- Hirdetés -
()

A világítás okosítása az egyik első lépcsőfoka az okosotthon létesítésének. Kezdőként azonban felmerülnek kérdések, illetve az is kétséges, hogy a széles termékpaletta melyik darabját válasszuk az adott szituációhoz.  Lássuk, hogy honnan választhatunk:

A Xiaomi egyik legnépszerűbb okosizzó családja a Yeelight által gyártott világítóberendezések. Nem véletlenül, ugyanis mindenféle világítótestet forgalmaznak, elérhető áron.

Talán a második legnépszerűbb terméksorozat a Xiaomi-Philips koprodukcióban született termékek, ezekből is van egypár.

2018 őszén jelent meg a Xiaomi Gatewayhez párosítható Xiaomi Aqara bulb, ami a Yeelightnál fényesebb, fehér színű, szabályozható fényerővel és színhőmérséklettel rendelkező, Zigbeen kommunikáló okosizzó.

Ez a három fő ág jellemzi jelenleg a Xiaomi okosvilágítás palettáját. Sok az átfedés, például mindhárom “kategóriában” található állítható színhőmérsékletű és fényerőjű izzó, vagy remek példa az is, hogy az éjjeli lámpákból is négy féle létezik, kettő a megszólalásig hasonlít egymásra külsőleg.

Hogy melyikre lesz szükséged, az attól függ, hogy milyenek a hely adottságai. Mindenképp érdemes utánanézni a világítandó terület méreteinek, és ez alapján választani.

Vannak már lámpáid, és nem szeretnéd lecserélni őket

Ebben az esetben a legegyszerűbb megoldás az okosizzó

Ha már okos, legyen RGBW is, nem?

Amennyiben a válasz igen, akkor a színes Yeelight izzó kell neked. Két generációja van, a legfrissebbet tavaly mutatták be. A különbség nem számottevő: dizájn béli változás történt, kicsivel nagyobb lett a fényereje, illetve kikapcsolt állapotban 10-20 százalékkal kevesebbet fogaszt az új változat. Mindkét változat működik hazánkban, E27-es foglalatban. Magyarországon Mi LED Smart Bulb néven kapható.
Minden Yeelight eszköz hivatalosan támogatja a Home Assistantet és a legtöbb okosotthon platformot. Vezérelhetők Alexával, és Google Assistanttel is.

Nem, nem és nem. Nekem a fehér kell!

Ebben az esetben választhatod a Yeelight fehér izzóját. Ezt akkor érdemes, ha szeretnéd az említett asszisztensekkel vezérelni, ugyanis a következő izzók ezt jelenleg nem támogatják.

Ha drágának találod a fehér Yeelightot, akkor alternatíva lehet a Xiaomi Philips E27 bulb, ami E27-es foglalattal rendelkezik, a Mi Home appal vezérelhető, állítható színhőmérsékletű, és létezik belőle E14-es foglalatú változat is. Ezek is használhatók Home Assistanttel, azon keresztül pedig Alexával és Google-lel is.

Ha van Gatewayed, opció lehet a Xiaomi Aqara Bulb is. Az előzőknél fényesebb, szintén állítható fényerőjű és színhőmérsékletű, E27-es izzó.

Ha a mennyezetre, vagy a falra szeretnél világítást

A Yeelight Ceiling lámpái közül is akad egypár. Három különböző méretben kapható, a legnagyobb pedig a mennyezetet is meg tudja világítani egy színes LED csík segítségével. Ezek állítható színhőmérsékletű, Bluetooth Gatewayel és távirányítóval rendelkező mennyezeti lámpák. Gyárilag használható Home Assistanttel, Google vagy Amazon hangasszisztensekkel is. Összeköthetők a Mi Banddel, így beállítható az is, hogyha elalszunk, kapcsoljon le a lámpa. Rendelkeznek holdfény üzemmóddal, mely kellemesebb a szemnek. A Yeelight mennyezeti lámpákhoz kapható egy Bluetooth fényerőszabályzó, mely a villanykapcsolót váltja ki.

A Xiaomi Philips Ceiling lámpája is hasonló funkciókkal rendelkezik: szintén állítható a fényerő és a színhőmérséklet, párosítható hozzá Mi Band és távirányító, illetve a holfény mód is megtalálható rajta.

Ha az éjjeli szekrényedre szeretnél lámpát

A MiJia Bedside lámpák is két generációt éltek meg eddig. Az első hasonlít a Yeelight Bedside Lamphez, az eltérés viszont lényeges: a Yeelight Bedside Lampben csak Bluetooth van, míg a MiJiákban WiFi is, ráadásul mindkét generáció tud Bluetooth átjáróként (azaz gatewayként) funkcionálni.

A MiJia ágylámpákról bővebben is olvashatsz itt:

Mijia Bedside lamp – 1. generáció

Mijia Bedside lamp – 2. generáció

A Philips Zhirui éjjeli lámpája is hasonló funkciókkal rendelkezik, mint a MiJia második generációja: szintén WiFi-s, és BLE gatewayként is használhatjuk.

Ha hangulatvilágításra vágynál

A Yeelight LED szalagok mellett érdemes megemlíteni a Candela Lightot is, mely kellemes hangulatot varázsol meleg fehér színárnyalatával. Ezek is vezérelhetők Home Assistanttel, a Candela Lighton kívül Google Assisztenssel, és Amazon Alexával is. A tavaly megjelent Aurora LED szalag amellett hogy hosszabb lett, mint a korábbi változat, további toldalékokkal is bővíthető.

Ha az asztalodra szeretnél világítást

A Yeelight asztali lámpáiból is többféle létezik, ezek árban, fényerőben, külsőben, és funkcióban is eltérnek. Amiben nem különböznek, az az, hogy mindegyik vezérelhető okostelefonnal, illetve rendelkeznek szemkímélő móddal is. Van beépített akkumulátoros változat, Power Bankról működtethető, de olyan is akad, melynek 12 voltos áramforrás szükséges.

A Philips asztali lámpája két pontos is világít, ezzel kímélve a szemünket.

Fontos tudnivalók az okosvilágításokról

  • Az okosizzók nem működnek, ha a villanykapcsolóval lekapcsoljuk őket
    Ha a fizikai kapcsolót szeretnéd használni, akkor nem okosizzóra van szükséged, hanem a Xiaomi egyik fali kapcsolójára (smart switch) vagy ha mégis okosizzóban gondolkodnál, a fali kapcsoló helyett használhatok a Gatewayhez párosítható okoskapcsolók egyikét. Az Aqara kockával az itt felsorolt lámpa közül szinte mindegyik vezérelhető.
  • Ne hagyjuk beállítatlanul az IoT eszközeinket
    Biztonsági kockázat, ha nem adjuk hozzá az apphoz első bekapcsoláskor, ugyanis az izzó egy nyílt WiFI hálózatot sugároz mindaddig, amíg nem fejezzük be a beüzemelést. Ezek az IoT eszközök számtalan biztonsági rést rejtegethetnek magukban, melyek kihasználásra várnak.
  • Alapesetben áramszünet után az összes lámpa felkapcsol
    Az appban van egy beállítási lehetőség, melyet kikapcsolva ezt a problémát orvosolhatjuk. Legalábbis a Yeelightoknál. A többi lámpa esetén eddig nem találtam megoldást erre a problémára.

És ami kimaradt

Az idei CES-en jelent meg egy új sorozat a Yeelight termékcsaládban, ez pedig a BLE Mesh világítás. Lényege, hogy az eszközök egy Mesh hálózatot alkotnak, Bluetooth-on kapcsolódnak, először egymáshoz, majd a Bluetooth Gatewayhez. Sajnos jelenleg kevés a Gateway ami ezt támogatja is, valamint a tapasztalatok szerint nem mindig működik, vagy ha igen, akkor lassan. De jó hír, hogy hamarosan érkezik egy új Gateway, ami kimondottan ezekhez készült, így remélhetőleg ezeket a problémákat is orvosolják.

A bejelentésben említésre került az is, hogy az új, illetve a meglévő eszközök is hamarosan támogatni fogják az Apple HomeKitet.

Fontos megjegyeznem, hogy nem a teljes termékpalettát, illetve nem technikai részletekbe bonyolódva mutattam be az itt felsorolt világítástechnikai eszközöket. A Xiaomi okosotthon platformja folyamatosan, rendkívüli sebességgel bővül, valamint akadnak olyan példányok is, melyeket nehéz lenne beszerezni hazánkban.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -