Néhány évvel ezelőtt a hangszórók a Hi-Fi rajongók háztartásában is luxuscikknek számítottak. Még a kétezres évek elején is ritkaság számba ment, ha valaki nem egy magnón hallgatta kedvenc zenéjét, vagy a tévéje saját hangszóróján próbálta élvezni a kölcsönzős filmjei hangminőségét. A DVD korszakban, amikor már a filmek audio minősége is indokolta, elterjedtek a megfizethető árú házimozi rendszerek is. A komponensenként beszerezhető (komoly erősítővel, méretes hangsugárzókkal rendelkező) minőségi, és drága szettek mellett gombamód szaporodtak az olcsóbb 5.1-es rendszerek.
Sokan ezek mellet tették le a voksukat (köztük személyem is), mert korrekt hangminőséget produkálnak az LCD TV saját hangszóróival szemben. Sokan ezt is fölöslegesnek tartották.
Kanyarodjunk vissza az audio részre.

A fő ok, amiért az emberek nem foglalkoznak a professzionális audió rendszerekkel, mert manapság a hordozható hangszórók kisebbek, könnyebbek, és egyszerűen használhatóak. Ráadásul pár plusz funkciót is kínálnak. Ilyen egyik extra a vízállóság.

A manapság divatos okos hangszórók között találjuk az Apple HomePod-ot, az Amazon Echo-t, és a Google Home-ot. Mindegyik azonos tulajdonságokkal rendelkezik, és az AI-t (mesterséges intelligencia)  használja a jobb használhatóság érdekében.
Viszont mindegyik túlárazott.
Ebben az esetben olyan alacsony árú hangszórót kell keresnünk, amely hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. A Xiaomi bemutatta a legjobb ajánlatot.
Szerencsére a gyártó saját modelljével megtalálta a piaci rést, és július 26-án, a Xiaomi Mi 5X-el együtt be is mutatta. Bár a Xiaomi már több mint 5 Bluetooth hangszóróval rendelkezik, a Xiaomi AI intelligens hangszóró első a kínálatában. És ami megkülönbözteti a fent említett márkák termékeitől, az a kedvező ára. Ugyanolyan tudással az Apple HomePod körülbelül 350 dollárba kerül, míg a Xiaomi AI intelligens hangszóró ára csupán 45 dollár. Ez fantasztikus!

Xiaomi AI intelligens hangszóró dizájn

Nem véletlen a hasonlóság az AI hangszóró és a Xiaomi légtisztító között.


Azt is mondhatjuk, hogy ez a palackméretű változata a Xiaomi légtisztítónak. De különböző a felhasználási területük. A teljes kialakítás hengeres hasáb alakú. A gyártó “fagyasztott” műanyagot használ az egész testre.

Az eszköz alsó részén többféle – szabálytalan elrendezésű – furat található, a hangkimenethez. Ezt a dizájnelemet kihagyták a légtisztítóból.


A hangszóró teteje egy vezérlőpanelt tartalmaz. Néhány gombnyomással, a némítás, a következő/ előző zeneszám (léptetés), a kiküldés (továbbítás), és a hangerő állítható.


Az érintőkörön kívül található  hat furat a mikrofonok számára.

A felső élen egy speciális LED fénysávot látunk, amely világos (RGB) színárnyalatai funkciótól függően váltakoznak. Hangvezérlés esetén a szín kékre változik. Ha okostelefon csatlakozik, akkor narancs színűvé válik.

Az alsó rész csúszásmentes gumírozott kialakítást használ.

Minden AI hangszóróhoz gyártói tanúsítványt, használati útmutató és töltő is csomagolnak. Tápfeszültsége 12V/2A. A kocka formájú tápegységhez csúszásgátló gyűrű is jár.

Az APP

Először le kell töltened az APP-ot, melyhez QR kód is mellékelt.
A GPS, a Bluetooth és a Wi-Fi mindig legyen bekapcsolva.

Nyissa meg a zenelejátszót.

Ezután érintse meg a készülék vezérlőpanelét a hangasszisztenshez.

Amint látja, az APP-nak három fő része van – a rádió, az otthoni készülék vezérlése és a hangasszisztens.

A zenei beállításokat személyre szabhatja.

Amikor először használja az APP-ot, állítson be néhány zenei beállítást, például egy énekes, stílus, és egyéb információkat. Ez az első lépés, hogy megmutassa az APP-nak, hogy mit szeretne hallgatni. Rövidesen az AI megtanulja a zenei ízlésünket.

A hangasszisztens használatához lépjen az alap Mi Home alkalmazásba. Az AI támogatja teljes Mi Home hálózatot, amely így hangutasítással vezérelhető. Görgessen lefelé a lefelé, töltse le és telepítse a Mi appot.

Használja az eszközök összepárosításához.

Összekötheted a Xiaomi Mi TV-t és a Xiaomi AI intelligens hangszórót.

Hangminőség és konklúzió

A Xiaomi AI intelligens hangszóró az akusztikus hullámvezető technológiát alkalmazza, amely 360 fokos surround térhangzást és a basszus-potenciál bővítését teszi lehetővé. A működési frekvencia a 60 Hz-es tartomány alsó határán mozog. További előny, hogy további eszközöket kapcsolhatunk hozzá  Bluetooth 4.1 támogatással.

A Xiaomi megint kitett magáért, és az AI hangszóró abszolút hozza az elvárt minőséget. Ugyanazt a (vagy jobb) hangélményt nyújtja, mint a korábban említett konkurens modellek, jóval alacsonyabb áron. És ne feledjük, ha már van egyéb Mi Home terméked, akkor ez a hangszóró könnyen beilleszthető a rendszerbe. Úgy gondolom, hogy a hangszóró vásárlói ereje továbbra is az AI használatában rejlik. Az egész folyamatot hangutasításokkal vezérelhetjük.

Magyar nyelv támogatására (hangvezérlés téren) ne számítsunk (maximum angolul ért), azt maximum APP formájában kaphatjuk meg a miuihu csapattól a közeljövőben.

A saját hálózati csatlakozója ugyan kínai szabvány, ám átalakítóval használható hazánkban is. Amennyiben a termék felkeltette az érdeklődésed, a Gearbest áruházban, vagy egyéb hivatalos csatornákon beszerezheted.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ