- Hirdetés -
()

2018. február 1.  – A Xiaomi ma egy újabb terméket mutatott be, ez az XPRINT festékszublimációs fotónyomtató, kifejezetten okostelefonokhoz fejlesztve.

 

Az extrém kicsi méret meglepő technológiát rejt magában. Azok számára, akik eddig kihagyták ez a fajta nyomtatási technológiát, röviden: A nyomtató belsejében egy száraz technológiás nyomtató egység található. Három fő részből áll, melyek a fólia henger, a nyomtatófej, és a fotópapír. A mechanika a fotópapírra továbbítja a színfóliát (3 színréteg, és egy negyedik védőréteg) egy hőleadásra képes nyomtatófej között. A művelet háromszor megy végbe, mely során egyenként kerül fel a 3 szín (cián, bíbor, sárga). Ezután egy negyedik – teljesen színtelen, átlátszó – védőréteg is a fotó felületére kerül. Ezzel egy tartósabb papírképet kapunk, mint a vegyszeres labor által előhívott (fényre érzékeny papírra), vagy tintasugaras nyomatok esetén. Maga a folyamat lassabb, de itt nem az a cél, hogy olcsón, és villámgyorsan kinyomtassuk a több száz nyári fotónkat. Ez a technológia  kisebb példányú nyomtatásra alkalmas, de kompakt hordozható méretű nyomtató cserébe bárhol könnyen kihelyezhetők. Legyen az kisebb rendezvény, vagy családi esemény. A legnagyobb előnye egy tintasugaras nyomtatóval szemben, a folyékony tinta mellőzése. Azaz mindegy, hogy heti, havi rendszerességgel, vagy épp évi 2 alkalommal használjuk, itt nem szárad be sem a patron, sem a nyomtatófej fúvókája. Nincs festékpazarlás, külön külön beszerzési procedúra. Az egész egységet (színfólia + papír) egyben vesszük meg, egyszerre fogy ki.

A legtöbb nyomtató hosszas kapcsolódási folyamatot igényel, és bonyolult a használata. Ezért sok ember hordozható fotónyomtatót használ. Amellett, hogy kiváló képeket készíthetünk, akár a zsebünkben is elfér. Egy kávézóban is elővehetjük, és azonnal nyomtathatunk is. Csupán az applikációt kell elindítanunk, és a Bluetooth kapcsolatot engedélyeznünk. könnyen hordozható is.
Tulajdonképpen a hordozható fotónyomtatókkal tele a padlás a piacon. Nem újdonság, hiszen jó évtizede is voltak már hasonló megoldású, ám legalább 4x ekkora nyomtatók. De a mai napon bejelentett verzió mindegyiküket megveri az árazás szempontjából. A Xiaomi partnervállalata, az Xprint gyártotta nyomtató mindösszesen 399 jüan (63 dollár). Ez egy jó akcióban 18-20.000 Ft is lehet a webshopokban.
A legjobb hordozható fotónyomtatók a Kodak Dock & Wi-Fi 4 × 6 “-os fotónyomtató, a HP Sprocket, vagy épp a Polaroid ZIP. De mindegyik 100 dollár feletti áron. Ezért az XPRINT kemény ellenfél lesz a konkurencia számára.
A Xiaomi Xprint Phone fényképnyomtató papíradagolója egyszerre kilenc fotópapírt képes befogadni. Ajándékként 20 darabos csomagot kapunk. A papírcsomag külön is megvásárolható, kb. 1600-1800 Ft-os áron (20 db). Még mindig jóval olcsóbb, mint a hasonló fotóméretre képes Fujifilm INSTAX papír, ahol 10 db 2490-2890-ért beszerezhető hazánkban.

 

A nyomtató megkapta a 2018-as IF Design Díjat, ahogy több Xiaomi termék is. De erről majd egy későbbi cikkben olvashattok.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -