A Viomi márka a Xiaomi ökoszisztéma tagja, leginkább háztartási nagy- és kisgépeiről ismerhetjük. Mind formatervben, mint funkciókban egy prémium gyártónak számít Kínában. Az okos sütői, hűtői, és tucatnyi terméke hazánkban is népszerűek lehetnének, ha a gyártó nem elégedne meg a saját kínai belpiacos értékesítéssel. Nem is lenne egyszerű dolga Ázsián kívül, mivel az EU-s, és az USA-ban alkalmazott védővámok jelentősen megdrágítanák a jüanban megadott árakat. Még július elején megérkezett hozzánk a legerősebb robotporszívójuk is a Viomi V2, ami csupán a specifikációk ismeretében egy rendkívül jó ajánlatnak tűnik. Amíg ki nem próbáltuk, mi is bizakodtunk, de pár hétnyi szenvedés után inkább elengedjük.

Alapvetően egy bő tesztet szerettünk volna bemutatni, amivel kicsit színesíthetjük a hazai kínálatot, azon belül is a Roborock S5 szériának szerettük volna egy konkurenciát, úgymond házon belül. Ez sajnos nem sikerült.
A specifikációkkal készültünk, elkészültek a kicsomagoló videók, fotók, de ismerve a porszívó képességeit, ezekkel jelenleg fölösleges a figyelemfelkeltés, hiszen jó szívvel nem tudjuk ajánlani a terméket.
Itt emelném ki, hogy nem szponzorált cikkről, tesztről van szó, senki sem fizetett, hogy jó, vagy rossz fényében tüntessük fel a terméket.

Röviden leírnám, hogy mi mit tapasztaltunk a heteken át tartó teszten. Bár több oldal is pozitívan hozott ki tesztet róla, nyilván a reflink nekik többet számít, mint a vásárlók hosszútávú elégedettsége. Ami amiatt is fontos számunkra, mert aki egy ilyen termék vásárlását követően ítéli meg a Xiomi ökoszisztémát, az csak rossz szájízzel fog tudni nyilatkozni a jövőben. Mondom ezt azt követően, hogy a Mi robotporszívót, a Roborock S5 modellcsaládot, valamint a Xiaowa Lite, és E20 modelleket is volt lehetőségem közelebbről is megvizsgálni, kipróbálni.

A termék csomagolása ízléses, ahogy maga a robotporszívó is tetszetős. Közelebbről megvizsgálva sem találtunk semmi olyan pontot, amibe anyagminőség tekintetében bele tudnánk kötni. Nekem a fekete-grafitszürke szín jobban tetszik, mint a Mi robotporszívó egyhangú fehér színe. A Viomi termékénél alkalmazott türkizkék lézerfej, és főkefe kifejezettem jól néz ki, friss és modern. Az alkatrészek sok hasonlóságot mutatnak a Roborock S50 megoldásával. Le sem tagadhatja a Viomi, honnan a koncepció.

Ami nekem elsőre tetszett, az a külön víztartály, ami eltérően a Roborock S50-től, a portartály helyére tudunk behelyezni. Innen is látszik, mekkora hangsúlyt fektettek a nedves feltörlésre.
Ez ideáig rendben is van. A mechanika viszonylag halkan teszi a dolgát, amennyiben nem járatjuk maximumon. A feltörlés szépen működik, talán még hatékonyabban is, mint a Roborock S50 esetén. Alaposan kitakarít, a sötét padló sem okoz gondot. És nagyjából ennyi a pozitívum.


A hozzávaló gyári dokkoló hasonló kialakítást kapott, mint a Mi robotporszívó, azaz oldalsó érintkezővel tud a porszívó “hozzátolatni”. Viszont a dokkoló jóval kisebb, és könnyebb, ami azt eredményezi, hogy a porszívó csak lökdösi (hiába a gumitalp), nem képes stabilan hozzácsatlakozni. Épp ezért többször igényelt emberi beavatkozást, mert utolsó (akku)erejéből sem volt képes felvenni a töltést. Ez ha a falnak támasztjuk, (vagy egy vaskosabb szegőnek) részben kiküszöbölhető, de nem tökéletes. A másik dolog, hogy bár feltörlős, csepptálca nincs a dokkolóhoz. így amint végzett a feltörléssel, ajánlott rövid időn belül magunknak kiönteni a megmaradt vizet, ha nem szeretnénk eláztatni a padlót. Itt ugyanis nincs olyan szelepes megoldás, akár a Roborock S50-nél. Ez sem egyszerű, ugyanis a tartály kialakítása nem teszi lehetővé, hogy az utolsó csepp vizet is kiönthessük. Nem is csak cseppekről van szó, nagyjából egy kortynyi víz marad a tartály réseiben, és csak darabjaira szedve tudjuk hatékonyabban eltávolítani, valamint napokon át tartó szárítással. Ez nyáron még nem annyira gond, de nyirkosabb időben, vagy télen már macera. Ha a víz benne marad, garantált a vízkő, nagyobb mennyiség esetén pedig kellemetlen szagokkal is számolhatunk.
Ekkora tervezési hibát véteni…felfoghatatlan.
Maga az applikáció sem tökéletes, bár a frissítésekkel némileg kompenzált a gyártó. Az algoritmus, és az LDS összhang sem tökéletes, ez a gyenge térképes funkcióban, de legfőképpen a beszorulás elleni védelem hiányában mutatkozik meg. És ami a legfájóbb – és emiatt mondtunk le róla – az a térkép + LDS + infra szenzor-összhangban lévő gikszer.
Konkrétan már gyomorgörccsel mentünk a teszt helyiségbe, hogy sikerült-e időben visszaérnie a dokkolóra, vagy félúton lemerült.
Sajnos ez utóbbi fordult elő sűrűbben. Egy minimálisan berendezett, kb. 10m2-es szoba esetén is előfordult, hogy a dokkolótól méterekre, lemerülve várta a segítséget, vagy épp centikre lehelte ki az utolsó milliampert az akku.
Maga a gyártó nem említ konstrukciós hibát, talán Kínán kívül érzi magát annyira frusztráltan, hogy nem nyújtja az elvárható szolgáltatást.
Ahová be tudott szorulni, oda minden alkalommal, hajlamos volt magára is borítani tárgyakat. Egyszerűen nincs meg az a kiforrott összhang, amit a Roborock S50, de még a Xiaowa is jobban tud, nem beszélve az ugyanezt a töltő kialakítást használó Mi robotporszívóról.

A gyakori beszorulás hamar nyomot hagy a lézer burkolatán.

A jóval kisebb dokkoló, és valószínűsíthetően emiatt kisebb szórásra is képes infra szenzor gondját egy firmware frissítés sem fogja orvosolni.


Balra a Mi robotporszívó (fehér), jobbra a Viomi V2 (fekete) dokkolója. A kisebb most nem jobb.

A tények ismeretében, és tekintve, hogy a hazai ára alulról súrolná a 100e forintot, én nem tudom ajánlani ezt a robotporszívót.
Több bosszúsággal járna a birtoklása, mint amennyi segítséget jelentene, és még drága is.
Kicsit utána is kérdeztem, hogy nem esetleg egyedi hiba, és egy másik darab nem ennyire buta, de a kínai hivatalos forgalmazó (nevét nem említeném) sem tudta cáfolni a felsorolt problémákat. Állítása szerint sem ajánlott, rengeteg az elállás, és a hibás darab.
Ezek fényében hazánkban sem várható nagyobb mennyiségben a forgalmazása, mert a garanciáztatása bukó lenne. Akik mégis bevállalják, azoknak sok sikert hozzá.
Körülményesebb az alkatrész ellátás, és az átfutási idő tekintetében is hosszú hetekre számíthatunk. Három olyan költségesebb hibával számolhatunk, ami miatt alaposan megfontolandó a beszerzése. A leggyakoribb, az akkumulátor hiba, ami annak fényében igen valószínű, hogy rendszerint teljesen lemerül. Ha épp nem vagyunk otthon, napokat is állhat lemerülten (ez az akku esetén végzetes). A lézeregység meghibásodásával is kalkulálhatunk, ami ha beszorul (mert be tud) tovább rontja a hibátlan működés esélyét. Harmadik pedig a motor. Tekintve, hogy az egyik legerősebb (kefe nélküli) szívómotorral rendelkezik, ez a meghibásodás kockázatát is növeli.  A Roborock S5 szériánál is az okozza a meghibásodást, ha a Turbo módot használjuk huzamosabb ideig. Ezt ugyanis rövid ideig, és kizárólag szőnyegen használva ajánlott. Mindhárom hiba külön minimum 25e forintos költség, plusz akár másfél hónapos kiesés.

Tehát a Viomi V2 nagy csalódás volt, pedig én is szemeztem vele, de van még hová fejlődnie a Viomi-nak, ha valóban konkurálni szeretne a Roborock-al.
Viszont van jó hírem is, várható a Roborock S5 (S50/S55) árcsökkenése ősszel, valamint heteken belül megérkezik az új S6 is hozzánk, egyúttal elindul a hivatalos forgalmazása is Magyarországon 2 év garanciával, gyártói támogatással. És sejtéseim szerint még idén ősszel jöhet a Global verziós Mi robotporszívó 2 is, ami a mostani specifikációk alapján ütős ajánlatnak tűnik.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ