KezdőlapHírek2 új feltörlős Xiaomi robotporszívó érkezik az európai piacra

2 új feltörlős Xiaomi robotporszívó érkezik az európai piacra

Az elmúlt 2 évben ugrásszerűen megnőtt a robotporszívó választék, ezzel együtt a kereslet is irántuk. A Xiaomi 3 éve bemutatott Mi robot vacuum cleaner (vagy röviden Mi robotporszívó) típusa a mai napig szép eladásokat produkál, miközben szépen lassan eljárt fölötte az idő. Na nem kell akkora ugrásra számítani, de teljesítményben, funkciókban már vannak jobb ajánlatok is, igaz jóval drágábban. A gyártó Kínában már 2019-ben bejelentett több (3 félét) új típust, ezek közül 2 változat februártól elérhető lesz az EU tagországaiban, köztük Magyarországon is.

A Xiaomi MiJia néven gyártatja a legtöbb okosotthon termékét, így a robotporszívóját is, amit a Roborock céggel gyártatott. A mostani két modellt viszont már nem a Roborock gyártja, két külön beszállítóval állapodott meg a Xiaomi.

Már 2018-ban megjelent az első feltörlős modell Roborock S5 néven, mely meghódította a világpiacot. Az eladásokban messze a legnépszerűbb robotporszívó lett, szinte minden piacon (ahol forgalmazták). Nem meglepő, de a felár ellenére hazánkban is jóval népszerűbb volt, mint a Mi robot.

Gyors link a termékekhez, ha a lényeg érdekel:
1. Mi Robot Vacuum-Mop
2. Mi robot vacuum-Mop Pro

Egy kis visszatekintés – Robotporszívó történelem

A Roborock a feltörlős vonalra 2018-ban indította olcsóbb al brandjét, Xiaowa néven. A modellcsalád olcsóbb navigációs megoldással rendelkezett (optikai és infra szenzorokkal, LDS nélkül) ami a takarítási időn meg is látszott (lassabb volt). Nem is hozta azokat az eladásokat, melyet a gyártó várt, ezért 2019 őszére le is állította a gyártást. Ebben az árszegmensben egyébként is telített a piac, kevés haszonnal nem érte meg a gyártónak a további fejlesztés, és a gyártókapacitás biztosítás. A továbbiakban a felső kategóriás termékekre összpontosítanak. Már 2019 nyarán bemutatták előbb a Roborock S6-ot, majd ősszel az S5 Max-ot. Idén pedig a CES-en mutatkozott be az S6 Pure modell is, melyet várhatóan az amerikai piacra szánnak.

Elérkezett tehát az idő  Xiaominál is, hogy leváltsák a Mi robotporszívót. A gyártó már csak feltörlős modell(ek)ben gondolkodott (kivétel a Kínában forgalomba került 1S modellt). Árazásban nem szerettek volna jóval drágább termékeket, ezért a Xiaowa modelleknél már alkalmazott “olcsósítási” módszerhez folyamodtak. A belépő modell tehát ezt a sémát követte, míg a drágább egy továbbfejlesztett LDS-es feltörlős modell lett.
Az olcsóbb Mi Robot Vacuum-Mop vizuális navigációt (kamerát) használva tájékozódik, míg a Mi Robot Vacuum-Mop Pro maradt az LDS lézeres megoldásnál, igaz ezt már drágábban kínálják.

1. Mi Robot Vacuum-Mop

Mi Robot vacuum-mop

Ahány webshop, annyi elnevezés, de a termék azonos. Új robotporszívó gyártó nevét kell megismerjük (a Xiaomi ökoszisztémába tartozik ez is), ez pedig a vezeték nélküli kézi porszívóiról megismert Dreame. A Dreame gyártja ugyanis ezt a modellt, mely a vizuális navigációt (azaz hogy milyen képet “lát” az érzékelő) használja tájékozódásra. A leírás szerint egy OV szenzort alkalmaznak, ez valószínűleg a telefonoknál is használt OmniVision rövidítése, melyhez 166°-os látószögű lencsét társítottak.

Az elektronika térbeli rácsot “vetít ki”, és viszonyítási pontok alapján számol az algoritmus. Az így elkészült térkép elvileg nagyon pontos, ezáltal a porszívó is hatékonyabban tud közlekedni, még a zsúfoltabban berendezett szobákban is. A rendszer fölfelé “lát”, azaz a plafon és a falak felső kétharmadát használja az alaprajz elkészítéséhez. A pásztázás igen gyors, másodpercenként 50 alkalommal gyűjti be az adatokat. A teljes navigációhoz összesen 15 féle érzékelővel látták el a porszívót, melyek között elektronikus iránytű, a leesést megakadályozó érzékelő, infravörös érzékelő, giroszkóp, és optikai segédszenzor.

A gyors feldolgozás érdekében 4 magos processzort alkalmaznak. Ezt egészíti ki a VSLAM algoritmus, mely valós időben képes feldolgozni a beérkező információkat, is kiszámolni az optimális takarítási útvonalat.

Xiaomi robotporszívó teljesítmény

Ami talán a legnagyobb érdekessége a kamera és a feltörlő mód mellett a Mi Robot Vacuum-Mop -nak, az a hihetetlen szívóerő. Nem kevesebb, mint 2500Pa szívóerőt tud a legolcsóbb robotporszívó, ezzel a kínálat legerősebbje (valószínűleg a piacon is). A Dreame ugyanazt a szívómotort alkalmazza, akár a korábbi Mi robot vacuum, vagy a Roborock modellek. Valószínűleg nagyobb teljesítménnyel hajtja meg, és módosított a légcsatorna kialakításán erősített a felfogatáson, így oldják meg a plusz szívóerőt. Gyakorlatilag nincs olyan apró tárgy, vagy szőnyeg mélyén megrekedt kosz, amit fel ne tudna szívni. Természetesen a teljesítmény fokozatokban állítható, padlón csökkentett szívóerőt használva.
Az akku viszont csak 2400mAh, ami a Mi robot 5200mAh-ás kapacitásához (a takarítási idő kb. 150 perc) képest igencsak visszalépés. Legalábbis ha csak a számokat nézzük. A gyártó által megadott takarítási idő (80-90 perc) ugyanis nem tűnik kevésnek. Egy kis és közepes méretű lakást egy töltéssel kitakaríthat. De ha mégis előbb lemerülne, magától feltölt, és folytatja, ahol abbahagyta.

A képek alapján a keféknél látni a spórolást leginkább. A Roborock S6 és S5 Max modelleknél már áttervezett és optimalizált főkefét (amelynek végei leszedhetőek), valamint 5 ágú szilikon lamellás oldalkefét használnak, mely hatékonyabb, strapabíróbb, és jobban kíméli a fényes padlót. A Mi Robot Vacuum-Mop esetén a főkefe a régebbi kialakítású, fix végekkel, még az oldalkefe is a régi sörtés 3 ágú, nagyjából 4-5 hónapos használhatósággal. Ami viszont feltűnt, hogy nincs csavaros rögzítés, lehúzható felfogatást alkalmaznak.

A HEPA filter mosható, nem kompatibilis a többi porszívóéval.

A lézer torony elhagyásával nem csak olcsóbb lehetett a modell, de laposabb is.

A 8,2 cm-es magasságnak köszönhetően jóval több ágy, és szekrény alá be tud menni elakadás nélkül. Ráadásul mivel nincs lézer, eggyel kevesebb mozgó alkatrész van, ami meghibásodhatna.

A Mi robotporszívó egyik gyengéje volt a korlátozott küszöbmászási képessége. Az 1-1,5 cm-es tudás egy idősebb lakásban már gondot okozott, ahogy a vastagabb szőnyeg is kifogott rajta. Szerencsére a Mi robot Vacuum-Mop már 2 cm-es akadályokat is le tud küzdeni, így nem szükséges a házat “akadálymentesíteni”. (Mérjük le a 2 cm-t, mert ettől picivel is magasabb küszöbre már nem megy fel!)

Nézzük a nedves feltörlést

A Xiaowa E20 esetén már láthattuk, hogy az olcsóbb szegmensben is megoldható egy korrekt feltörlő funkció integrálása.
A Mi Robot Vacuum-Mop azonban nem az olcsóbb szelepes csöpögtetést (biomimetikus) használja, hanem a Roborock S5 Max-ban is használt elektronikus vízpumpás megoldást. Ez egyrészt szabályozható vízmennyiséget jelent, másrészt viszont egy újabb hibaforrást, ha nem körültekintően használjuk. Ezt kicsit lejjebb részletesen is kifejtem.

Felmos vagy feltöröl?

A mai napig némi zavart tapasztalok kommunikációban és leírásban. Tegyük hát tisztába fogalmakat.
Könnyű félrefordítani a termékspecifikációt, nálunk magyaroknál viszont nagyon nem mindegy, mit értünk felmosás és feltörlés alatt.
Ugye felmosni leragadt vagy rászáradt szennyeződések estén áztatva szoktunk. Ha makacs a folt, akkor nagyobb erőt kifejve a a felmosófejre.  Ez több víz és idő. Ezt a folyamatot egy robotporszívó képtelen elvégezni, illetve gyengébb hatékonysággal, mint mi magunk.
Feltörlés alatt viszont azt értjük (a robotporszívóknál biztosan), hogy a vékony por réteget egy enyhén nedves moppal eltávolítjuk a padlóról. Ilyenkor nincs áztatás, erőkifejtés, és megismételt területek, hiszen a porszívó nem látja a foltot.
A Roborock S5 Max volt az első olyan terméke az ökoszisztémának, amely már vízszivattyús megoldással szabályozza a víz mennyiségét, ezt főként a kőpadlóhoz, melyen nincs fényes máz, illetve nem annyira sima a felülete. A második Mi robotporszívó, a Mop Pro tud majd annyi extrát, hogy magát a felmosás mozdulatát, tehát a jobbra-balra mozgást utánozza. Erről részletesebben alább olvashatsz.
Tehát felmosni jelenleg egyik Xiaomi robotporszívó sem képes, arra találtok céleszközt az SWDK kínálatából.

Visszatérve a Mi robot Vacuum-Mop porszívóra…
A vízpumpa, melyet elektronikusan szabályoz a porszívó, igen érzékeny alkatrész. Hagyományos csapvízzel, valamint rendszeres karbantartás nélkül hamar kárt tehet benne a vízkő, melyre a garancia valószínűleg nem terjed ki. Tehát a rendszeres portartály ürítés mellett, valamint a szenzorok és kefék megtisztításán túl érdemes lesz a feltörlő egységet is gondozni. A mop tartót, és magát a mopot nem rakjuk a porszívóra, ha nem használjuk a feltörlést. Csak plusz súly, és kopó alkatrész lenne. Ha rendszeresen használjuk, mindig mossuk ki, szárítsuk meg. A tartályból a fölösleges (megmaradt) vizet öntsük ki, ha mosószert is adagoltunk, öblítsük át a tartályt. Lehetőség szerint lágy vizet, vagy a desztillált vizet használjuk. Havi rendszerességgel ellenőrizzük a rendszer, főként a vízpumpa és vízcső állapotát.
Ezeket mind elővigyázatosságból javaslom, mert a szervizben töltött napok/hetek minden robotporszívó tulaj számára egy örökkévalóság.
Természetesen ez a karbantartási tanács az összes feltörlős robotporszívóra vonatkozik.

A portartály 600ml-es, ez a már kifutott Xiaowa modellek szintje, azaz a legnagyobb űrtartalom a Xiaomi ökoszisztéma robotporszívói között. Számunkra annyit jelent, hogy ritkábban kell üríteni, ezért a közepes, vagy nagyobb lakásokba is ideális választás lehet. A víztartály viszont csupán 200ml, ez kisebb lakásokhoz elegendő, vagyis ha sok a padló, többször kell után tölteni feltörlés mód esetén.

Mi Home / Xiaomi Home (iOS)

Látványos grafikai frissítésen esett a Mi robotporszívó plugin, mely leginkább a Roborock porszívók felületéhez hasonlít. Letisztultabb a megjelenítés, egyszerűbben paraméterezhető a porszívó. A Mi robot Vacuum-Mop árához mérten korlátozott képességeket kapott az applikációban.

Ez azt jelenti, hogy a térképen látjuk ugyan a tisztítási folyamatot valós időben, de a no-go és no-mop zóna hiányzik, ahogy szelektív takarításra, illetve több szintű térképmentésre  sincs opció. Virtuális falat sem tudunk kijelölni, ahhoz kelleni fog a mágnesszalag. A takarítás időzítés természetesen megmaradt, ahogy a szenzorok, portartály, filter és kefék állapotát is láthatjuk. Bővebben az applikációról első tesztjeinkben számolunk be.

Árazás:

Külföldi webshopokban a Xiaomi robotporszívó 82-85.000 Ft, hazánkban 90-95.000 Ft-ért vásárolhatjuk meg. Magyarországi forgalmazása február első felétől várható.

2. Mi Robot Vacuum-Mop Pro

Elnevezésben itt is van némi kavar, de a modellszám azonos: STYJ02YM

A Mi Roboto Vacuum-Mop Pro modell amolyan hibrid az ökoszisztémában, mivel tudásban és kialakításban hasonlít a Roborock S5 és a Viomi v2 Pro modellekhez. Mint kiderült nem véletlenül, ugyanis a Mi Roboto Vacuum-Mop Pro modellt a VIOMI gyártja. Így aki a VIOMI modellel szemezett, az bátran választhatja a új Mi Robot Vacuum-Mop Pro-t, mivel ehhez jár a hivatalos szerviz és terméktámogatás Magyarországon.

Első pillantásra nagyon hasonlít az első generációra, a különbséget a részletekben találjuk. Az már elsőre is láthatjuk, hogy megjelent a fekete szín is, azaz két változatból tudunk választani, akár a Roborock S5, akár a Roborock S5 Max esetén.

Méreteiben nem változott az eddigi LDS-es porszívókhoz képest, azaz a magasságra a lézer torony miatt itt is figyelni kell (érdemes előre lemérni az ágy és a szekrények alatti helyet) Bár a beszorulás ellen külön nyomásérzékelő védi, a kiálló csavar vagy szög csúnyán össze tudja karcolni a burkolatot. Alaposabban megnézve látható, hogy a felhasznált anyagok minősége nem hozza a Roborock termékek szintjét. A dokkoló a VIOMI-nál megszokott kompakt méret, csepptálca nincs. Ha nem a falnak támasztjuk, a porszívó könnyedén ellöki. A tápellátáshoz nem a szokványos piskóta kábelt használhatjuk, hanem speciális jack formátumot kapunk, külön adapterrel, mely 24W-os. Ha ez tönkremegy, macerásabb a cseréje.

Teljesítmény

A szívóerő nem emelkedett akkorát, mint a Mi Robot Vacuum-Mop modellnél (2500Pa), de a 2100 Pa így is jelentős előrelépés az első generáció 1800 Pa-nyi erejéhez képest. Bár zajszintet a gyártó nem adott meg, valószínűleg a Mi Robot Vacuum-Mop jóval hangosabban dolgozik Turbo módban, vagy szőnyegen, mint a Mop Pro. Az akku már 3200mAh, ami még mindig nem 5200mAh, de az árba ennyit tudtak belepakolni. A kisebb akkut a kedvezőbb fogyasztású vezérlő elektronika, valamint a gyorsabb navigálás kompenzálja. Az új robotporszívók processzora ugyanis gyorsabb számítást és gyorsabb takarítást tesznek lehetővé, ami végeredményben azt jelenti, hogy hamarabb végez a porszívó, és még energiát is spórol nekünk.

Takarítási módok

A Xiaomi robotporszívó esetében 3 takarítási mód közül választhatunk. A klasszikus felsöprés (porszívózás) mellett külön van feltörlés, illetve harmadik módban ezeket tudjuk kombinálni is.

xiaomi robotporszívó por és víztartály
Felsöpréshez külön kapunk egy 550ml-es portartályt, ami szintén hatalmas űrtartalom. Gyakori takarítás esetén is viszonylag ritkán van szükség a kiürítésére. A gyártó a dobozban mellékel egy 2 az 1-ben víztartály is, amit külön választottak egy 300ml-es portartályra, és egy 200ml-es víztartály egységre. Ezzel a porszívózással egyszerre fel is tudunk töröltetni.
A Mi Robot Vacuum-Mop-tól eltérő kialakítású tehát a víztartály rendszer (aki látott már Viomi v1 / v1 Pro modellt, ugyanolyan a tartály). A vízpumpa itt is adott, ami a precíz vezérlésnek köszönhetően nem csöpögteti a vizet használaton kívül, illetve több fokozatban képes a mopot nedvesíteni, padlótípustól függően (ezt mi magunk állíthatjuk).

A fejlesztett LDS lézeres navigációhoz megújult SLAM algoritmus is társul, ami a feltörléshez speciálisan vezérelt útvonalat is számol. Ez elméletben úgy néz ki, hogy a kézi feltörléskor is alkalmazott jobbra-balra mozdulatot utánozza, ami valószínűleg a makacsabb foltok esetén jöhet jól. A 4 magos processzorral az algoritmus más útvonalat számol felsöpréshez, és mást a feltörléshez, illetve ezek kombinációjakor. Amikor a teljes térképet elkészíti az elektronika a 12 szenzor segítségével, a dinamikus útvonaltervezés kikalkulálja a legoptimálisabb útvonalat, hogy a szobák közötti úton kikerülje a felesleges ismétlést.

A dinamikus útvonaltervezés eltérő útvonalat számol a söpréshez és a feltörléshez.

Takarításkor intelligensen felismeri a felseprő és a feltörlő üzemmódot (ha előre beállítjuk). A paraméterezett térkép alapján, a dinamikus útvonaltervezés szerint minden szobát egyenként kitisztít, csökkentve az átfedett területet és javul a tisztítás hatékonysága.

Automatikus szoba felosztás, szelektív takarítás

Hálószoba, Nappali, Konyha… A kijelölt helyiséget külön takarítja
Az első tisztítás befejeztével a szoftver intelligensen azonosítja a térképen a helyiségeket, és automatikusan elmenti. Ezután összevonhatjuk, feloszthatjuk és elnevezhetjük az egyes szobákat a térképen, majd a következő tisztítás során az adott helyiséget a szobák sorrendjében takarítja ki.

Ez a szelektív takarítás már a Roborock S5 tudása fölé helyezi a Mop Pro-t, de pár egyéb újítást, amit a Roborock S6 és S5 Max tud, itt még nem használhatják.

Szoftveres virtuális fal és no-go zóna

Nincs szükség kiegészítőkre, csak az applikációra.

Szoftveres virtuális fal és no-go zóna

*A kijelölt területet a porszívó elkerüli, így törékeny tárgyak, szétszórt játék, vagy szőnyeg is elkeríthető.

A Mop Pro tehát már no-go zónát is tud, de a no-mop továbbra is a Roborock S5 Max kiváltsága. Hiába, a többlet kényelmi szolgáltatást bizony ki kell fizetni.
A fizikai virtuális falhoz (mágnesszalag) nincsenek érzékelői, így azzal nem is használható!

Mi Home / Xiaomi Home (iOS)

Mind Android, mind iOS rendszereken remekül használható a Xiaomi saját okosotthon rendszerét összefogó Mi Home alkalmazása. Bár némi vizuális eltérés, valamint csatlakoztatási metódus változhat Apple tulajok számára, a felület egyértelmű és letisztult. Magyar nyelven hivatalosan nem, de angolul megtaláljuk a párosítási segédletet képes illusztrációkkal, és sok hasznos információt kapunk a porszívóhoz.

Távirányítás a Mi Home appon keresztül

“Párosítsd be a porszívót, és használd ki az extra képességeket! Ütemezheted a porszívózást, indíthatsz helyi takarítást, monitorozhatod az érzékelők és a tartozékok állapotát, és valós időben láthatod, hogy halad a folyamat.”

Xiaomi robotporszívó vezérlése az MI Home appon belül

Láthatjuk, hogy itt már színezhetőek a szobák, külön állítható a takarítás, van no-go zóna is. További részletet azonban csak az első tesztek után tudunk megosztani.

A 2 cm-es mászó képesség itt is adott. Régi lakások küszöbjeit, vastag szőnyegeket, burkolatváltókat, kábelcsatornákat nagyobb eséllyel tud leküzdeni, mint a korábbi Mi robot.

A doboz tartalma

A Mi Robot Vacuum-Mop Pro porszívót a dobozból kivéve gazdag tartozékcsomaggal kapjuk. A porszívóban már elhelyezték:

  • az 550ml-es portartályt
  • a HEPA filtert (nem kompatibilis a korábbi modellekkel)
  • a főkefét és a tartókeretét (nem kompatibilis a korábbi modellekkel)
  •  karbantartáshoz szükséges pengés ecsetet

Mellette találjuk:

  • a töltő dokkolót, hozzá EU-s adapter a tápkábellel
  • 2 oldalkefét
  • a 2 az 1-ben víztartályt
  • mop tartót
  • 1 db teljesen nedves, és 1db félig nedves – félig száraz mopot

Árazás:

Külföldi webshopokban 115-130.000 Ft, hazánkban hasonlóan 119.990 – 124.990 Ft-os áron várható. Magyarországi forgalmazása február első felétől várható az offline és az online boltokban is.

Összegzés:

Ügyesen válogatta össze a komponenseket a Xiaomi mindkét modellhez. Mindenképpen meglepő, hogy ezúttal nem a Roborock a beszállító, a Dreame még új versenyző, a VIOMI pedig korábban nem volt elég stabil minőségben. Hogy árban beférjen a megadott keretbe, minkét modell esetén az akkumulátoron látható legjobban az “optimalizálás”. De ott vannak a fő és oldalkefék, melyeknél a friss Roborock modellekben már korszerűbb, hatékonyabb, és kíméletesebb megoldásokat találunk. Ha a Mop Pro-nál gyakran használnánk a feltörlést (vagy csak a feltörlés módot), opcionálisan (külön megvásárolva) használhatunk 550ml-es víztartályt. A no-mop zóna mindkét modellnél hiányzik, ahogy valószínűleg a több térképes mentés (emelet mód) is hiányzik még a Mop Pro-nál is. A víztartály mechanikáját nem részletezik, itt is az olcsóbb megoldás lehet az ok.

A Xiaomi ökoszisztéma robotporszívói okosan fel lettek építve tudásuk szerint. A Mi robot vacuum cleaner (Mi robotporszívó) gyártása megszűnt, ezt kiváltva érkezik a Mi Robot Vacuum-Mop, melyben a vizuális navigációs képességre, valamint a feltörlő rendszer minőségére vagyunk a leginkább kíváncsiak.

A következő szint árban és tudásban a Mi Robot Vacuum-Mop Pro, itt is a vízpumpás kialakítás, a feles mop, valamint a dinamikus útvonaltervezés és a szelektív takarítás lehet érdekes.

Roborock S5

Árban nagyjából itt helyezkedik el a szintén kifutó Roborock S5 széria, mely a legnépszerűbb terméke volt a Roborock cégnek, és igen stabil működést, valamint tartósságot biztosított. Visszajelzések alapján a gondosan karbantartott modellek 2 év  után is stabilan teszik a dolgukat. Garanciális meghibásodás az eladott mennyiséghez képest kevesebb, mint 1%.
A következő modell áránál ugrunk egyet, a Roborock S5 max már a 180e Ft-ot karcolja. Igaz, hasonló áron kezdett az S5 is. A részletes teszt készül, hamarosan videós formában is láthatjátok, mire is képes a Roborock csúcsmodellje.

Roborock S6

Utolsóként említsük meg a Roborock S6-ot is, melyet elsősorban Amazonos értékesítésre szánták. Azonban a gyártóval szerződésben álló partnerek is forgalmazhatják. Ez a modell jelenleg még elérhető hazánkban is, azonban az S5 Max mellett létjogosultsága kicsi, és drágább is. Az érzékelők számán kívül ugyanis majdnem mindenben jobb választás az S5 Max. Az S6 gazdagabb tartozékcsomaggal rendelkezik, azonban ezek pótolhatóak az S5 Max-hoz is pár ezer forintért.

Tehát 2020 februárjától  3 ársávból, 3 felszereltség közül választhatunk.
Akinek csak a felsöprés a lényeg, annak még ott a Mi robot vacuum, nagyjából márciusig.
Érdemes azonban a Mi Robot Vacuum-Mop modellel is számolni, hiszen a takarítási időn kívül mindenben jobb, mint az első generáció.
Nagyobb háztartás esetén még ár/értékben elérhető a Roborock S55 (fekete) modell. A családomban bő 1 éve használják, meghibásodás nélkül. Nagyjából márciustól a Mi Robot Vacuum-Mop Pro veszi át a helyét, szinte minimális extra funkcióval.

Az S5 Max azok számára ideális, ahol a ház, vagy lakás nagyobb, sok (esetleg eltérő burkolatú) a padló, és szőnyeg is akad majd’ minden helyiségben. Intelligens feltöltés funkciója lehetővé teszi, hogy ha menet közben lemerülne az akku, félbehagyja a takarítást, rátölt annyit az akkura, amennyi elegendő a megkezdett takarítás befejezéséhez, majd folytatja ott, ahol félbehagyta. Amikor elkészült, újból a dokkolóra megy, és teljesen feltölti magát. A hatalmas víztartály, és a precíz vízpumpás feltörlő rendszer kíméletesen és alaposan feltörli a padlót, közben a no-mop zóna funkcióval kikerüli a szőnyegeket. Mindenképp megéri az árát, főleg mivel emelten is használhatjuk.
Az S6 várhatóan tavasszal eltűnik, addig max. annak ajánlott, aki a magasabb modellszámot preferálja. 🙂

Minek a robotporszívó? …Elveszi a munkát!

A házimunka egy jelentős részét biztosan, de ennek örüljünk. Még a tisztaságmániások sem örülnek a heti több órányi porszívózásnak. Pici lakást család és gyerek nélkül még csak kitakarítunk könnyedén. Ha háziasszony szemszögből nézzük, hetente szintén órákat, éves szinten napokat spórolhatunk meg.

A robotporszívó nem végez 100%-kos tisztítást, nem árt a szűken hozzáférhető helyekre, szekrénytetőre, kárpithoz, autóhoz külön egy vezeték nélküli Xiaomi porszívót is beszereznünk, kiegészítésnek szükséges. Az ezzel végzett porszívózás azonban hetente csupán pár perc. Napi szinten robotporszívót használva szinten tarthatjuk a szőnyeg és a padló tisztaságát (ami pl első használat után egy erősen szennyezett szőnyegnél még nem végez csodát). A porszívózással és feltörléssel megspórolt időt magunkra, párunkra, családunkra fordíthatjuk. Nem véletlenül kiugró a kereslet a robotporszívókra.

Háziállat mellett használható?

Határozottan igen. Megannyi vicces videón láthatjuk, hogy kutyák és cicák mennyire “szeretik” működés közben is. A hosszú szőrszál, vagy hajszál nem okoz problémát, a főkefe tisztítása különösen az S5 Max/S6 esetén egyszerű. Még a madártollat is felszívja, bár egyik modell sem ipari körülményekre tervezett!

Összehasonlító táblázat

Xiaomi robotporszívók összehasonlító táblázata

Ti melyik modellel szemeztek? Aki már használ egyet, mennyire elégedett? További kérdéseket feltehetsz, vagy kifejtheted véleményed, tapasztalatod a komment szekcióban.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek