KezdőlapHírekCES 2021: Szónikus felmosással erősít a Roborock S7 - Szintet lép a...

CES 2021: Szónikus felmosással erősít a Roborock S7 – Szintet lép a robotporszívók mezőnyében

A Xiaomi ökoszisztéma részeként a Roborock meghatározó piaci részesedéssel bír az okos robotporszívók piacán, ezúttal több új technológiával igyekszik megreformálni az eddig megszokott funkciókat. A Roborock S7 végre az alapokhoz nyúlt vissza, fejlődött a feltörlés hatékonysága.

Egy kis Roborock történelem

A Roborock robotporszívók 3 éve érhetőek el a globális piac számára, azóta számtalan modellt mutatott be gyártó. Bérgyártóként olyan modellek is a Roborock-hoz köthetőek, mint az első generációs Xiaomi (Mijia) Mi robot vacuum cleaner, illetve a Xiaowa modellcsalád, nem beszélve a vezeték nélküli (cordless vacuum) kézi porszívókról.

Az első igazán sikeres modell az S5 széria volt (S50/S55), ez nem csak globálisan, de Magyarországon is a legnépszerűbb robotporszívó a mai napig. A folyamatosan fejlődő szoftver mellett az összeszerelési minősége is messze a legjobb a mezőnyben, gyakorlatilag elpusztíthatatlan. 2 év múlva sem igényel a kötelező karbantartáson és a kopó alkatrészek cseréjén semmi egyebet.

2019 nyarán érkezett a Roborock S6, majd év végén az S6 Pure, melyek a kötelező facelift-en kívül jelentős innovációt nem mutattak fel. Nem úgy az S5 Max, ami már elektronikus vízpumpával rendelkezik, ami közepes és nagyobb lakások, üzletek számára ideális takarító eszköz, akár a felsöprés, akár a feltörlés tekintetében. Igaz, ez utóbbi csak a vékony port képes hatékonyan eltávolítani a padlóról, a rászáradt foltokkal nem boldogul. Ezért sem a felmosás szót használjuk, mert eddig arra nem volt alkalmas. Ezen a téren az S6 MaxV sem mutatott újat, ott a navigáció és a kamerás tudás jelentett extrát. Egészen a mai napig.

CES 2021

2021. január 11. – A pandémia miatt most először fordult elő a CES (Szórakoztató Elektronikai Kiállítás) történelmében, hogy az eseményt nem élőben, Las Vegas központjában tartják meg, hanem online.
A Roborock rögtön az első napon le is rántotta a leplet az S7-ről, amit a beharangozó plakátok alapján már egy héttel korábban nagyon vártunk.

A képeken két alapvető problémára hívta fel a figyelmet a gyártó a robotporszívókkal kapcsolatban:

  1. Hogyan boldogul egy robotporszívó a rászáradt foltokkal?
  2. Hogyan kerülhető el a nedves moppal, hogy a szőnyeget ne áztassa el?

Az elsőre két porszívó tesztjénél is kereste a választ Kornél kollégánk és arra jutott, hogy gyakorlatilag a teljesen megszáradt foltokkal nem boldogul egyik robotporszívó sem, azt csak többszöri próbálkozással lehet részben eltávolítani.

A második esetre a Roborock no-mop zónával reagált eddig, azaz a nedves mop esetén az előre kijelölt területeket (szőnyeget) kihagyta a takarításból. Ez azt jelentette, hogy egyszer mop nélkül végig kell küldenünk a porszívót a teljes lakáson, majd a feltörléshez fel kellett helyeznünk a mopot és a feltörlés módban már elkerülte a porszívó a szőnyeget.

Mivel a Roborock porszívókban csak feltörlés mód nincs, ezért vagy kétszer kell végig küldeni, hogy a szőnyeg is tiszta legyen és a padló is pormentes, vagy kézzel Spot / Zóna takarítással külön kellett a szőnyeget mop nélkül kiporszívóztatni.

Roborock S7

Tisztázzuk le az elején. AZ S7 az S6/S6 Pure közvetlen utódja és nem az S6 MaxV továbbfejlesztése, így a Reactive AI névvel ellátott dual kamerás rendszert ne is keressük az S7-ben.

Dizájn

Az alapok nem változtak: marad a korong alakú test, jobb oldalt alul az egy szem oldalkefével, leesés szenzorokkal, bolygókerékkel és a két motoros meghajtókerékkel, töltéscsatlakozók, valamint a főkefe.
Itt, azaz a főkefénél máris látunk egy jelentős különbséget. Nincsenek sörték! Ezt lentebb részletezem.

Alul találni még egy különbséget, de csak szakavatott szemeknek: ez nem más, mint egy ultrahangos szőnyeg érzékelő, melyről alább szintén lesz még szó. A forma tehát nem változott jelentősen, csak pont annyit, ami kihangsúlyozza a porszívó tudását. Ez pedig leginkább felül, a lézertorony körül látható igazán.

A teljes “kampány” szlogenestül a szónikus (igen, mint az elektromos fogkefe) felmosásról szól, ez, a leginkább hullámzáshoz hasonló megoldás apró vízfodrokként köszön vissza az LDS torony körül. A hullám sávokká alakulva folytatódik a porszívótest hátsó oldalán is.
A 3 kezelőgomb a tetején leginkább az S6 MaxV-ból lehet ismerős, funkciókban nem tudni változásról. Az S7 most is két színben, fehérben és feketében lesz elérhető.

A VibraRise™ bemutatása

Ez nem egy újabb tévéshopos fitnesz eszköz, hanem a Roborock S7 szónikus (rezegtetős) megoldása. Az elv hasonló, mint a telefonok vibramotorjai esetén, csak itt minden nagyobb és nem a hangkeltés, vagy az érintés visszajelzés a cél.

A szónikus vibrációs technológia a kézi súrolást helyettesi. Percenként 3000-szer pulzál, ezáltal erős, ám kíméletes dörzsölést kiváltva, ami az új mop ronggyal és az összesen 300 ml-es űrtartalmú víztartállyal kombinálva már hatékonyan képes a rászárad ételfoltokat, kávé és üdítőfoltot, sarat vagy épp az olvadt hóléből származó koszt és sót eltávolítani.

Felemelhető mop

Az első felmerülő probléma pipa, de mi van a szőnyeg eláztatással?
Jó jó, azért ne essünk túlzásba. A nedves mop nem képes eláztatni a drága szőnyeget, de egy kb. 30-50 centis szakaszon képes felhordani annyi vizet a nedves mopból a szőnyeg felületére, ami akár mezítláb, akár zokniban kellemetlen érzést okoz, amíg meg nem szárad. A Roborock ezt is ötletesen megoldotta úgy, hogy nekünk a lehető legkényelmesebb legyen a takarítás és nem okozzon plusz munkát a mop leszedése és felrakása. Na persze a takarítás végeztével így is le kell vegyük és ki kell mosnunk a mopot, ha nem szeretnénk kellemetlen szagokat és havonta új mopot vásárolni.

Erre mondtam én a bemutató előtt egy jó hasonlatot, ami a mezőgazdasági gépeknél használatos: “amikor a traktor végzett a szántással, felemeli az ekét és megy tovább…
Szerintem találó hasonlat, az el itt is ugyanaz. De számos területen is alkalmaznak ilyen megoldást. Ha a porszívó alján lévő ultrahangos szenzor szőnyeget érzékel, egy motorikus megoldással a mopot tartó tálcát képes 5mm-rel megemelni, ami már elég ahhoz, hogy az egyébként is javasolt, rövid szálú szőnyeg szálaihoz nem érhessen hozzá a nedves mop rongy.

Ultrahangos szőnyegfelismerés

Az S7 ultrahangos szenzora rendkívüli pontossággal ismeri fel a szőnyeget. Első használatkor porszívózd ki teljesen az otthonod, hogy a porszívó érzékelje a padlón lévő összes szőnyeget, amit aztán a térképen elmenthetsz. Majd kiválaszthatod, hogy hagyod-e felemelni a porszívót a szőnyegre porszívózáshoz, vagy kijelölsz egy No-Mop zónát a szőnyegre, hogy távol tartsd.

Frissített úszó kefe

A robotporszívó főkeféjét hívják úszó kefének is, mivel nem csupán forog egy fix tengely mentén, de csapágyakkal és külön forgómotorral úgy oldották meg az egység felfüggesztését, hogy az bizonyos szögben képes a többirányú mozgásra (mozgási sík), alkalmazkodva a szőnyeghez, egyenetlenségekhez és kisebb akadályok leküzdéséhez. Ez egy fontos és drága egység, ezért érdemes vigyázni rá, az esetleges feltekeredett tárgyakat ne erővel tépjük ki, hanem vegyük le a kefét tartó keretet, majd tekerjük le a kivett keféről az idegen tárgyat. Az illusztráció alapján sokat finomodott a mozgása, nagyobb mértékben képes mozogni.

A jobb tisztításhoz szorosabban ragaszkodik

A szennyeződés felkavarásához (a szívónyílásba tereléséhez) a kefének a padló közelében kell maradnia. Az S7 új, úszó főkeféje több mozgási síkot tesz lehetővé, szorosan követi a talajt még az egyenetlen felületeken is, hogy jobb tisztaságot biztosítson.

Teljesen új, teljesen gumi főkefe
Hosszan tartó takarítás

A gyártó búcsút int a régi, sörtés kivitelnek, amit bordázott puha szilikon lamellákkal helyettesít. Tartósabb és egyszerűbb a tisztítása, a spirális lamellák hatékonyabbak. És még jobban elkerülhető a feltekeredett hajszálak okozta tisztogatás.

Erős szívóteljesítmény a HyperForce™ segítségével

Ez sem tévéshop, csupán a Roborock szabadalmaztatott szívórendszere. A szívómotor valószínűleg nem változott, nincs túlvezérelve, csupán a szívónyílást alakították úgy ki, hogy az maximális fokozaton képes 2500 Pa-nyi szívóerőre is. Ezt ritkán fogjuk használni, mert egyrészt hangos, másrészt nem tesz jót a motornak hosszú távon (mintha padlógázzal pörgetnénk a motort kettesben). Tapasztalatok és tesztek alapján a 4 teljesítményfokozat első 3 módját elég használni bármilyen lakásba, azaz egy nagy család háziállattal nem produkál akkora koszt, amit Normál vagy Erős szívóerőn heti 3-5 alkalmas takarítással ne tudna eltüntetni. Ha viszont indokolt, lehetőségünk van kihasználni a maximális teljesítményt, egy rövidebb időre.

A finom por garantáltan, a szőnyeg legmélyéről is a tartályban végzi. Érdemes kipróbálni: mielőtt beüzemelitek a robotporszívót, takarítsátok ki a lakást a hagyományos porszívóval, majd nézzetek bele az első takarítást követően a portartályába. Meg fogtok lepődni.

Folyamatos takarítás, egész héten

A rendszeres takarítás nem csak a lakásodnak tesz jót, de a szervezeted is meghálálja. A napi pormennyiség, ami egy átlagos lakásban megtalálható (mert hermetikusan nem zárnak a nyílászárók sem) ezentúl nem terheli a tüdőd, különösen ha kiegészíted egy légtisztítóval.

Az akkumulátor kapacitása változatlan, továbbra is egy 5200mAh-ás többcellás Li-ion akkumulátor felel a hosszú üzemidőért. Teljesen feltöltve egy nettó 280-300m2-es lakást képes kitakarítani (3 órás működés). Ez annak a felületnek a méretét jelenti, amihez hozzá is fér a porszívó, tehát nincs ott bútor, háztartási gép, vagy fürdőkád.

Egy átlagos bruttó (tehát bútorozott) 70-100m2-es lakást így 3-4x képes kitakarítani egyetlen töltéssel. Ha valaki villában él, annak sem kell aggódnia – kivéve ha a dokkolót nem a garázsban helyezte el – ugyanis 20%-os akkuszint körül a porszívó megszakítja a tarkítást visszamegy a dokkolóra tölteni, majd 80%-os töltöttséget elérve folytatja a takarítást. Ezt befejezve újból dokkol és teljesen feltöltve várja a következő munkanapját.

A gyakori takarításhoz 470 ml-es portartály és 300 ml-es víztartály áll rendelkezésre, ez utóbbi 200m2-es padló felmosására is elegendő.

Szoftver

A Mi Home vagy a Roborock alkalmazásban rengeteg opciót találunk, melyekkel teljesen igényeink szerint állíthatjuk be a takarítást az egész házban.

  • szívóerő 4 fokozatban
  • vízmennyiség állítás
  • no go zónák és virtuális falak
  • no-mop zónák, szőnyegfelismerés és térképen jelölés
  • időzíthet takarítás, akár szobánként eltérő időpontban, sorrendben, szívóerő és vízmennyiség egyedi állítási lehetősége mellett
  • Újdonság: rezgéserősség állítás a mophoz,  speciális „mély felmosás” üzemmód az ultra-intenzív felmosáshoz.

Precíziós térképezés

A pontos LiDAR navigációval részletes térképeket készíthetsz otthonodról és akár négy szinten is képes felismeri a szobákat.

Útvonalkövetés

Tekintsd meg takarítás alatt a megtett pontos utat, hol végzett és hol tart.

Szőnyeg kijelzés

Az azonosítás után a szőnyegeket minden térképén automatikusan megjelöli a könnyebb kezelés érdekében.

Állítsd be a Tisztítás intenzitását

Szívóerő, Rezgéserősség, Vízfolyás. Még egy speciális „mély felmosás” üzemmód is található az ultra-intenzív felmosáshoz. Válaszd ki a számodra legjobbat.

Korlátozott területek

No-Go zónákat és a láthatatlan (virtuális) falakat állíthatsz be a problémás területekhez való hozzáférés korlátozása vagy a törékeny bútorok védelme érdekében. Nincs szükség kiegészítőre (mágnesszalag).

Haladó ütemezés

Automatizálhatod a tisztítást, hogy alkalmazkodjon életedhez. Tisztítson meg bizonyos helyiségeket, meghatározott időpontokban, naponta többször, az egész házat hetente egyszer, és mindent, ami közöttük van.

Hangvezérlés

Amazon Alexa, Google Home vagy Siri (Apple HomeKit) rendszered van? Mindhárom platform támogatott, mindegyikkel irányítható hanggal is a porszívó.

Roborock Auto-Empty Dock

A hab a tortán, a Roborock eddigi robotporszívóinak megkoronázása a Roborock Auto-Empty Dock koncepció, ami ugyan még nincs kész (nem is biztos a dizájn), de ha elérhető lesz, akkor a gyártó első önürítős rendszerével bekerül abba az elitbe, amibe a Viomi, vagy a Roidmi (mint két Xiaomi ökoszisztéma gyártó) az elmúlt hónapban már bekerült.

Megjelenés és ár

Ha a korábbi menetrend idén is folytatódik, akkor az S7 valamikor nyáron lesz elérhető a hivatalos csatornákon. Eddig tart majd a gyártás felfuttatása és a kiegészítők biztosítása. Az árát csak saccolni tudom. Nem számítok rá, hogy az S6 MaxV alá pozícionálná a gyártó, ezért magyar beszerzésből, magyar garanciával 230-250e Ft-ra lehet számítani (addig talán az S6 MaxV ára is csökken), plusz a Roborock Auto-Empty Dock.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek