A Xiaomi termékmarketing igazgatója, Zang Zhiyuan nemrégiben megerősítette, hogy a vállalat márciusban elindítja a Redmi Note 5-öt Kínában. Azonban akkor még nem volt ismert a forgalmazás kezdetének pontos dátuma. Ma a Xiaomi hivatalosan is megerősítette, hogy március 16-án indul Kínában a Redmi Note 5.

A kínai Redmi Note 5 már megkapta a TENAA tanúsítványt is. És itt jön a csavar!
A TENAA-n megjelent képek, valamint a reklám banner azt sugallja, hogy a Redmi Note 5 Pro lesz Kínában a Redmi Note 5. Tehát, amit eddig Indiából Redmi Note 5 Pro-ként ismerhettetek, azt Kínában Redmi Note 5 néven árulják majd. Azaz az indiai, és a kínai Redmi Note 5 nem azonos készülékek lesznek!
Igen, lesznek majd tévesen listázott webshopos verziók, téves rendelések, elindul a komment háború… Azért reméljük, hogy a Xiaomi jól megkülönbözteti majd a két modellt, mind csomagolás (doboz), mint pedig az “Indian version”, Chinese version” feltüntetésével.
A bemutató azért várjuk meg, de nagyon úgy fest, hogy a gyártó nem gondolta át eléggé a marketinget 2018 elején.
Kínában mutatták be még 2017 decemberében a Xiaomi Redmi 5 és a Redmi 5 Plus okostelefonokat. A gyártó azonban a tavalyi évben még nem indította el a Redmi Note 5-öt Kínában. Február 14-én aztán bemutatták Indiában a Redmi Note 5 és a Redmi Note 5 Pro okostelefonokat. Az indiai Redmi Note 5 a kínai Redmi 5 Plus honosított ikertestvére, ugyanazon specifikációval, míg a Redmi Note 5 Pro a világ első Snapdragon 636 lapkakészletével rendelkező okostelefonja, 6 GB RAM-mal, és kettős hátsó kamerával (ami igen erősen hajaz az iPhone X-re, ami az MWC után már elmondható féltucat másik telefonra is).

A TENAA listája szerint marad az 5,99 hüvelykes FHD+ kijelző a Redmi Note 5-nél, mely 2,2 GHz-es nyolcmagos (SD636) processzorral, 4 GB RAM-mal mutatkozik be. Várható egy 6GB RAM-os változat is, 64GB-os tárhellyel. Az akku marad 4000mAh
A leírás szerint ez lehet az első telefon a gyártótól, mely Android 8.1 Oreo-val érkezik. Pletykák szerint a Redmi Note 5 kamera konfigurációja eltér majd az indiai verziótól.

A TENAA adatbázisban MEC7S modellszámon, lake blue színben jelet meg kép

Az indiai Redmi Note 5 Pro 12 megapixeles + 5 megapixeles kettős főkamerával, és 20 megapixeles elülső (szelfi) kamerával, valamint LED villanóval szerelt. A TENAA listája szerint a kínai variáns eltérő szenzorokkal érkezhet. Az előlapi kamera felbontása 13 megapixelesre csökken, hátul pedig marad a 12 MP+ 8 MP-es egység. A szenzor típusa azonban változhat.

Azt csak a megjelenéskor tudhatjuk biztosan, hogy a kínai változat megkapja-e a 800 MHz-es (B20) támogatást, és jön-e “Global Version”. Reméljük igen.

10 HOZZÁSZÓLÁS

  • Nem egy árkategóriában van a kettő. Évekkel ezelőtt az MTK és Snapdragon processzorral volt kavarás, vagy az eltérő RAM/ROM kombinációval, B20-as kiadásokkal.
   Azt kell tudomásul venni, hogy egyelőre nem globális piacra gyárt a Xiaomi. Lassan terjeszkedik. Ott spórol a frekvenciákkal, szabadalmakkal, ahol lehet. Meg tudod nézni, hogy pl Indiában milyen Xiaomi kapható. Ami ott van, azt lehet, pont. Kínában megint el van különítve. Ha egymás modelljeit akarják, marad a szürke import. Nálunk mi van? Több kereskedő megfontoltan csak azokat a modelleket forgalmazza, melyekre tud biztosítani megfelelő romot, esetleg csak olyan Xiaomi mobilt árul, ami tudja a B20-at. Hogy azt a mobilszolgáltató minden készülkék számára engedélyezi, az más kérdés (nem szokta teljes mértékben, lásd VoLTE). Mi magyarok, és ázsián kívül élő népek abban a “szerencsés” helyzetben vagyunk, hogy rendelünk mindennéle Xiaomit (vagy egyéb gyártó termékét). Hogy a gyanúsan olcsó modellről kiderül, hogy főzött rommal adják, esetleg az európai frekvenciákat sem ismeri, az nem a gyártó sara.
   Hogy minek ennyi modell?
   Nézd meg a konkurenciát (Samsung, Nokia, Huawei/Honor….) Samsung esetén is van J, A, S széria, és tucatnyi alverzió. Aztán az Exynos-os, és Snapdragon-os Galaxy S széria, amiből értelemszerűen régiónként csak egyfélét adnak ki hivatalosan.
   A Xiaomi mobiloknál is be kell látni, tökélni, hogy mit érdemes, és mit nem beszerezni.
   Tele van több csoport és weboldal rengeteg webshopos hirdetéssel. Valószínűleg a hirdetők zöme nem foglalkozik vele, hogy az adott modellt érdemes-e magyar usernek ajánlani, vagy sem. A haszon mindenek felett. Első körben a Redmi 5 és 5 Plus esetén sem volt B20, és Global rom. Ezt valaki vagy megoldja, vagy hoppon marad. Esetleg rom szempontból megkér valakit, hogy flashelje rá a használhatót. A jártasabb megoldja maga.
   Ezért a forum, az oldal, hogy segítsünk, tájékoztassunk benneteket. Felhívjuk rá a figyelmet, ha esetleg nem jó választás.
   Reméljük, hogy pár éven belül már kizárólag Global szinten gyárt a Xiaomi, nem lesz ilyen kavarás. /Krisztián/

  • Nem egy árkategória? Az 5 plus ugyan annyi mint a Note 5 Pro. Engem nem a b20 izgat meg a global rom, hanem az hogy 2 hónappal ez előtt nem veszem meg az 5 plust hanem várok a 636os note 5 pro ra. Azt gondoltam, hogy saját piacon mutatják be a jobb készüléket és gondoltam ennél jobb nem lesz egy darabog ebben a kategóriában, ezért rendeltem meg kintről. Ezt csinálták régen a Note 2 nél is. Megvettem a note 2 őt rá másfél hónapra meg kihozták a Note 2 prot. Az említett gyártóknál max úgy van, hogy Samsung A5 (2016) (2017) és nem 2 hónapra rá kihoznak egy ugyan abba a kategóriában lévő telefont. Nincs mit tenni a pénz beszél és ők is le akarnak húzni minden bőrt.

 1. Nem a névről van szó hanem a koncepcióról amit ezek művelnek. Kiadnak év végén Kínában egy 625 ös 5 plust, rá 2 hónapra Indiában kiadnak 636 os note 5 prot majd másfél hónapra újra kiadnak Kínában egy 636 os note 5 öt ugyan abban az árkategóriában, ez amit nem vesz be a gyomrom. Bánná a fene ha árban lenne közte 40 dollár akkor nem érdekelne, de így ugyan azért a pénzért vettem egy gyengébbet.

  • Egy éve voltak pletykák róla. Meg vízállóságról is.
   Úgy látszik, nagyon megdobná az árat, akkor már nem lenne annyira jó vétel. A nagyok közül idén nincs nagy választék, talán csak az S8 Active, illetve várhatóan majd az S9-ből is készül.
   A Mi MIX 2s, Mi 7 esetén egy IP védelem még lehet opció.

  • Ismerem ezeket, de így nagyon kevés. Sajna a jó masszív, nagy készenléti/használati idővel bíró cuccok megbízhatatlan MTK-s cuccokkal vannak megtömve és a root támogatás se nagyon adott sw részről. A Xiaomi ebben (is ) a legnagyobb. Fórumos “saját” csupasz rootolt ROM fut két éve fagyás, frissítés és hibamentesen a legkisebb redmi 2-n, igencsak intenzív napi használat mellett, az akku kapacitás csökkenésének legkisebb jele nélkül (2 napot ugyan úgy elhúz). Egyetlen gyenge pontja volt számomra a használatban: a fotózáskor a motion-panorama képessége. Ez mind pontosságban, mind felbontásban harmat gyenge. Külső programokkal nem ért jól szót, azaz megbízhatatlan minőséget és működést produkál. Ennek ellenére imádom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ