljesen felesleges, különösen úgy, hogy ha nem nézünk a telefonra, össze tudjuk keveri a Power gombbal, ezért sokszor a Google asszisztenst indítjuk el akaratlanul is.

A bal oldalnál maradva, a felső szélen találjuk a szintén szigetelt, dupla nanoSIM-et befogató SIM tálcát. Felül jack csatlakozó híján a másodlagos (zajszűrő) mikrofont majdnem középen, tőle jobbra pedig egy infra portot találunk. Örvendetes, hogy az Mi 6 után újból visszatért ez az opció. Használhatjuk TV-hez, klímához, vagy bármely infrás eszközünkhöz. Bár nem tanítható, rengeteg alkalmazást találunk hozzá a Play áruházban.

A doboz tartalma:
A már megszokott tartozékokat kapjuk az Mi 9 mellé:

 • QC 3.0 EU töltőfej (18W-os teljesítménnyel) – az én példányom kínai fejjel érkezett
 • USB-C kábel
 • jack adapter
 • SIM tű
 • szilikon tok
 • angol tájékoztató füzet

Bár az Mi 9 támogatja a vezeték nélküli töltést, töltőpad nem a csomag része, az jelenleg a MI MIX 3 kiváltsága.
Ha a gyári szilikon tokot nem tudjuk elviselni, választhatunk gyári kemény (hevederes tokot is) a hátlapi vizuális dizájn beáldozásával.

A gyári szilikon tok pereme felül nem éri el a kijelző síkját, és oldalt sem emelkedik ki, így a gesztusvezérlést nem akadályozza. Cserébe stabilan feszül a készüléktesten (egy hónap használat, és jó pár tisztítást követően már nem annyira), azonban a kijelzőre ejtés ellen így minimális védelmet sem biztosít. Csúszás ellen használható, de ha a leejtéstől féltjük a telefont, válasszuk a gyári műanyag tokok egyikét.

A Xiaomi az Mi 8 óta bizalmat szavazott a Samsung AMOLED paneljainak, így az Mi 8, és a Mi MIX 3 után az Mi 9 / Mi 9 SE páros is ezt a technológiát használja.
Az FHD+ felbontás (2340 x 1080) és 403 PPI pixelsűrűség bőségesen elegendő még a 6.39″-es mérethez is. A fényerő normál esetben 600 nit, melyet a napfény mód, a fényérzékelő segítségével akár 800 nitre is képes növelni egy rövidebb időre. A  betekintési szög szinte végtelen, nincs invertálódás, és jelentős fényerő csökkenést (fényszivárgást, sávosodást, sárgulást) nem tapasztalhatunk. Nem ez a legfrissebb fejlesztése a Samsungnak, hiszen az S10 esetén már 1000-1200 nites fényerőt olvashatunk. De egy ilyen árkategóriában bőségesen elegendő. Bár túl sok napos időnk eddig nem volt, amikor szükségessé vált a magas fényerő, elegendőnek bizonyult. A minimum fényerő is sokat javult, legkisebb fokozatban nem zavaró, ha este felébredünk, vagy hosszabb ideig teljes sötétségben tartózkodunk.
A fényerőt automatikusa is használhatjuk (én ritkán szoktam, mert beltérben olykor indokolatlanul leveszi a fényerőt). Beállíthatjuk külön az éjszakai módot, illetve külön szabályozható a színhőmérséklet nappali, és éjszakai módban. Az Olvasómód menüből, a gyors kapcsoló sávban, vagy ugye az AI gombra programozva is aktiválható. Ütemezhető is tetszőleges időpontra, illetve van “Elalvás előtti olvasás” is, amit naplemente után aktiválódik.

Kontrasztot három fokozatban (Automatikus, Megnövelt, és Normál módban), a színhőmérsékletet is három (Alapértelmezett, Meleg, Hideg kalibrációval), illetve egyénileg szabályozhatjuk. Nagyjából az Mi 9 Global bemutatójával egyidőben elérhetővé vált a “Sötét mód” is a MIUI-ban, így külső téma telepítése nélkül is kihasználhatjuk az AMOLED adta takarékos módot, ami többek között a minimális csepp notch-ot is elrejtheti, amennyiben a háttérkép is sötét.
A notch-nál maradva érdemes kiemelni a hiányosságot is, ami a méretcsökkenés hozadéka.
Ez pedig az infra LED elhagyása. Ezt két dolog miatt is hiányoltam. Bár nem én vagyok a művészi szelfi fotózás célközönsége, az Mi 8-nál teljes sötétben tapasztalt infrás megvilágítás ott lehetővé tette a gyenge fényben történő önfotózást. Az Mi 9 esetén azonban csak a kijelző villanásra lehetne számítani LED villanó hiányában, ha lenne ilyen opció. A másik, számomra már lényegesebb funkció, a sötétben való infrás arcfeloldás.
Itt nincs lehetőség az arcadatunk segítségéven feloldani a telefont teljes sötétben, mert vak a 20MP-es Sony szenzor, ami 0.9μm méretű pixelekkel, és f/2.0 apertúrával rendelkezik. így ha lefekvés után szeretnénk a telefonra érkező üzeneteket elolvasni, vagy valamit elfelejtettünk megnézni, lezárt kijelző esetén csak a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót (vagy a hagyományos PIN és jelkódos feloldást) használhatjuk.


A kijelzőbe integrált ujjlenyomat olvasó 2018-ban robbant be a piacra, az optikai érzékelőn alapuló technológiát először az Mi 8 Pro-nál láthattuk, másodikként pedig idén az Mi 9 kapta meg. Maga a technológia fél év alatt több generációs fejlesztésen ment keresztül, az Mi 9 már az 5. generációt használja. Az infrás arcfeloldás hiányában sötétben csak ezt tudjuk használni, amennyiben sem PIN kódot, sem mintát nem szeretnénk rajzolgatni a kijelzőn a feloldáshoz. Mi 8 Pro esetén egyáltalán nem volt meggyőző a használat, sebessége elmaradt a hagyományos hátlapi megoldáshoz képest. Gyorsabb most sem lett ez a fajta feloldás, de sokat javult az érzékelés pontossága. Szárazabb bőrrel, és ennek következtében elég nehezen érzékelhető ujjlenyomattal rendelkezem, ami még azoknál okozhat gondot, akik az építőiparban, vagy épp hegymászóként dolgoznak. Ha megkopik egyedi biometrikus azonosítónk, az egy ilyen technológia esetén hatványozottan okozhat problémákat. Szerencsére nem ilyen rossz a helyzet esetemben, 4 ujjamra 6 lementett adat van a rendszerben tárolva. így már szinte hibátlan a használat.

A kijelző jobb felső élén az Mi 9 esetén fehér értesítési LED áll rendelkezésünkre, ezt sajnos az Mi 9 SE esetén teljesen elhagyták. A kijelző tehát teljesen rendben van, sem a képfrissítés, sem a magasabb fényerő nem hiányzik. Aki Xaomi mobiltól többre vágyik, esetleg sokat játszana, annak inkább a Black Shark 2 lehet a jobb választás, már csak a nyomásérzékeny kijelző miatt is.
A gesztusvezérlést nagyon megszoktam, ebben a kijelző is partner. Az oldalsó élek felől teljesen jól működik a visszalépés, ám az vékonyra sikerül alsó káva, és a nagy méret miatt az alulról felfelé húzás, illetve gépelés esetén a Space használata már nagyobb óvatosságot, odafigyelést igényel. Egyrészt egy rossz fogás esetén könnyen szappan módjára csúszik ki a kezünkből a telefon, másrészt sokszor elütés, vagy téves reakció, esetleg a Google kereső aktiválható akaratlanul.
Párhuzamosan használva az Mi 8-cal érezni a méretbeli különbséget, illetve nekem az Mi 8 kicsit vastagabb alsó kávája kényelmesebb használat során.
A Gorilla Glass 6 védelmet eddig nem tettem próbára, így az Mi 9 SE esetén is alkalmazott spórolást (ott ugye GG5 üveg van, ahogy az Mi 8-nál is) sem tudtam összehasonlítani karcolódás, vagy ütésállóság szempontjából.

Hardver szempontjából abszolút a csúcsot képviseli az Mi 9. A Qualcomm® Snapdragon™ 855 nyolcmagos processzora az idei év legjobbja, a 7nm-es gyártástechnológiát használó, Kyro 485-ös architektúrát alkalmazza 1 db 2.84 GHz-es szuper nagy maggal, 3 db 2.42GHz-es nagy maggal, és 4 db 1.80 GHz-es órajelen működő kis maggal. A megnövelt CPU teljesítmény 45%, a hatékonysága 40% az elődhöz képest. A GPU is az Adreno™ bikája 640-es modellszámmal, mely 20%-ot ver elődjére, hatékonysága pedig 25% feletti.
Az Mi 9 volt az első, melyben a GPU a Vulkan 1.1 támogatást is megkapta, nem véletlenül teljesít olyan szépen (DxOMark mérés szerint az 1. helyen) a benchmarkokon, és a valós használatban is.


A GPU egyéb különlegessége még a film szintű utófeldolgozás jobb tömörítés mellett, az árnyalatok feldolgozása, és valódi HDR-megjelenítés, melyet az AIE 7. generációs processzora vezérel 3-szor erősebb AI-val.

Márciusi mérés

Olyan címek futnak rajta max beállítással, mint a PUBG, vagy épp az Iron Blade. Nem okoz különösebb gondot a többórás játék sem, kellemetlen melegedés nem tapasztalható, az üveg hátlap, valamint a megfelelő hőelvezetés nem engedi a SoC körüli túlzott hőtermelést.
A játékok megfelelő működéséről a MIUI Game Turbo optimalizációja gondoskodik, valamit rendelkezik értesítés menedzsmenttel is.

A Global, és kínai változatok között hardveresen vannak eltérések. Míg a Global variáns jelenleg 6GB LPDDR4x memóriával, és 64/128GB UFS2.1  háttértárral érhető el, addig a kínai 8-12GB LPDDR4x RAM-mal, illetve 128-256GB UFS2.1 háttértárral is elérhető. Az Alita változat rendelkezik 12GB RAM-mal + 256GB háttértárral, melyet szinte lehetetlen beszerezni még Kínában is. A Transparent Edition Global változata  egyelőre várat magára, legkorábban nyáron találkozhatunk vele, amennyiben a gyártó tervezi kiadni.


Én a 8+128GB-os verziót használom, 800MHz-es 4G LTE frekvencia-támogatás (B20) nélkül, Global Béta rommal. Semmi hátrányát nem tapasztaltam a kínai verziónak, leszámítva persze vidéken 4G helyet a 3G sebességet. A plusz 2GB RAM, és a CE jelölés valamint az áthúzott kuka szimbólum mentes hátlap csak pozitívum. Van tartalék a működéshez, illetve nem rondítja el a gyönyörű hátlapot a kötelező jelölés.

MIUI10

Magáról a MIUI10 rendszerről külön nem írnék, hiszen lassan már a MIUI11 érkezik (a béta-tesztidőszak megkezdődött). Az Mi 9-ben megjelent új funkciókat viszont pár sorban megemlíteném:

 • az egyik ilyen, és már régóta várt opció a “Sötét mód“, melyet a Global romban, az Mi 9 kapott meg elsőként. Valódi haszna csak AMOLED kijelzőkön van, de IPS kijelzőn sem néz ki rosszul, illetve sötétben a szemet sem terheli annyira. A MIUI közel 100%-a optimalizálva lett a sötét módra, így fehér háttérrel csak elvétve, leginkább a fejlesztői módban találkozhatunk.
 • kibővített AOD funció lezárt képernyőn: az AMOLED kijelzőt is gyártó Samsung már évek óta hasznosan használja ki a váltakozó elhelyezésű értesítések, és az óra elhelyezését lezárt kijelzőn, Mindig aktív kijelző (Környezeti kijelző) módban. Azaz a takarékos organikus kijelző készenléti módban már nem csupán az órát és dátumot, hanem több alkalmazás értesítési ikonját, és legújabban már az akku töltöttséget is képes mutatni, ha engedélyezzük. Az óra témák száma az Mi 8/MI 8 Pro/ Mi MIX 2s/ Mi MIX 3 kezdeti 1-2 elérhető változatáról – az Mi 9 legutóbbi Global Béta frissítésével – 16-ra emelkedtek.
  Az Mi 9 saját témát is kapott, a napszaknak megfelelően sötétedő homokdűnékkel. Ez igen látványos, kiegészülve az alapértelmezettnek használt Holdas animált AOD órával.
 • megújult a kamera alkalmazás is, ami némi rácfelvarrással próbálja a 3 kamera látószöge közötti váltás megkönnyíteni, valamint találunk Hold módos is a 10-szeres digitális zoom funkcióban.
 • Új töltés animáció: vizuális tekintetben egyértelműen szépre sikeredett az AMOLED élénk színeivel operáló animáció, melyhez külön vezetékes, és az Mi 9 esetén vezeték nélküli változatot is készítettek.

Elérkeztünk az egyik legfontosabb újításhoz, a tripla kamera egységhez. A Xiaomi követve az idei trendeket, (de nem másolva a Huawei Mate széria 4, vagy a Nokia 9 szenzoros megoldásait) 3 kamerát épített az Mi 9 / Mi 9 SE párosba. Az eltérő felbontású szenzorral, és változó látószöggel, valamint fényerővel rendelkező kamera egység az eddigi legjobb kép és videóminőséget garantálja a használónak.

Az Mi 9 kamerájának legfontosabb jellemzői:

 • Felül a Telefotó szenzor: 12MP 1/3,4 hüvelykes Samsung S5K3M5 érzékelő 1,0µm pixelekkel, f/2,2-es rekesznyílású objektívvel, 50 mm-es fókusztávolsággal
 • Alatta PDAF/lézer autofókusz
 • Középen az Elsődleges szenzor: 48MP 1/2 hüvelykes Sony IMX586 quad-érzékelő, 0,8 µm pixel, f/1,75-ös rekesznyílású (6P) objektív, 26 mm-es ekvivalens fókusztávolság
 • Alul pedig a Szuper-széles látószögű szenzor: 16MP 1/3 hüvelykes Sony IMX481 érzékelő, f/2.2-es rekesznyílású objektív, 17 mm-es fókusztávolság (117°-os szöggel rendelkezik.)
 • a kameraegység alatt külön található a dupla (egytónusú) LED vaku
 • Videót max. 2160p-ben (4K) 60 kép/mp sebességet képes rögzíteni (alapértelmezett módban 2160p / 30 kép/mp)

A fő szenzor egy 1/2″-es 48 MP-es érzékelőn rögzíti a képinformációkat, amely 12MP kimeneti képeket készít.
A felső egység (tele-modul) a 12MP-es szenzorral jelenti a 2x-es zoom-ot, az alsó 16MP-es szuper-széles látószögű (117°-os szöggel), a panoráma tájképekért, és a közeli (makró) fotókért felel.Az autofókusz rendszer a PDAF, a lézer és a kontrasztérzékelés keverékét használja. Ez igen ritka, a Xiaomi esetén pedig az első ilyen megoldás, hogy egyszerre a létező összes módot támogatja.

A DxOMark aktuális (május végi) eredményei alapján az Mi 9 a 4. helyen szerepel, amit a megjelenését követő Samsung, és Honor modellek toltak lejjebb.

Az Mi 9 SE kamerája némileg eltér:
A fő (elsődleges) szenzor megegyezik, de a telefotó, és a szuper-széles látószögű a lencsék fényereje, száma, és az alattuk található szenzor típusa, valamint felbontása eltérő.

Az alábbi táblázatban igyekeztem minden infót összeszedni az Mi 8, az Mi 9, és az a Mi 9 SE kameráiról. Ahogy látható, vannak azonosságok, hasonlóságok, de több ponton eltérnek a kamera egységek:

Mi 8 Mi 9 Mi 9 SE
Elsődleges szenzor
Felbontás 12MP 48MP 48MP
Szenzor típus Sony IMX363 Sony IMX586 Sony IMX586
Szenzor mérete 1/2.55″ 1/2″ 1/2″
Pixel mérete 1.4µm 1.6µm (4 az 1-ben) 1.6µm (4 az 1-ben)
Fényerő f/1.8 f/1.75 f/1.75
Fókusztávolság 21mm 26mm 26mm
Lencsék száma 6P 6P
Telefotó szenzor
Felbontás 12MP 12MP 8MP
Szenzor típus Samsung S5K3M3 Samsung S5K3M5
Szenzor mérete 1/3,4″ 1/3,6″
Pixel mérete 1.0µm 1.0µm 1.12µm
Fényerő f/2.4 f/2.2 f/2.4
Fókusztávolság 50mm
Lencsék száma 6P 5P
Szuper-széles látószögű szenzor
Felbontás nincs 3. kamera modul 16MP 13MP
Szenzor típus Sony IMX481
Szenzor mérete 1/3″
Pixel mérete 1.0µm 1.12µm
Fényerő f/2.2 f/2.4
Fókusztávolság 17mm (4cm-es makró)
Lencsék száma 6P 5P
DxOMark pontszóm Átlag: 99
Fotó: 105
Videó: 88
Átlag: 107
Fotó: 112
Videó: 99
nincs mérve
Stabilizáció OIS (4 tengelyes optikai) EIS (elektronikus) EIS (elektronikus)
Fókuszmód PDAF lézeres, kontraszt alapú, PDAF PDAF
Szelfi kamera
Felbontás 20MP 20MP 20MP
Szenzor típus Samsung S5K3T1 Sony IMX576 Sony IMX576
Szenzor mérete 1/3.1″ 1/2″ 1/2″
Pixel mérete 0.900µm 0.900µm 0.900µm
Fényerő f/2.0 f/2.0 f/2.0
Fókusztávolság 18mm 18mm 18mm

Az Mi 9 SE esetén a két másodlagos kamera modulról szűkös információkat találtam, a szenzorok gyártója nem ismert.

Képminőség

Kétség nem fér hozzá, hogy az Mi 9 az eddigi legjobb kamerával és képminőséggel rendelkező Xiaomi okostelefon. Videó minőségben különösen kiemelkedő, az első DxOMark mérések alkalmával a legjobb pontszámot szerezte meg. Használat során abszolút meggyőzött. A fókusz gyorsasága, a képfeldolgozás, és a hangminőség alkalmassá teszi komolyabb munkákra is. Különösen pár MIUI frissítést követően, melynek következtében valóban működik is az elektronikus stabilizáció videó közben. Bár egy optikai megoldásnak jobban örültem volna, azért az EIS-re sem lehet panasz.

A képek feldolgozásában mind a remek hardver, mind a folyamatosan fejlesztett AI algoritmus aktívan kiveszi a részét. Témamódokat nem találunk, mindent az AI végez helyettünk. Ha ez nem lenne szimpatikus, korlátozott módban a manuális módokat is tudjuk használni. A fehéregyensúly tökéletes, picit talán bíbor a végeredmény. Az aktív AI és HDR rásegítés az esetek túlnyomó részében hibátlan, azonban voltak érdekes szituációk, melyeket betudok a fejlesztői romnak. Amit tapasztaltam, az a túlzott kontraszt, illetve a HDR túltolása, melynek következtében nem fotót, inkább egy absztrakt grafikát kaptam. Ilyenből 1-2 fordult elő, amit szerencsésen töröltem is, így megmutatni nem tudom.
A tripla fókuszmód talán egyedülálló a piacon, de a Xiaominál biztosan. A lézeres rásegítés érezhetően gyorsítja az élességállítást, így életlen fotót alig produkált az elmúlt hónapok során. A HDR olykor túl erős, azt érdemes ritkán használni. Viszont ezt az AI magától is vezérli, vannak helyzetek, amikor már túl sok.

Nyilván ízlés kérdése, viszont kikapcsolható. A fokozatokat viszont nem tudjuk szabályozni.

Fotónál állíthatjuk a vakut (Ki, Automatikus, Be, Lámpa mód), a HDR-t (Ki, Automatikus, Be), az AI-t (Ki/Be), vannak alap színeffektek, illetve a saját AI Szépség is.
Az AI szépség már nem csak az arc retusálásából áll, valamint virtuális sminkből, de már van Test karcsúsítás, Láb karcsúsítás, a fej formáját is szabályozhatjuk, a derekunkat külön is karcosíthatjuk, és a vállmagasságot is tudjuk szabályozni. A csúszkás retusálási módok erőssége szerencsére nem túlzott, de ezekkel is tudunk egy új személyt alkotni.
Fotó és videó mód esetén a három látószög közötti váltás megújult, az aktuális szenzor használatakor a másik két egységet egy-egy pont jelzi.
A teljes Kamera beállítási repertoárt az alábbi videóban tudjátok megnézni:

Videó – EIS
A videós képességét talán az alábbi videó szemlélteti a legjobban. Itt jön ki igazán, hogy akár munkára is lehet használni, ha nincs kéznél egy komolyabb MILC, vagy dSLR.

A videó készítésekor az EIS még nem igazán volt használható, illetve az optimális hatásokhoz sem árt egy gimbal, így abba befogatva készült a videó. A gimbal egyébként Mijia gyártmány.

Pár héttel később viszont váratlanul megjavult:

Ráadásul a rövid videó 4K/30fps-ben készült.

Mi 9 fotók nappal

A képminőséggel alapvetően nincs gond. A fehéregyensúly tökéletes, a HDR, illetve az AI az esetek döntő többségében jól működik, nincs túlexponált kép, és az árnyékos részeken is van elég részlet. Néha több is, mint amit szabad szemmel látnánk. A 48MP-es felbontás viszont nem jelenti azt, hogy a mai dSLR-ek részletgazdagságát produkálná, hiszen mind a szenzor, mind pedig a lencsék mérete töredéke akár csak egy APS-C szenzoros fényképezőgép, és egy jó fényerejű objektív méretének. A vonalélesség – ahogy azt korábban említettem – néha sok, viszont a remek zajszűrésnek köszönhetően zajt alig fedezhetünk fel, miközben elegendő részlet marad a képeken.
A 2x zoom szenzora fényerőben gyengébb, és a kép minősége sem emelkedik ki annyira, mint a főszenzoré, de még sötétben is értékelhető képet tudunk készíteni vele, amennyiben nem nagyítunk bele a kész fotóba.
Az alábbi képekből 3-szoros, és 5-szörös nagyításokon szemléltetem a részleteket:

Mi 9 fotók este

Az esti fotók készültek el hamarabb, már a készülék birtokba vételének estéjén (március 6) elvittem fotózni. Meglepően jól teljesített, a vonalélesség nekem kicsit túlzó, de mobiltelefontól ilyen képet….Le a kalappal a Xiaomi mérnökei előtt. A Sony fantasztikus szenzort, a Xiaomi mérnökei pedig algoritmust írtak hozzá.

Az összes fotót teljes méretben itt tölthetitek le. (jóval többet, mint a tesztben láttok)

Összegzés

Az Mi 9 egy remek okostelefon, ez nem vitás. A kamera nagyon jól sikerült, a videófelvételek minősége elképesztő, a szoftver pörgős. A nagy mérete ellenére kiválóan kompenzál a lekerekített kialakítás, az ívek az ergonomikus használatot szolgálják. Igaz, az elvékonyodó szélek, és az üveg burkolat szükségesség teszi a mellékelt szilikon tok használatát. Óvatosan kell bánni vele, mert bár a GG6 védelem a karcokat jól viseli, egy nagyobb esést ez sem bír ki. Az Amoled kijelző, és az integrált ujjlenyomat olvasó egységének cseréje drága mulatság, a vételár 60%-át teszi ki a gyári.
A vízcsepp notch nem zavaró, a benne található 20MP-es szelfi kamera hozza az Mi 8-nál produkált minőséget.
Hardveresen egy szavunk sem lehet, hiszen egy bika SoC, NFC, és 27W-os vezetékes, valamint 20W-os indukciós töltés támogatást is kapott. Az audió élmény megegyezik az Mi 8-éval, a hangszórón én semmi változást nem tapasztaltam.

Az akku üzemidő talán lehetne jobb is, az elődhöz képest csökkentett kapacitás meg is látszik a mindennapos használat során. A közel 3 hónapos használat során 1-2 alkalommal nem bírta ki reggel 8-tól este 20 óráig, de akkor nyúzva  is volt rendesen. Átlagos használat mellett 35-50% között marad ak akku 21 órára, ami azért nem rossz.
Ha kihasználjuk a gyorstöltés egyikét, esetleg van az autónkban Qi pad, akkor gond egy szál se, a budapesti dugóban araszolgatások alkalmával bőven fel tudjuk tölteni az akkut. A dual GPS közel azonos eredményt produkált, mint az Mi 8, azaz várni kell a pontos helymeghatározásig néhány másodpercet, de nagyjából 5-10 méteres pontosságai jól mutatja a helyzetünket. Néha kell idő, mire befrissül, illetve a Waze szerverei sem olyan  fürgék, hogy a memóriából visszanyitva azonnal az aktuális helyzetet mutassák.

Az AI gomb számomra inkább zavaró, nehéz megszokni a hasznát, a mai napig elfelejtem a két beállított funkciót innen használni.

A kijelzőbe épített ujjlenyomat érzékelő egész gyors, ritkán nem érzékel rendesen. Az infrás arcfeloldás nekem hiányzik, sötétben ha nem tartjuk köze az arcunkhoz, nem működik az azonosítás.

A MIUI10-be több hasznos funkció is bekerült, minden frissítéssel jobb lesz a használat.
Ha a stabil romok átlagos frissítési ütemterve számotokra túl lassú. nyugodtan váltsatok fejlesztőire (Béta), nekem bevált.

Mi 8-ról nem feltétlenül érdemes váltani, ahogy a Mi MIX 3-at is csak akkor cseréljétek, ha nehéznek vagy vastagnak találjátok.
Az Mi 9 összességében egy erősen ajánlott készülék, különösen a 128GB-os változat igen kedvező árával.

Az Mi 9-et a xiaomishop.hu biztosította, köszönjük.
Az itt megvásárolható Mi 9 modellek már Global verzók, magyar nyelvű menüvel, EU töltővel, B20 (800MHz-es 4G LTE frekvenciasáv) támogatással, 24 hónap magyar garanciával.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ