Nem is tudom, hol kezdjem. Talán az elején, miért is erre a lámpára esett a választás. Egyrészről azért, mert egy mutatós darab, másrészről pedig a BLE, azaz a Bluetooth Gateway funkció miatt.

Kicsomagolás

A doboz németországi EU raktárból érkezett, erősen viseletes, szétázott állapotban. Amikor megláttam, erősen dobogni kezdett a szívem, gondolván, hol is tölthette ezt a pár napot a lámpám. Reméltem azért, hogy nincs eltörve sehol, jól be van csomagolva belül.

Kibontás után, nagy kő esett le, a termék épségben átvészelte az utazást. Megszabadítva az ázott ürgét a vizes ruhájától, elém tárult volna maga a lámpa, de szerencsére a karcolásoktól is védi a csomagolásában egy szövet, amit szépen a burára húztak.

Így néz ki egy épségben lévő doboz

A tetejét egy fólia védi, ezt azonnal leszedtem, nem szeretem az ilyen „csecsebecséket”. Tudom, most sokan felszisszennek, de én szeretem az látni amit veszek és nem egy fóliát.

A csomagolásban találtam még egy használati útmutatót, persze tele kínai írásjelekkel, ezért ez gyorsan ment is a többi közé. Az angol user manualt kb 11 másodperc alatt találtam meg a neten. Érdemes átolvasgatni, sok érdekes infó található benne a kezelésről. Később kitérek erre is.

A töltőhöz kicsit nagyobb igénybevételre volt szüksége az ujjaimnak, konkrétan széttéptem a dobozt mire megtaláltam… 😀 De mindent összevetve, a csomagolás igényes, a szokásostól kicsit eltérően fényes anyagból készül és nem csak a MI vagy Yeelight vagy egyéb logók, hanem maga a lámpa is rajt van.

 

A lámpa kézben tartva sokkal nagyobb, mint az a képekből lejön. 25 centis magasságával és a közel 10 centis átmérőjével, egy igazi batár! Tiszteletet parancsoló, az éjjeli szekrény méltó dísze lehet! Talpa arany színben pompázik, de nem az a gagyi fényes, hanem szép matt, az igényesebb fajtából.

Burája speciális műanyagból készült, tetejét két gomb tarkítja. A gombok stabilan állnak, nem lötyögnek, látszik az igényesség. Kikapcsolt állapotban teljesen opálos kinézetével is egy szemet gyönyörködtető darab. Bekapcsolva pedig……

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekapcs…

A lámpa kicsomagolva, összedugva, természetesen kell egy EU átalakító, de szerencsére volt kéznél egy üres Xiaomi Smart plug, amibe pont passzol a kínai dugvilla. 😀 A tetején a bekapcsológombbal azonnal használhatóvá válik a lámpa.

Egy natur fehér színhőmérséklettel, félgázon világít az első induláskor. Nagyon nem firtattam hirtelen, hogy a gombokkal mit kezdhetnék, a BLE funkció jobban érdekelt!

A párosítás hasonlóképp megy, mint a többi wifi-s eszköznél. A Mihome app azonnal felismerte, jelezte van egy új eszköz, szeretném-e telepíteni? Naná! Ezután csak a használandó WiFi hálózatot kell megadni neki.

Mivel nekem az összes cuccom egy külön Router-en zötyög, nem is volt kérdés, hogy melyikre csatlakozzak. A telepítés a szokásosnál kicsit tovább tart, kb 40-50 másodpercig. Ha végzett már csak el kell helyeznünk a virtuális lakásunk egyik szegletébe az új szerzeményünket, ott várhatja a megmértettetést.

Tesztüzem

Lámpa bekapcsolva, MiHome fut (android) lássuk mit tud. Az app felülete nagyon hasonlít a Yeelight izzók felületéhez. Itt is a szokásos gombok, mint a power, a white, color, flow, tovább görgetve pedig az extra gombok következnek. Favorites és Snap. Lámpánkat a mobilunkról talán kicsit egyszerűbb is vezérelni, mint a tetején lévő TouchPad-del, igen a búra teteje egy érintőpanel, de ne menjünk ennyire előre.

A telefonon minden funkciója kiaknázható a lámpának. Ki-be kapcsolgathatjuk, használhatjuk sima éjjeli lámpaként is. Ha a fehér opciót választjuk, a képernyő átvált az aktuális színhőmérsékletre, amivel a lámpánkat használjuk. A lámpába épített 14 darab minőségi OSRAM led akár 20.000 órán keresztül képes ontani magából a fényt! A képernyőn további lehetőségeink vannak. Ha oldalra húzzuk az ujjunkat, akkor változtathatunk a színhőmérsékleten 1700 és 6500 Kelvin között. Akinek ez is kínai, annak inkább így írnám le, a hideg és meleg, vagy fehér és sárga fény. Fel-le mozdulattal a fényerő is szabályozható egészen 310 lumenig. Nem egy fényvető, de nem is ez a cél. Tökéletes fényerővel rendelkezik! Továbblépve a color gombhoz. Itt a lámpánk megelevenedik a szivárvány minden színében. Akár 16 millió tiszta színt tud kipréselni magából a technika a Mijia és az OSRAM.

Itt megint csak csúsztatjuk az ujjunk és változtathatjuk a ledek színét, fényerejét. A beállított színt és fényerőt kikapcsoláskor megjegyzi, nem kell vele legközelebb bajlódni!

A flow funkció nekem nem szimpatikus, de sokan használják relaxációhoz. Ez annyit csinál, hogy a lámpa színét folyamatosan úsztatva változtatja.

Én személy szerint nem tudom mikor esne jól egy ilyen fénykavalkád. Beállítható továbbá, ez viszont nagyon jó móka, hogy egy adott fotó, vagy a kamera által befogott színeket változtassa. Az ujjunkkal oldalazva változtathatunk a sebességen. Eljátszadoztam vele, mondjuk egy vacsoránál, vagy egy gyerekszobában nagyon hangulatos lehet.

Ezeket természetesen elmenthetjük és előhívhatjuk bármikor a kedvencek menüből. A Favorite menüpontban kapunk pár előre programozott fényeffektet is, ezek használata mellett szerintem nem kell külön sajátot gyártani. Minden életeseményhez, napszakhoz stb van egy program. Érdemes végigböngészni őket, nagyon eltalálták az összeset. A napkelte szimulálásán át a nyugodt vacsorai fényen keresztül az esti lefekvésig minden megtalálható!

Beállítható az úgynevezett Wake-up light funkció, ami felkeléskor jöhet jól. Szimulálja a napfelkeltét, ezzel ösztönözve az agyunkat a kényelmesebb ébredésre. Lefekvéshez ugyanez bekapcsolható, csak fordítva. A 10 perces időzítő pont elegendő fényt biztosít amíg elalszunk.

További technikai beállításokat a felső sarokban lévő három kis pötty alatt tudunk előcsalogatni. Eszközünk beállításai, távirányító csatlakoztatása, egy visszajelzés és nem utolsó sorban egy Mi Band kapcsolódási lehetőség.

Ez arra való, hogy ha aludni térünk, akkor a MiBand elemzései alapján lekapcsolja a lámpát. Elérkeztünk az Automatizáláshoz, direkt kerülgettem ennyit ezt a témakört, talán ez a legfontosabb. A szokásos felület fogad, amit már megszokhattunk a programban. A lámpánk képes bármelyik eszközünktől érkező kérést végrehajtani, akár a kockát használjuk, akár az egyik kameránkat vezérlésként. Mindezt a megszokott egyszerűséggel. A BLE gateway fülön, azonnal láthatóvá válnak a BT eszközeink, amikhez a lámpa automatikusan kapcsolódik. Ha minden eszközünket megtaláltuk, jöhet a beállítás. Nemes egyszerűséggel én a következő parancsot adtam a rendszernek. HA a BT LCD hőmérő mérése alapján magasabb a hőmérséklet, mint 26oC, akkor kapcsoljon fel a lámpa. Ha kevesebb akkor pedig kapcsoljon ki. A program a mostanában sok helyen használatos IF/THEN séma szerint működik, tehát a beállítás nagyon egyszerű.

Nézzünk is egy példát:

[„IF LCD Temp sensor Temperature higher than 26celsius > THEN Bedside lamp turn on”

„IF LCD Temp sensor Temperature lower than 26 celsius > THEN Bedside lamp turn off”

„IF  smart switch single click > THEN Lamp Turn on/off”

„IF magic cube shake > THEN Lamp change color”]

Ezt sorolhatnám napestig, az időzítéstől a színhőmérséklet változtatáson át, az előre programozott fényefekktekig mindent tud. További jó dolog, mint már említettem a wake-up funkció, ami ébresztőként is bekapcsolható. Reggel napkeltével ébreszt minket a lámpa. Sajnos hangtalanul….

A beállítások közt találjuk a General Settings-et, ahol a már jól ismert dolgok vannak. Saját nevet adhatunk a lámpának, BLE GW, Firmware update és a többi, a lámpa kevésbé használatos beállításai, információi, mint hálózati kapcsolat.

Itt említeném meg a tetején lévő touchpad-ed és a két gombot. Használhatjuk a gesztusvezérlés szót is, mivel több funkciót lát el. Az élén körbesimítva az ujjunkat, a fényerőt tudjuk változtatni. Hosszan nyomva a bekacsoló gombot időzítésre kapcsolunk. 2 felvillanással jelzi, hogy a program aktív, tehát 15 perc elteltével lekapcsol. A funkciógombot 1x megnyomva a lámpa színét tudjuk váltani arra a színre, amire a color menüben beállítottuk. Még egyszer megnyomva a hangulatvilágítást élesítjük. Ez megegyezik a flow funkcióval. Tovább gombnyomásra, visszaáll az eredeti beállításra. Van még egy érdekesség ezzel gombbal kapcsolatban. Ha hosszan nyomjuk, közben végigsimítjuk az ujjunkkal az érintőpanelt, akkor változtathatunk a színén. Magyarán a mobilunk nélkül is minden fénytechnikai funkció elérhető. Elvileg a Yeelight távirányítójával is működik, sajnos ez nem tartozék, külön kell megvásárolni hozzá.

Azt hiszem rendesen kiveséztem a terméket. Remélem meggyőzött mindenkit, miért is kell egy (Egy? Két éjjeli szekrény van!!)  ilyen  lámpa a hálószobába, vagy akár a nappaliba. Ha akciós a termék akár 10.000 Ft-ért is a tied lehet. (akciótól függően!) Jleenlegi ára kb 12e Ft aktuális árfolyam és webshopos akciók függvényében.

Értékelés:

Nálam, lehet mert elfogult vagyok egy kicsit, de nagyon 5 csillag! A lámpa tényleg minőségi darab. Igazából egy hordozható Yeelight izzó. Érdemes beruházni rá, nem fog senki csalódni benne, még akkor sem, ha csak butalámpaként használja. Rossz tapasztalatom nem volt a lámpával a teszt alatt, talán a BT eszközeim furmányos makacssága okozott némi fejtörést, de minden elkezdett működni egy csúnya nézés után….

A terméket köszönöm a GEARBEST-nek, hogy tesztelésre bocsátotta.
Itt megvásárolható akcióban (2018. március elejei aktuális promóció!) 10-12.000 Forint körüli áron: MiJIA BEDSIDE LAMP

A kimerítő tesztet köszönjük Avar Szilveszternek.

A cikkben megjelent képek vegyesen szerepeltek (Szilveszter képei, és saját fotóim).
A lámpa saját tapasztalataim alapján is nagyszerű. A wake-up funkció a Mi Band 2 rezgésével kiegészítve atombiztos. Annyival egészíteném ki a funkciókat, hogy van ám zenére működő funkció is. A telefonon (Mi Zenével tesztelve) lejátszott zene ütemére színesen kezd “lüktetni” a fény, ami még hangulatosabbá varázsolja a szobánkat. Legyen az egy lassú szám, vagy egy pörgősebb, a lámpa egész jó hatásfokkal képes tartani az ütemet. 🙂
Érdemes a vásárlás előtt tájékozódni a beszerzési forrásokról. EU raktáron kívüli rendelésnél számoljatok további költségekkel, ha a vámon fennakad. Aki nem kockáztatna, és a garancia számára létkérdés, annak lehetősége van magyar webshopból is beszerezni (igaz, már Áfás áron)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ