2018. március 6. – Bemutatkozott a Xiaomi Mijia háztartási készülékek termékcsaládjának legújabb tagja, a Xiaowa robotporszívó (Youth Edition), melyet ugyanúgy a Roborock cég gyárt. Bár a külföldi oldalak csak a 999 jüanos (ami 39.700 Ft) mindentudó porszívóként emlegetik, az első webshopos árak egyelőre nem ilyen kedvezőek.
Aki figyelemmel kíséri a Xiaomi termékeket az elmúlt egy évben tudhatja, hogy ez már a 3.  robot porszívója a Xiaominak. Nem a második generációs modell (Roborock Sweep One) utódjáról van szó, hanem az első (Mijia) némileg továbbfejlesztett, bizonyos funkciókban erősebb, de több szempontból olcsósított (Lite) verziójáról. Ha a kínai árát vesszük alapul, ez a legkedvezőbb árú porszívójuk a trióból.
Az első generációs Xiaomi Mijia Robot porszívót még a Beijing Stone Century Science Technology (Xiaomi ökológiai lánc Xiaomi kommunikációs technológia) gyártotta. Majd tavaly nyár végén érkezett az első független almárkája a Xiaomi-nak, és az első terméke a Roborock Sweep One. A Roborock Sweep One, amely Xiaomi robot porszívó 2-ként is ismert, nedves felmosásra is képes robot porszívó részletes (de tényleg) videós tesztjét hamarosan láthatjátok Kornéltól.
Most azonban a Xiaowa Smart Cleaner Youth Edition (hivatalos név) termékről olvashattok, mely a csúcskategóriás intelligens porszívók szinte összes funkciójával rendelkezik.

Xiaowa Smart Cleaner Youth Edition

Dizájn

Külsőleg úgy néz ki, mint a többi Xiaomi robotporszívó. Nincsenek túlzott módosítások. A szokásos módon egy kerek, korong alakú formát kapott, amely minden szükséges érzékelőt tartalmaz, alul dupla tisztító kefét hordoz. A tetején három gomb található a töltéshez, a be- és kikapcsoláshoz, valamint a tisztítási módok közötti váltáshoz.

Ami elsőre feltűnhet, az az LDS torony hiánya. Igen, itt nincs lézeres pásztázás.
A hátoldalon két lyukacsos rész látható. Míg a hangszóró balra, addig a kivezető légnyílás jobbra található. A szimmetriát sikerült okosan megoldani.

Elölről töltésérzékelővel rendelkezik, amely automatikusan elindítja az eszközt a töltőhöz, ha a fennmaradó töltöttségi szint 30% alá csökken. Található rajta egy akadály elkerülés (ütközés) érzékelő rendszer is. Ez az érzékelő lehetővé teszi a porszívó számára, hogy meghatározza az akadályokat, és lassítja a sebességet, hogy megvédje magát, és a tárgyat (bútort) a sérülésektől.

A porszívó alján látható az ismerős 4 db érzékelő, oldalkefe, görgő, a két oldalkerék, és a főkefe. Az utóbbi a gyakori V alakú kialakítást használja, amely csökkenti a hajszálak feltekeredésének esélyét, tisztítása gyors, kevés karbantartást igényel. Ráadásul a sörték és a gumilamella nagyon puha, így nem karcolja össze a padlót.

Most jöjjenek a szokások fotós információk.

Konstrukció és teljesítmény

Bár a trió leggyengébb tagja, azért szégyenkeznie egyáltalán nem kell.
(Az első generációs Mijia 1800Pa, a Roborock S50 2000Pa szívóerőre képes.)

Funkciók

Az óriási portartály

A trió legnagyobb portartályával rendelkezi (az első generáció Mijia csupán 420ml-es, míg a Roborock Sweep One 480ml-es portartállyal)

Nincs akadály

Kapacitás, töltés, karbantartás

Bár akkumulátor téren látszik igazán a spórolás, kis- és közepes lakások tisztítására alkalmas.

Tisztítási folyamat vezérlése

A porszívó tetején három gomb található. Vagy ezekkel vezérelhető, vagy a Mi Home applikáción keresztül, melyen mindent beállíthatunk, láthatjuk a folyamatot, és a készülék állapotát.

Miután letöltöttük és telepítettük az APP-ot, csatlakozzunk a porszívóhoz. Ezután nem csak a főbb műveletek láthatók, hanem a tisztítási idő és az energiafogyasztás is. Ráadásul a tisztítási teljesítmény is beállítható. Válaszd ki a csendes, normál, nagy teljesítményű, és a MAX-ot különböző feladatokhoz. Arra kell figyelni , hogy MAX módban (1600Pa), a működési zaj már zavaró, így alvó csecsemő közelében ne használjuk.
Az APP lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtekinthessék a tisztítási rekordokat, a porszívó helyzetét, és más hasznos adatokat.
Tesztek alapján, egy 20 m2-es babaszoba 27 perc alatt tisztítható ki teljesen.
Itt jegyezném meg az LDS hiányát, ugyanis a porszívó lézeres detektálás híján nem tájékozódik annyira jól, így az útvonala kissé bizonytalanabb, és hajlamos azonos útvonal többszöri tisztítására. Ez főleg időben jelent pluszt.
A szenzorok működésének szempontjából a Xiaowa robot porszívó szenzorait leginkább az akadályok felismerésére használta. Az egyetlen dolog, amit nem tud azonosítani, az az üveg. Az infravörös LED keresztüllát az átlátszó üvegen, ezért nem érzékeli az üvegmérleget, vázát, és egyéb, teljesen átlátszó üveg/plexi tárgyakat. Ezeket vagy rakjuk el az útjából, vagy virtuális fallal tereljük el.

Hatótáv, fogyasztás

A beépített akku 2600mAh kapacitású. A piacon kínált más modellekhez képest ez elégséges kapacitás. A teszt indulásakor a fennmaradó teljesítmény 84% volt. 20 perces folyamatos működés után  68%-nál tartott. Így 20 perc alatt 16% -ot fogyaszt. Gyors számítás alapján egy töltéssel 2 órát működhet.
A teljes feltöltéshez 90-100 perc szükséges.

Konklúzió

Napjainkban szinte mindent távolról irányíthatunk az intelligens otthoni rendszerünkben. Ez a robotporszívókra is igaz. A 2017 áprilisában közzétett China Smart Home Index Report szerint ez a piac 2015-höz képest 884%-kal nőtt. Így a piac éves növekedési üteme elérheti a 25% -ot 2020-ra. A becsült piaci érték 357,6 milliárd jüan (57 milliárd dollár).

Amikor az első Xiaomi Mi robot vákuumos porszívó 1699 jüan (252 dollár) áron mutatkozott be, sokan átértékelték az árát és képességeit. Ezért volt ez a termék a legnépszerűbb a konkurens modellek között. A második generációs Roborock Sweep One jobb tulajdonságokkal rendelkezik, és folytatni tudta elődje sikereit. A hivatalos adatok szerint, az első robot porszívó indulásának kezdetétől, 2018 januárig több mint 1 millió darabot értékesítettek. Az elégedettségi arány 98,6% volt. De a csapat nem állt meg itt, és március 6-án új és olcsóbb intelligens tisztítást indított el. Ebben az értelemben a Xiaowa Smart Cleaner Youth Edition a leginkább költséghatékony intelligens robotporszívó a piacon.

Ami a teljesítményt illeti, az 1600Pa szívóteljesítmény elég ahhoz, hogy egy nagyon poros szobát kitisztítson. Ráadásul viszonylag kis méretének köszönhetően képes a sarkak, és a legapróbb zugok elérésére. A Xiaowa termék legérdekesebb, és legértékesebb része az a speciális adaptív algoritmus, amely rugalmasan reagálhat a különböző otthoni környezetekre. Jól működik a 10 érzékelő által szolgáltatott adatok alapján.

Végül jöjjenek a specifikációk, némi plusz összehasonlítással:

ModellXiaowa (Youth Edition)1.gen Xiaomi Mijia porszívóRoborock Sweep One
 Méretek(cm) 35.3 x 35 x 9.0534.5 x 34.5 x 9.6 35.3 x 35 x 9.65
 Súly 3kg3.8kg 3.8kg
 Teljesítmény 50W 55W58W
 Szívóerő 1600Pa1800Pa2000Pa
 Portartály 640ml420ml480ml
Akku. kapacitás 2600mAh / 14.4V5200mAh / 14.4V 5200mAh / 14.4V
Munkaidő 2 óra 2.5 óra2.5 óra
 SzenzorokIR (infravörös) LDS (lézeres) LDS (lézeres)
 Extraadaptív algoritmus  –mop, felmosó mód

Amint kedvezőbb ára lesz, tökéletes ajánlattá válhat az olcsóbb készüléket keresők számára. Májusban várható az értékesítés magyar üzletből is, garanciával, kiegészítőkkel.
Amint láthattátok a táblázatban is, az LDS fogyasztása nem annyira kedvező, mint az IR verzió, ugyanis a fele akkor akku ellenére csupán fél órával megy kevesebbet Xiaowa modell. A sűrűbb takarításhoz mindenképpen ideális a nagyobb kapacitású portartály miatt. 70.000 Ft körül már ajánlott vétel lesz.
Várjuk a tesztpéldányt, melyről részletes videóval jövünk.

Ha tetszik amit csinálunk, kérlek lájkold a helloxiaomi facebook oldalát, és ajánld másoknak is az oldalt! További friss információkért állítsd be a böngésződben az oldal értesítéseit, kövesd be a helloxiaomi facebook oldalt, vagy jelentkezz tagnak a Magyar Xiaomi Hírek, Érdekességek csoportba.

Figyelem! A cikkben szereplő összes magyar szöveget tartalmazó kép saját tulajdon! A feliratozott képeket bármely weboldalon, facebook posztban, és egyéb, saját anyagi haszonszerzés, és önreklám céljából felhasználni TILOS! Ezen képek kizárólagos használója a cikk szerzője, és a helloxiaomi szerkesztősége.
Előzetes engedély, illetve a forrás feltüntetésének elmulasztása esetén megtesszük a megfelelő lépéseket.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ