Xiaomi Notebook Pro: A legjobb csúcskategóriás notebook

4202
- Hirdetés -
()

A Xiaomi szeptember 11-én nagyszabású bemutatót tartott, ahol 3 termék kilétéről hullott le a lepel. Meglepetés volt a harmadik termék, melyről csak napokkal a bemutató előtt sejthettük, hogy bemutatják. Ez volt a Mi Notebook Pro. Elsőként prezentálták a nagyközönségnek. A gyártó első 15,6 hüvelykes képernyővel és a világon elsőként, 8. generációs Core i7 processzorral szerelt prémium notebookja a bejelentés időpontjában.
Korábbi cikkünket most egy újabbal egészítjük ki.

A Xiaomit legtöbben az okostelefonjairól ismerhetitek. Azt viszont kevesen tudjátok, hogy a vállalat diverzifikált termeléssel rendelkezik, és több tucat terméket gyárt, vagy gyártat a partnereivel. Minden Xiaomi terméknek kiemelkedőnek kell lennie – kihasználva a piaci rést – kategóriájában, és vezető szerepet kell betölteni a piacon.  Az elmúlt évben, amikor Xiaomi bejelentett első saját, 12-13″-es notebookját, az Air vonalat, kevesen hitték, hogy a Xiaomi olyan nevekkel tud majd versengeni, mint az Apple és a Lenovo. De a Xiaomi Air laptopok népszerűek voltak, és ahogy a GDK statisztikái is mutatták, a kínai laptop piac mintegy 15% -át birtokolják. Így a Xioami a harmadik az Apple és a Lenovo mögött.
Ez jó érv, hogy a cég folytassa a laptopok fejlesztését. A Xiaomi-nak kisebb akadályokat kellett leküzdenie, hogy hibátlan terméket tudjon bemutatni. Felhasználói visszajelzések, és a piaci trendek alapján – nagy gondossággal – alkották meg a legújabb – és egyben eddigi legnagyobb kijelzővel szerelt – notebookjukat, a Pro-t. Az első pletykák a Xiaomi Notebook Pro-re vonatkozóan januárban szivárogtak ki. Akkor már tudható volt, hogy az új laptop elképesztő tulajdonságokkal fog rendelkezni, és árban 6000 jüan (863 dollár) körül kerülhet a boltokba. Így a Notebook Pro-nak jóval kedvezőbb áron kell megfelelő teljesítményt nyújtania, hogy a versenytársakat megszorongathassa.

Szeptember 11-én tehát bemutatkozott a Notebook Pro. Akik nyomon követik a Magyar Xiaomi Hírek, Érdekességek Facebook csoport bejegyzéseit, vagy épp a helloxiaomi weboldal rendszeres követői, azok számára nem okozott meglepetést a bejelentés. Ez a brutális notebook csupán 5599 jüan (860 dollár), ami olcsóbb a konkurenseknél. Természetesen ez egy bevezető ár volt, mely azóta picit emelkedett.
A laptop megjelenésében és a specifikációiban abszolút a csúcsot képviseli, ezért elmondható róla, hogy ez a világ egyik legjobb notebookja.
Reméljük az alábbi ismertető segít a döntésben.

Előre leszögezném, hogy a Xiaomi Mi Notebook pro kizárólag angol billentyűzettel kapható,  magyar karakterekre ne számítsunk!

Xiaomi Notebook Pro – Dizájn

A Xiaomi notebookjaira mindig a minimalista dizájn volt a jellemző. Ez az irány a csomagoláson, és magán a terméken is észrevehető. A Notebook Pro mellett a Xiaomi Notebook Air 4G a legjobb bizonyíték a minimalizmusra. Szolid elegancia, igényes megmunkálás a legjobb jelző a termékre.
Fehér dobozban érkezik a termék, tetején a notebook fényképével.

A doboz hátulján lévő matricán megtalálható minden fontos információ.

Az előző modellekhez hasonlóan itt sem találunk “mi” logót (vagy Mitu nyuszit :) ) a fedlapon. Bár a “mi” logót szinte mindenki ismeri, a gyártó mégis úgy döntött, hogy nem helyezi el felül.

Első alkalommal, amikor a Xiaomi Notebook Pro-ot kivesszük a dobozból, olyan érzésünk támadhat, mintha a Xiaomi Notebook Air nagyobb változatát fognánk. Ugyanolyan fém kivitelben kapható, nagyon minimalista megoldással minden elemében.

Ami a méretet illeti, a Xiaomi Notebook Pro 360,7 x 243,6 x 15,9 mm, és 1,95 kg súlyú. Mindez egy 15,6 hüvelykes kijelzővel. A kijelző 1080p felbontást, széles látószöget, 5,2 mm keskeny kávával és 81,5%-os képernyőaránnyal. A legnagyobb változás az előző modellekkel összehasonlítva a 72%-os NTSC színskála. Tehát a panel egyértelműen szebb, szánhelyesebb lett, mint az Air széria esetén, mely csupán 50%-os NTSC színskálával rendelkezik.

Mivel egy 15,6 hüvelykes laptopról van szó, várhatnánk a teljes méretű billentyűzetet. Ez azonban nem így alakult, a numerikus billentyűk lemaradtak. Cserébe a Xiaomi Notebook Pro nagyszerű billentyűzetet és egy jobb touchpad-et kapott. A Xiaomi Notebook Air  tulajdonosai panaszkodtak a billentyűútra. Ezért a vállalat úgy döntött, hogy magasabbra emeli, itt már 1,5 mm.

Arra ötletünk sincs, hogy miért pont a billentyűzet jobb felső sarkában került a Power gomb.

Az FN billentyűk a szokásos módon használhatóak itt is a fényerő, hang és egyéb funkciók beállításához. Azt viszont kevesen tudják, hogy az FN + ESC kombinációt használhatjuk az FN gomb zárolására.

A Xiaomi Notebook Pro 6 hüvelykes érintőpadot használ. Az Air-hez hasonlóan üvegmatériát kapott. A jobb felső részén találhatunk egy integrált (“lehúzós”)ujjlenyomat-szkennert is.

A matrica is hirdeti, hogy egy nyolcadik generációs Intel chip-el van dolgunk.

Ami az interfészeket illeti, 1db HDMI, 2db USB 3.0 port, és a 3,5 mm-es audio (jack) csatlakozó található a bal oldalon.

Jobb oldalon két USB Type-C portot, SD kártya olvasót, és egy mikrofon furatot találunk.

Az előző (Air) modellt bírálták a interfész hiánya miatt. Úgy tűnik, a gyártó ezt komolyan vette, és kicsit túl is teljesített a konkurenciához (leginkább a MacBook-okra értve) képest. A csatlakoztatási lehetőségek a laptop legfőbb erényei közé sorolhatók.

A laptop alján öt csúszásgátló láb, valamint két sor szellőzőrács található. Két oldalt pedig a hangszórópár rácsozatát láthatjuk. A hangélményre nem lehet panasz. Harman Infinity hangszórókkal, és Dolby panoráma hangzással szerelték fel a fejhallgató számára.

A zsanérok maximális nyitási szöge 140 fok.

Nagyon vékony, viszont elég jól bírja a hajlítást. Szolid mi logo. A másikat a notebook alján találjuk. USB-C töltőkábel QC 3.0 szabványú apró töltőfej

Xiaomi Notebook Pro – Teljesítmény

A notebook Pro 3 konfigurációban kapható. Mindegyik 8. generációs Intel. Két Core i7-8550U-s és egy i5-8250U-s processzorral:

  • i7 + 16GB 6999 jüan ($1074)
  • i7 + 8GB 6399 jüan ($982)
  • i5 + 8GB 5599 jüan ($860)

Most a legerősebb modellt vizsgáljuk.

Az Intel Core i7-8550U-t augusztusban jelentették be. A Xiaominak csupán egy hónapra volt szüksége, hogy előálljon – a világon elsőként – egy saját (a chippel szerelt) notebook-al. A legfontosabb javulás az előző (7. generációhoz képest) modellekkel összehasonlítva, hogy kettő helyett immáron négy magot használnak. Így az i7-8550U egy négymagos SoC, míg közvetlen elődjei a Core i7-7500U és az i5-7260U még kétmagosak voltak. Az i7-8550U négy maggal üzemel, de 1,8 GHz alatti alapfrekvencián. A Turbo Boost 4 GHz-es,  rövidtávon megfelelő egymagos sebességet kínál.

A chipgyártó ugyanazt a mikroarchitektúrát használja, mint a Skylake esetén. Tehát a Kaby Lake órajel teljesítménye nem különbözik sokban. Ahogyan azt az Intel állítja, csupán a Speed ​​Shift technológiát dolgozta át, a feszültség és órajel gyorsabb dinamikus beállításához. Ráadásul a továbbfejlesztett 14 nanométeres node jóval magasabb frekvenciákat enged, kombinálva a jobb hatékonysággal, az elődhöz képest.

Ami a grafikus teljesítményt illeti, az i7-8550U-t ellátták egy új generációs GeForce MX150 GPU-val, amely új Pascal architektúrát használ. A Skylake-hez képest a Kaby Lake már támogatja a H.265 / HEVC Main 10-et, 10 bites színmélységgel, valamint a Google VP9 kodekével.

A chipet egy továbbfejlesztett 14nm processzor technológiával tervezték FinFET tranzisztorokkal (14nm +). Ez ugyanaz, mint a 7. generációs Kaby Lake processzorok esetén. Az Intel továbbra is meghatározza a TDP-t 15 wattosra, ami az ULV chipekre jellemző. A felhasználási szokásoktól függően a TDP értéke 7,5 (cTDP Down) és 25 Watt között változhat.

Az általános teljesítmény 40%-kal javult az előző generációs chipekhez képest. A Xiaomi vezérigazgatója, Lei Jun elmondta, hogy nem tesztelték a lapost benchmarkokkal, mivel biztosak abban, hogy a Xiaomi Notebook Pro a piacon a legjobb választás.
Ezt azonban most pótoljuk.

Annak szemléltetéséhez, hogy megnézzük, mit tud az új chip, összehasonlítjuk ey régebbi verzióval. i7-7500U vs. i7-7700HQ

Amint láthatjuk hősünk kétszer több pontot ér el a CPU-Z-ben, mint a korábbi SoC. Az előző verzióhoz képest kicsi a differencia.

i7-8550U (felül az egyszálas, alatta a többszálas eredmények)
zöld a többszálas, kék az egyszálas eredmény

CineBench szinte azonos eredményeket mutat. Az i7-8550U jobb eredményt mutatja egymagos tesztben. A többmagos teszt azt mutatja, hogy az újabb SoC képes 44% -kal jobb teljesítményt nyújtani, mint az előző modell.

Ami a grafikát illeti, a Xiaomi Notebook Pro egy MX150 GPU-val rendelkezik. Ez a GeForce 940MX fő alternatívája. Ezért döntöttünk úgy, hogy az eredményeket a 3DMark 940MX eredményével hasonlítjuk össze.

A teszt megmutatja hogy, ennek a laposnak ezzel a hardverrel nem jelent problémát a 4K videó. Az igényesebb címek, vagy a többszálas feladatok nem akasztják meg. Ez valóban az egyik legjobb notebook a világon.

Xiaomi Notebook Pro – Akkumulátor

A notebook 8000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Új processzorral, és Windows 10 operációs rendszerrel. Alaposan meg kell vizsgálni, ilyen hardverrel hogyan viszgázik az akku. A szokásos módon teszteltük a notebook használatát különböző célokra – internetes böngészés (legfeljebb 10 nyitott oldal), online videó lejátszás, gépelés (legfeljebb 10 nyitott dokumentum) és játék. Mindegyikük fél órát használva. Két órányi teszt után a teljesítmény 100%-ról 61%-ra csökkent.

Az alábbi képernyőképeket is megtekintheti bemutatva: az egyes minitesztek energiafogyasztása és az egész teszt minitesztjének százalékos arányát.

A gyorsabb USB-C, a megfelelő hálózati adapter és az 1C gyors töltés támogatása révén a notebook akár 50%-ot is képes tölteni 35 perc alatt. 1 óra alatt eléri a töltöttsége 75% -át. A Xiaomi Notebook Pro 100 percen belül teljesen feltölthető. Fontos tudni, hogy a töltés 80 perc elteltével lelassul.

A magok számát fokozatosan lehet növelni. Ezzel együtt fokozatosan emelkedik a processzor hőmérséklete is. A hőmérséklet szabályozás viszont nagyszerű, a hűtési megoldás példás. Megmérték a laptop hőmérsékletét egy komolyabb játék közben. 40 fok körüli értékben lehet maximalizálni a burkolati hőmeréséklelet, ami egy ilyen vékony géptől nem rossz. A hűtésről részletesen a bemutató cikkben olvashattok.

Konklúzió

A Xiaomi Notebook Air laptopok rendkívül népszerűek voltak a megjelenésüktől kezdve. És bár kiváló élményt nyújtanak, azért néhány hiányossága volt az Air szériának. Azonban a Xiaomi a mindig kiváló termékekre törekszik, hallgatta felhasználói visszajelzésekre. Erre a legjobb bizonyíték a Xiaomi Notebook Pro. Egy évvel a Mi Air notebookok bejelentése után, már itt is a hibátlan Pro változat. Megtartották az összes jó tulajdonságát a korábbi modellnek, és az összes hiányosságot pótolták. Ezek az interfészek bővítése, a billentyűzet, a hangélményt és az általános teljesítmény növelése voltak. Nyugodtan állíthatjuk, hogy  ez az egyik legjobb (Windows-os) laptop a piacon. Tehát ha az előző modellek is sikeresek voltak, a Pro verzió kétségtelenül még nagyobb sikereket fog elérni.
A Xiaomi Notebook Pro teljes megismeréséhez ajánlott a bemutató cikket elolvasni.
Abban igyekeztem részletekbe menően szemléltetni a notebook komponenseit. Találtok összehasonlítást a MacBook Pro-val, valamit látványos animációkkal próbáltam még jobban megmutatni, mit tud a “vas”. Személyes véleményem, hogy a Xiaomi annak ellenére, hogy csak pár éve vágott bele a notebook gyártásba, hamar a ranglétra tetején találhatja magát. Alig várom, hogy a következő években ilyen termékek is megvásárolhatóak legyenek Magyarországon, hivatalos szerviztámogatással. Nem elképzelhetetlen ugyanakkor, hogy a Xiaomi hivatalos európai nyitása után magyar billentyűzettel is legyártsa a következő generációt. Ez valóban átrendezné a piacot felénk is. A Gearbest-en már megvásárolható a 3 változat, és karácsony környékén komoly akciókkal is számolhatunk.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -