A Google minden fióknál bevezeti a kétlépcsős azonosítás használatát, amely választható opció helyett hamarosan kötelező lépéssé válik. 

A keresőcég még májusban jelentette be, hogy minden fiókhoz beállítják a kétlépcsős (másnéven kétfaktoros, vagy 2FA) azonosítást, mely után a Google-fiókba való bejelentkezéskor a megadott telefonszámra sms érkezik, mellyel meg kell erősíteni, hogy valóban a fiók felhasználója próbál-e bejelentkezni, vagy épp fordítva: a mobilos értesítésből erősítjük meg, hogy valóban mi vagyunk-e azok.

Ugyan a rendszer már eddig is lehetővé tette a kétfaktoros azonosítás beállítását, sokan (feltehetően kényelmi okokból kifolyólag) nem éltek ezzel a lehetőséggel, ezért a Google úgy határozott, hogy a felhasználók adatainak biztonsága érdekében a 2FA bekapcsolása többé már nem választás kérdése lesz. Erre vonatkozóan a Google nemrégiben emlékeztetőt is küldött, ám konkrét dátumot továbbra sem közöltek arra vonatkozóan, mikor kerül bevezetésre az új funkció. Hozzátették ugyanakkor, hogy az év végéig mintegy 150 millió felhasználónál teszik kötelezővé a 2FA módszert.

Persze nem kell arra várni, hogy a szolgáltató maga szólítsa fel a felhasználóit, ráadásul megúszni így se, úgy se lehet majd, tehát aki még nem kapcsolta be a funkciót, és inkább elébe menne a dolgoknak, az ide kattintva tájékozódhat a dolog menetéről. A bekapcsolás egyébként nagyon egyszerű, ráadásul kétségtelen, hogy mindenki számára nagyobb biztonságot jelent.