Tegnap a 2018-as CES-en Hugo Barra, aki a Xiaomi-tól a Facebook Oculus csapatához szerződött, bejelentette, hogy az Oculus és a Xiaomi új partneri kapcsolatával együtt dolgozik a következő generációs Xiaomi Mi VR Standalone virtuális szemüvegen.

Hugo Barra a VR Facebook VP, a Qualcomm Incorporated elnöke, Cristiano Amon és Thomas Tang Xiaomi VP a CES 2018-on

Az Oculus Go és Mi VR Standalone a Qualcomm Snapdragon 821 Mobile VR platformmal nyújtja a virtuális élményt. Mindkét készülék ugyanazt a dizájnt használja és támogatják az Oculus Mobile SDK-t is, amely lehetővé teszi az Oculus számára, hogy tartalmát a Mi VR platformra vigye át.

A Mi VR önálló headset kizárólag Kínában lesz elérhető. Az Oculus Go, amelyet először 2017 októberében jelentettek be az Oculus Connect-ben, a világ többi részében lesz elérhető. Ez az új önálló hardverkategória célja, hogy nagyobb szabadságot és hozzáférést biztosítson a virtuális világ kedvelői számára, anélkül, hogy kábelt, külső érzékelőket vagy mobiltelefont kellene igénybe venni. Az önálló headsetek a VR hardverének izgalmas új fázist jelentik.

A Mi VR Standalone ugyanazt az alapvető specifikációval rendelkezik, mint az Oculus Go. Mindkét eszköz ugyanazokkal a technológiát vonultatja fel, köztük 2K felbontású LCD képernyők, új generációs objektívek és integrált térbeli audió rendszereket. Ehhez a szolgáltatáshoz széleskörű filmes tartalom, 360 °-os videó és interaktív játékok állnak rendelkezésre a Mi VR Store-n keresztül. A Mi VR Standalone egy integrált térbeli audió technológiával rendelkezik, amelyet az Oculus fejlesztett ki, a hangszórók közvetlenül a fülhallgatóba vannak építve, így a VR élményt jobban és könnyebben lehet megosztani másokkal, de a 3,5″ jack csatlakozóval, kedvenc fülhallgatónkkal személyesebbé tehetjük az élményt.

Az Oculus technológiára épülő Mi VR önálló rendszer megfelel a kínai fogyasztók igényeinek. A Mi VR Standalone támogatja mind az Oculus Mobile SDK-t, mind a Mi VR SDK-t, megkönnyítve ezzel a kínai fejlesztők számára a tartalom gyártását és a meglévő Oculus marketing fejlesztők számára a Mi VR platform piacra jutását. A Xiaomi számos fejlesztővel dolgozik, hogy népszerű játékokat, videókat és alkalmazásokat hozzon az Oculus Store-ból a Mi VR Store-ba Kínában, így Kínában a fogyasztók hozzáférhetnek a kiváló minőségű mobil VR-tartalmakhoz.

Jogos lenne az a kérdés, hogy az Oculus miért nem viszi egyszerűen a Go-t Kínába. Ennek oka nem egy bonyolult kérdés, a Facebook szolgáltatásait Kínában cenzúrázzák, de a kínai piacra szükség van ahhoz, hogy elérje 1 milliárd VR felhasználót. Annak érdekében, hogy ne keljen foglalkozni a cenzúrázási kérdésekkel, a Xiaomi együttműködve egy új Kínában gyártott eszközt hoznak létre.

A Xiaomi Mi VR Standalone megjelenése és ára még nem publikus, de feltételezhetjük, hogy hasonló árban lesz mint az Oculus, ami 199 dollár. Amint lesz több infónk az új Mi VR headsetről, máris jövünk a részletekkel!