- Hirdetés -
()

Aztán szerencsére kiderült, hogy a 2022 AE1 kódjelű aszteroida pályája mégsem keresztezi a Földét. 

2022. január 6-án az arizonai Mount Lemmon Obszervatórium csillagászai egy nagyjából 70 méter átmérőjű aszteroidát fedeztek fel. A kezdeti számítások alapján úgy tűnt, hogy a 2022 AE1 kódnevű objektum a következő elhaladásakor, 2023. július 4-én belecsapódhat a Földbe.

Mivel a kutatók nem tudtak bizonyosat mondani az aszteroida pályáját illetően, több különböző obszervatóriumban is elkezdték nyomon követni a megfigyeléseket. Az észlelést követő első hét éjszaka azonban rossz hírek érkeztek, bebizonyosodni látszott ugyanis, hogy az aszteroida pályája érinteni fogja a Földét. Tovább növelte a nyugtalanságot, hogy az ezt követő héten a telihold miatt nem tudták figyelemmel követni a kisbolygó útját.

Az aszteroidával kapcsolatos információkat egyébként az ESA és a NASA is közzétette egy nyilvános portálon, így lényegében bárki, aki akarta nyomon követhette az eseményeket.

De szerencsére, amikor következő alkalommal észlelni tudták az objektumot, az adatok már azt mutatták, hogy a becsapódás esélye az idő múlásával jelentősen lecsökken – írja a Science Alert. Azóta pedig megerősítést nyert, hogy a belátható jövőn belül a 2022 AE1 nem fog becsapódni a Földbe.

„Az ESA-nál eltöltött közel tíz évem alatt még soha nem láttam ilyen kockázatos objektumot” – mondta az Európai Űrügynökség egyik csillagásza.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -