Pontosan ma 9 éve alakult meg a Xiaomi cég Kínában. 8 barát, lelkes szakember 2010. április 6-án döntött úgy, hogy megalapítanak egy szoftver fejlesztő céget, nagy álmokkal, neves befektetőkkel a hátuk mögött. Az alapításhoz megfelelő tőkét a Temasek Holdings szingapúri állami tulajdonú befektetőcég, illetve a kínai IDG Capital és Qiming Venture Partners befektetőcégek, valamint a processzorfejlesztéssel foglalkozó Qualcomm biztosította.

2010. augusztus 16-án jelent meg az első MIUI verzió, 100 lelkes rajongóval, ez volt az első termékük, ami a mai napig ingyen elérhető és portolható szinte bármilyen Androidos telefonra. Rá, egy évvel, 2011 augusztusában megjelent az első telefonjuk, a Xiaomi Mi 1 a saját MIUI fejlesztésükkel, ami nagyon hasonlított az akkori Samsung Touchwiz és iOS rendszerekre. Minden jó tulajdonságot és funkciót ötvöztek egyetlen rendszerbe, így meggyőzve ma már 400.000.000 felhasználót. Innen nem volt megállás, 1 évre rá 2012 augusztusba megjelent az Mi 2, amiből 1 év alatt több mint 10 millió darab kelt el. Meglódult a szekér! Ma már 2019-et írunk és megszámlálhatatlan sikertörténet van mögöttük, több mint 60 féle telefon (plusz a variánsok), 5 tablet, 15 televízió és több ezer okos termék és kiegészítő képezi a Xiaomi kínálatát.

A Xiaomi vezetői

Lei Jun

Alapító, elnök-vezérigazgató

Miután a Wuhan Egyetem számítógépes informatikai szakán végzett, Lei 1992-ben csatlakozott a Kingsoft-hoz alapító csapatának tagjaként, 1998-ban pedig vezérigazgatója lett. 1999-ben megalapította a Joyo.com-t, egy későbbi online kiskereskedőt, az Amazon China-t. Miután a Kingsoft 2007-ben sikeresen befejezte az IPO-t, Lei kilépett a pozíciójából, hogy alelnöke legyen. Az elkövetkező években számos sikeres induló vállalatba fektetett be, mint például YY, UCWeb és Vancl, angyal befektetőként. 2011 júliusában visszatért a Kingsofthoz az igazgatóság elnöke lett. 2010. április 6-án Lei úgy érezte, hogy újjáéledt benne a vállalkozói szikra és megalapította Xiaomi-t. Lei jelenleg Xiaomi elnök-vezérigazgatója.

Lin Bin

Társalapító, elnök

Lin 1990-ben szerzett diplomát a Sun Yat-sen Egyetemen, ahol BS villamosmérnöki szakon végzett. Ezt követően 1992-ben a Drexel Egyetemen kapott számítástechnikai szakképesítést. Hamarosan csatlakozott a Microsofthoz, ahol vezető projektmérnökként, az MSRA vezető fejlesztési vezetőjeként és végül az MSRA mérnöki igazgatójaként dolgozott. Lin aktívan részt vett a Microsoft alapvető termékeinek fejlesztésében, köztük a Windows Vista és az Internet Explorer 8-ban. 2006-ban csatlakozott a Google-hoz, a Google China Mérnöki és Mérnöki Intézetének a Google Global Intézetének alelnöke ként. Felelős volt a Google Kínai mobilkereső és az Android App lokalizációs csapatok építéséért és kezeléséért. Lin jelenleg Xiaomi elnöke.

Li Wanqiang

Társalapító, alelnök

Li diplomázott Xi’an Polytechnic Egyetemen, 2000-ben ipari mérnöki szakon. Ezután csatlakozott a Kingsofthoz, és társalapítója volt az UIUX Design Centernek, különféle pozíciókban, többek között a Kingsoft Szótár vezérigazgatója, az UI főosztályvezetője, a Design Center igazgatója és az internetes tartalom igazgatója. Li kulcsszerepet játszott számos ismert szoftverprojekt fejlesztésében a Kingsoftban, beleértve a Kingsoft Antivirus, a Kingsoft Dictionary és a WPS Office. Ő is tekinthető Kína egyik legkorábbi UI és HCI szakértőjének. 2010-ben alapított Xiaomi-ban, mind a MIUI, mind a Mi.com csapatokat vezeti.

Dr. Zhou Guangping

Társalapító, alelnök

Zhou 1991-ben szerzett villamosmérnöki diplomát a Georgia Tech egyetemen. 1995-ben csatlakozott a Motorola-hoz, és 1999-ben visszatért Kínába, hogy létrehozza a Motorola Kína K + F Központját. A Motorola-i karrierje alatt Dr. Zhou a Motorola Pekingi K + F Központ vezető igazgatója, a Motorola Personal Communication Department vezető kutatója és igazgatója, a Motorola China Research Academy mobil szabadalmi bizottságának alelnöke és a Motorola Ázsiai-Csendes-óceáni mobiltelefon minőségellenőrzésének elnöke. Ő vezette a Motorola K + F-jét a Motorola legtöbbet értékesített “Ming” sorozatának. Dr. Zhou jelenleg a Xiaomi hardver- és BSP-csapatait vezeti.

Wong Kong-Kat

Társalapító, alelnök

Wong 1997-ben a Purdue Egyetemen szerzett diplomát informatikai szakon. 1997-től 2010-ig a Microsoft-nál dolgozott, végül fő fejlesztési igazgatóként maradt pozícióban. Míg a Microsoftnál ő felügyelte a termék fejlesztést a Microsoft üzleti kiszolgáló BizTalk adatainak elemzési és üzleti folyamat automatizálási funkcióinál, valamint a multimédia, a böngésző és az azonnali üzenetküldő funkció a Windows Mobile (Kína) és a Windows Phone 7-nél. Wong jelenleg a Mi WiFi és Mi Cloud csapatokat vezeti.

Hong Feng

Társalapító, alelnök

Hong 1999-ben végzett a Shanghai Jiao Tong Egyetemen, ahol informatikai szakon végzett. 2001-ben a Purdue Egyetemen számítástechnikában kapott mérnöki diplomát. 2001-től 2005-ig, a Hong Siebel rendszerben vezető szoftverfejlesztőként dolgozott. Ezután 2006-ban csatlakozott a Google-hoz vezető szoftverfejlesztőként, felügyelve a Google Naptár, a Google Térkép és a Google 3D Street View termékfejlesztését. 2006-tól 2010-ig a Google Kína vezető termékmenedzsere, és különböző lokalizált termékek fejlesztése, többek között a Google Music és a Google Pinyin Input felelőse volt. Hong jelenleg a Xiaomi MIUI részlegét vezeti.

Wang Chuan

Társalapító, alelnök

Wang 1993-ban diplomázott a Pekingi Tudományos és Technológiai Egyetemen informatikus szakirányán. 2010-ben alapította Peking Duokan Technology-t, egy digitális könyvtárat, ahol jelenleg is a vezérigazgatója. 2012-ben csatlakozott a Xiaomi-hoz társalapítóként és alelnökként. 
Wang jelenleg a Mi TV és a Mi Box csapatok vezetője.

 

Liu De

Társalapító, alelnök

Liu az Amerikai Egyesült Államokban, Kaliforniában, a Művészeti Központ Kollégiumán végzett. Az intézet 80 éves történetében csak 20 kínai származású rendelkezik diplomával. Liu a Pekingi Tudományos és Technológiai Egyetem ipari formatervezési tanszékét hozta létre, ahol 2001-ben tanszékvezetőként működött. 2003-ban az ipari formatervezési cég New Edge főtervezője lett és a Rethink Concept partnere volt Los Angeles-ben. Liu jelenleg Xiaomi ipari formatervezési és ökoszisztéma-fejlesztési csapatait vezeti.

Chew Shou Zi

CFO

Chew 2006-ban diplomázott a University of London-ban, közgazdász diplomát szerezve és 2010-ben a Harvard Business School MBA-nél. Chew 2010-ben csatlakozott a DST Global-hoz, és részt vett a cég vezető befektetéseiben, többek között Xiaomi, JD.com, Alibaba és Didi Dache cégeknél. 2015-ben csatlakozott a Xiaomi-hoz, mint pénzügyi igazgató, és befektetési szakemberként egyedülálló befektetési ismereteket és szakmai pénzügyi ismereteket szerez. Chew jelenleg a Xiaomi pénzügyi menedzsment és befektetési csapatait vezeti.

Wang Xiang

Vezető alelnök

Wang a Pekingi Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát. A Qualcommhoz való csatlakozás előtt a világ vezető vállalataiban, köztük a Motorola és a Lucent / Agere értékesítési és marketingi pozícióiban volt. A Qualcommnál 2002 és 2015 között 13 évig dolgozott, a Qualcomm CDMA Technologies alelnöke, a Qualcomm Greater China elnöke és a QUALCOMM Incorporated alelnöke volt. Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a félvezető és kommunikációs iparágban. Wang jelenleg a Xiaomi-nál az ellátási lánc és a szellemi tulajdon csapatok vezetője.

Hugo Barra

Ex Alelnök

A brazil állampolgár, Barra, 2000-ben diplomázott az MIT-nél, menedzsmenttudományi szakon. 2002-ben tovább folytatta az MIT-nél az M.Eng számítástechnikai és villamosmérnöki tanulmányait, termékmenedzsment, termékmarketing és üzleti fejlesztés vonalon. 2008-ban csatlakozott a Google-hoz, először a Mobile csapatával, a termékmenedzsment igazgatójaként. Ezután átállt az Android csapatra, ahol az Android termékmenedzsment alelnöke volt, mielőtt 2013-ban csatlakozott a Xiaomi-hoz. Barra volt felelős a Xiaomi Globális Osztályáért, amely az anyaországi piacokon kívüli piacokon kezeli az összes terméket és műveletet. 2017-ben elhagyta a céget.

Chen Tong

Alelnök

Chen több diplomával rendelkezik, többek között a China Europe International Business School MBA-jétől, a Kínai Renmin Egyetem újságírói MA-tól, a Pekingi Technológiai Intézet kommunikációs MA-tól és a Pekingi Műszaki Egyetem villamosmérnöki szakától. 1997-ben csatlakozott a Sina Corp.-hez, és különböző szerepeket töltött be, beleértve a Tartalmi Igazgatót, a Kínai műveletek vezérigazgató-helyettese, alelnöke, ügyvezető alelnöke és főszerkesztője. Chen úr jelenleg Xiaomi tartalmi befektetését és üzemeltetését vezeti.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ