- Hirdetés -
()

Biztos sokan tudjátok, hogy a Xiaomi első terméke a MIUI volt, még 2010-ben. Anno még nem létezett saját telefonjuk, ezért az akkor népszerű telefonokra portolták a MIUI-t, így ez is egy CUSTOM, avagy egyedi ROM-nak számított. Azóta persze gyári ROM-ként hivatkozunk már rá, hisz saját telefonjaikon, tableteiken, stb. fut már csak.

Miért nem népszerűek már a CUSTOM ROM-ok?

A múltban az egyedi ROM-ok különleges helyet foglaltak el az Android-rajongók szívében, és a gyári ROM-okkal ellentétben, számos funkciót és teljesítménynövelést kínáltak. Lehetővé tették a felhasználóknak, hogy bütykölhessék eszközeiket, testreszabhassák a felhasználói felületet, és még a régebbi okostelefonokba is új életet leheljenek. Az évek során azonban az egyedi ROM-ok népszerűsége csökkent, és az egykor virágzó közösség némileg elvesztette lendületét.De miért szorultak ennyire vissza a CUSTOM ROM használata? A lehetséges okok talán ezek lehetnek.

Bonyolult telepítés

Az CUSTOM ROM telepítése sok felhasználó számára ijesztő feladat lehet. A folyamat gyakran magában foglalja a bootloader feloldását, TWRP Recovery telepítését, a ROM flashelését és a lehetséges kompatibilitási problémák kezelését. Ezenkívül fennáll annak a veszélye, hogy a telepítési folyamat során a garancia érvényét veszti, vagy akár le is tiltja az eszközt. Ezek a bonyolultságok és kockázatok visszatartották az alkalmi felhasználókat attól, hogy bemerészkedjenek a CUSTOM ROM-ok világába.

Fejlett gyári rendszerek

Az egyik fő oka annak, hogy a CUSTOM ROM-ok elvesztették vonzerejüket, az okostelefon gyártók által biztosított gyári ROM-ok jelentős javulása. Az elmúlt években a gyártók jelentős összegeket fektettek be felhasználói felületeik finomításába, a rendszer teljesítményének optimalizálásába, valamint a korábbi problémák megoldásába, hogy a gyári ROM-okat stabillá és megbízhatóvá tegyék. Ennek eredményeként csökkent az igény egyéni ROM-ok telepítésére a gördülékenyebb élmény érdekében.

Adatvédelem és biztonság hiánya

Az elmúlt években a kiberbiztonság és az adatvédelem kulcsfontosságú kérdéssé vált az okostelefon használók számára. A gyári ROM-okat általában biztonságosabbnak tekintik, mert szigorú tesztelésnek vetik alá őket, és időben megkapják a biztonsági frissítéseket a gyártóktól. Másrészt az egyedi ROM-ok, különösen a független fejlesztők által fejlesztettek, nem biztos, hogy ugyanazt a biztonsági szintet kínálják, és potenciális kockázatot jelenthetnek a felhasználók adataira nézve.

Megnövekedett hardver támogatás

Korábban a CUSTOM ROM-ok népszerű választásnak bizonyultak a régebbi eszközök élettartamának meghosszabbítására azáltal, hogy frissített szoftvereket biztosítottak a gyártó támogatási időszakán túl. A technológiai fejlődésnek köszönhetően azonban az újabb okostelefonokat erős hardverrel látták el, amely lehetővé teszi számukra a legújabb hivatalos szoftverek egyszerű futtatását. Ennek eredményeként csökkent az igény, hogy CUSTOM ROM-okat telepítsenek a modern eszközökre.

Zárt forráskód

Egy másik tényező, amely hozzájárul a CUSTOM ROM-ok csökkenő népszerűségéhez, az, hogy az okostelefon gyártók zárt forráskódú funkciókat integráltak. A szabadalmaztatott szoftverek és a gyári ROM-okba ágyazott exkluzív szolgáltatások térnyerése miatt a felhasználók kísértést éreznek, hogy ragaszkodjanak a hivatalos rendszerekhez. Ezek a szabadalmaztatott szolgáltatások gyakran elérhetetlenné vagy instabillá válnak az egyedi ROM-ok használatakor, ami arra készteti a felhasználókat, hogy a megbízhatóbb gyári élményt válasszák.Legnépszerűbb CUSTOM ROM-ok

Az alábbiakban bemutatok néhány népszerű CUSTOM ROM-ot Xiaomi és más telefonokhoz. Minden ROM-ot egy meghatározott célra fejlesztettek ki, így előfordulhat, hogy az egyik ROM-ban bizonyos funkciókat megtalálsz, míg egy másikból hiányzik. Nézzük meg teljesség igénye nélkül a legjobb és legnépszerűbb egyedi ROM-ok listáját Xiaomi, Redmi, POCO készülékekhez.

Jelenleg egy olyan egyedi MIUI ROM van, ami a gyári mellett a legnépszerűbb az egész világon. Ez pedig a xiaomi.eu, amit rendszeresen támogatnak még mindig. Jó része a kínai MIUI-ra épül, de a globális ROM-ot is átalakítják, hogy a népszerű keleti funkciókat megőrizzék.

Te használsz CUSTOM ROM-ot? Te is MIUI-val kezdtél anno? Írd meg kommentben, hogy mid van, vagy mióta tolod MIUI-val!

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -