- Hirdetés -
()

VÉÉÉÉGRE! Itt a tavaly – nem túl szerencsés időpontban – bemutatott Xiaomi Notebook Pro! Aki még emlékszik, de annak is ajánlott olvasmány, Krisztián rendkívül részletes írása a laposról, amiben minden, de tényleg minden benne van, amit érdemes tudni a készülékről. Ezért annyira nem térnék ki a bemutatásra, minden olyan, mint ahogy a cikkben le van írva.

Hozzánk szerencsére a legcombosabb verzió jutott el, 15,6″ + i7 + 16GB + 256GB, ami jelenleg is pol pozícióban van a Xiaomi Notebook listáján. Árban viszont nem a Xiaomi trendet követi, bár ilyen tudással jelenlegi piacon és persze almáékhoz viszonyítva még mindig jobb áron van. Na de milyen áron?

A csomagolás nem is lehetne letisztultabb, olyan igazi Mi érzést kölcsönöz, tökéletesen illeszkedik a Xiaomi felső kategóriájába.

Egy dolgot hiányolok, még pedig a nevét a képe mellől. Bár akkor megint jöhetnétek azzal, hogy tiszta almás… igen, az.

Annyira minimalista, hogy egyszerűen furcsa volt számomra, hogy CSAK ennyi minden van benne. Elég sok laptop megfordult már a kezemben, kicsomagol, becsomagol, tartalmat ellenőriz… gyorsan belenéztem a saját gépem dobozába és elborzadva néztem, hogy mi a búbánat ez a sok kábel, tápegység. Leírás csak egy gyorstalpaló: hogy nyisd ki, hol kapcsold ki/be, hova dugd a töltőt, hol az ujjlenyomat olvasó és egy kis touchpad itiner.

Gondoltam biztos van még benne valami, de a belét nem lehet kivenni, már amennyire mertem feszegetni, csak egy majd fél millás cucc, épségben kellene visszaadni a Xiaomi Shopnak! :D

Mivel a Xiaomi Notebook család echte kínai piacra szánták, így ne is keressünk más töltőt, ezzel kell beérnünk. Ami egyébként egy klassz töltő, automatikusan felismeri a töltendő eszközt és okosan beállítja a töltési feszültséget. USB-C kimenet révén nem tudod rádugni az sima telefon kábeledet, mert minden telefonhoz kapott kábel ezen vége normál USB-A csatlakozós. Egy megoldás van, normális, jó minőségű átalakító használata. Azt az 1$-os fekete vackot még véletlen se használd! Ha már volt 400 rongyod laposra, egy ilyet feltétlen szerezz be (vagy ha itthon veszed, kapod hozzá):

Az első képen akármilyen laptop is lehet. Most komolyan egy Mi logó 2 Jüanért nem fért volna rá? Ja de, az aljára. [FACEPALM] Hogy jót is mondjak és a lényegre törjek, ez a matrica mindent elárul, hogy mit kapunk a pénzünkért.

Most biztos páran furán néznek (rám), hogy ja nagyszám, HDMI, Nvidia, Dolby, Windows, Office és aaa izé, az mi? Infinity by Harman? Harman? Ja, hogy Harman Kardon! Igen, ebbe belefért egy komplett 2.1-es Harman Kardon hangrendszer! Ezt később kivesézzük!

Na, megjöttünk. Ez itt a billentyűzet. Igen, angol. Bár a Windows rajta magyar nyelvű és magyar kiosztással, csak hát a mi kis kedves hosszú í-nknek (ez borzalmas, így kell leírni?) nem jutott hely, így ha gépelünk és szükség lenne a hosszú i-re, akkor kénytelen vagyunk vagy valahonnan kimásolni, vagy a kicsihez “ALT Gr + J” és a nagyhoz “ALT Gr + I” kombinációt használni. A gépelés kényelmes, bár nekem kissé erősebben kellett nyomnom, mint amihez szoktam. A billentyűk a trendnek megfelelően jól el vannak határolódva és ami legfontosabb, automatikus háttér világítással van ellátva. Ahogy kell, a kis karakterek is világítanak gombokon, így totál sötétben is könnyen megtalálunk mindent.

A funkció billentyűkön alapértelmezetten a másodlagos funkcióra van aktiválva, tehát hang, fényerő állítás, stb. fog működni ha megnyomod, ezt átkapcsolhatod, ha alul az Fn gombot és az ESC gombot egyszerre megnyomod. Sajnos visszajelzés nem igen van arról, hogy most épp ki vagy be van kapcsolva. Tartsam mindig észben? Hmmm

A tapipadot nagyon meg kell szokni, elsőre senki ne kezdjen neki, pláne ha régebbi notija volt, ahol elszeparálva voltak az egér gombja. Itt nincs. A felület alsó fele, kábé a felétől már nyomható (kicsit nehezen) és az alatta lévő gombok pontosan két félre osztják. Ezt szokni kell, de nagyon. A jobb felső sarokban a már említett simogatós ujjlenyomat olvasó kapott helyet, akinek a telefonján is van, az előszeretettel fogja használni, ráadásul ezzel oldható fel, ha jelszóval van védve a gépünk. Sebessége kielégítő, nem egy Mi6 vagy sorolhatnám az összes Xiaomi telefont. A touchpad korunknak megfelelően multitouch-os, azaz két ujjal is vezérelhetünk bizonyos funkciókat. Értem ez alatt a nagyítás/kicsinyítés, görgetés, lapozás mozdulatokat két ujjal.

Csatlakozóban nem bővelkedik a lelkem, ekkora házba nem férne több bele, meg hát ma már nem is kell nagyon több. Bal oldalt két USB, egy HDMI és a füles helye, másik oldalt két USB-C és SD kártya olvasó. Optikai lemez meghajtó nincs, abba az egy centibe nem fért bele. Jézusom egy centi, gyorsan megmértem a gépemet, kőkemény 2,5 centi :D

És ez még nem is vékony, mi lesz, ha beindul a Qualcomm lapkával szerelt notik piaca? Telefon vastagságú gépekkel rohangálunk majd? Idén beköszön a jövő, úgy érzem.

A bekapcsoló gombot ne keresd, nem külön van, hanem a jobb felső sarokban. Bevallom férfiasan, elsőre tettem én is az ujjammal 2-3 kört, mire ráböktem. :D

A monitor gyönyörű. Gyönyörűen tükröződik. Majd egyszer rájövök, hogy kell fotózni, hogy ne legyen benne a fél lakás. :) Van két féle, a matt és a tükröződő. A matt a régebbi és olcsóbb sorozatok kapják meg, mivel a minősége és felbontása már elérte a csúcsát, az új, tükörsima viszont briliáns minőségű, jelen esetben csak FHD felbontású, de lehetne akár 4K is. Pont mint a telefonok, csak 15,6″ méretben és mégsem olyan szörnyű, valaki ugyan ezt nézi 42″-ban is. A képernyő kerete lehetne keskenyebb, elegánsabb, de annyira nem zavaró.

Kipróbáltam a nagyon beharangozott töltést is és tényleg képes volt az a kis vacak feltölteni az aksit durván másfél óra alatt. Apropó aksi. Azt írták Sáomiék, hogy 11 órát megy egy feltöltéssel. Hát én ezt elfelejtettem és majd egy hét múlva tájékoztatott a Windows, hogy nagyon lecsökkent az akkumulátor töltöttsége és átmegy takarékosba. Minden nap, ha volt egy kis időm és nyüstöltem, próbálgattam, így visszaemlékezve megvolt a napi 1-1,5 óra üzemidő, így tényleg jól bírja!!!

No. Hát ennyit a külsőségekről, kicsit nézzünk beljebb. Windows 10 Home rendszerrel kapjuk, ha Kínából rendeled Angol/kínai alapértelmezett nyelvvel, ha itthon veszed, akkor már a magyar is rajta lesz, de rárakhatod magad is. Az elején említett bemutatóban rendesen letesztelték a rendszert, én sem csak böngészgettem vele, az egyik kedvenc játékomat gyorsan fel is pattintottam a kicsikére, a Word of Tanks-ot! :) A gép, amin most is írok nem egy világbajnok, de nem is gyenge, a játék élvezhetően fut alacsony beállításokkal, aki játszik, az tudja, hogy nem a grafika a lényeg, hanem az FPS. Nos, a Xiaomi Notebook Pro nem egy játékgép, ezt a PCMark10 is világosan a tudtomra adta.

Tulajdon képpen nem vártam el tőle, hogy fulhádén tolja a gammát, de meglepődtem, hogy csutkóra felhúzva sem akad úgy a laptopon mint a gépemen lebutítva. Na innen nem volt megállás, irtsuk az ellent!

Minden felhúzva, minden maxon és elketyereg 30 FPS körül, ami egy átlagos játékosnak elmegy, hardcore gémerek rá se néznek 60 alatt. Na akkor optimalizáljunk, kicsit vegyünk vissza és nézzük meg úgy.

Nem vártam nagy csodát, de így, 45 FPS körül már érezhetően folyamatosabb a grafika, a mozgás és persze az élmény. Szóval lehet rajta játszani, de nem erre találták ki és ráadásul 20-30 perc játék után nyugodtan felrakhatsz rá pár szalonnát és tojást, percek alatt kész a vacsi játék közben. Annyira felmelegedett, hogy szabad kézzel még meg lehetett fogni, kárt nem okozott bennem, de kellemetlen volt. A kis ventilátorok két fokozatban hűtenek, hangjuk nem zavaró, de kíváncsi lennék 1 év után mennyire bírja a csapágyazás, emelkedik e a hangja és/vagy besül e ilyen melegben. (Még jó hogy tél van)

Itt lenne a hangszórókról a kép, de a shopos fiúk nem engedték kinyitni. :) Szóval a hang. Ezek a Harman fiúk amcsiban tudnak valamit. Próbáltam én felvenni, hogy megmutassam ennek aztán van hangja, de csak ezt sikerült.

Igen, kellett volna egy normális mikrofon, de épp nem volt otthon. Eszméletlen hangja van! A mély nagyon mély, a magas nagyon magas és középen a beszéd is szépen érthető. Mikor megkaptam tesztre, akkor mondták, hogy majd csak figyeljem meg a hangját, de gondoltam, hogy ez csak egy noti, ugyan milyen hangja lehet. Hát döbbenten hallgattam végig pár videót. Ráadásul nincs semmi jele, hogy ebben lenne hangszóró, nem hogy ilyen. Az egész a készülék belsejéből jön, szereó hatás megvan. Nem kétséges, hogy ez a legnagyobb dobása a Xiaomi-nak ebben a cuccban! Közben beugrott, hogy van itthon pár Marvel BD lemez (eredeti), de nincs hova berakjam, így le kellett mondanom Hulk komplett városamortizáló látványos jeleneteiről.

A rendszer sebessége átlagos, egy ilyen vashoz képest, itt nem a Xiaomi villámgyors szoftvere dolgozik, hanem a Microsoft Windows 10 Home, így a konkurens gépekhez hiába méricskélnénk a számokat, szinte ugyan azt kapnánk. A gép bekapcsolásának ideje átlagosan 13 mp a kikapcsolás ideje 5 mp. Csak halkan megsúgom, hogy az Apple Macbook Pro 2017 1 misiért ezt 18 mp alatt tudja. [rettenetesgonoszkacaj] Ha pedig csak lecsukod, a Windows elmegy alvó módba, onnan kinyitástól számítva 4 mp múlva újra használhatod a gépedet!

Na szóval! Egy remek héten vagyok túl, egy remek laptoppal ismerkedtem meg. A billentyű kiosztást és a töltőt leszámítva tökéletes partner lehet minden napos teendőink elvégzésére, sőt, ha kicsit kikapcsolódni szeretne az ember, vagy filmet néz briliáns kijelzőn, házimozi élményű hanggal, vagy szinte bármivel játszhat, ha van megfelelő notebook hűtőnk a gép alatt. Erősen ajánlott! Ha naponta csak 1-2 órára nyitjuk ki és használjuk akkor elég hetente egyszer tölteni, nem kell cipelnünk a töltőt, kábelt no meg az átalakítót, elfér egy kis lapos táskába is, a 13″-os Air pedig hölgy rajongóknak lehet egy cuki, de bivaly erős megoldás, ami még egy feneketlen női táskában sem lenne feltűnő.

A Xiaomi Notebook Pro ezen verziójának ára nagyon eltérő lehet a külföldi webshopokban, egészen a 1.060$-tól 1.200$-ig, attól függ honnan küldik. Ekkora összegben nem éri meg európán kívül megrendelni, mert ÁFA+VÁM+Költség terheli és persze a garancia és támogatás egy fabatkát sem ér. Európai raktárból már költséghatékonyabb, de itt is igaz, ilyen összegű ketyeréért az ember nem csap ki az asztalra 300.000 Ft-ot csak úgy, ráadásul előre és aztán megy a köröm rágás, hogy egyben érjen ide. Ha ideér… Magyar viszonylatban az árak természetesen tartalmazzák a hazai terheket és persze a kereskedő hasznát, ami garancia arra, hogy magyar garanciával veszed és magyar támogatást kapsz mellé. A hazai ára a tesztpéldánynak 399.900 Ft, az i7 8/256GB verzió 364.900 Ft és a legkisebb i5 8/256GB már csak 329.900 Ft.

További Xiaomi Notebookok is elérhetőek szinte csak egy hazai forgalmazónál, a cikk támogatójánál, a Xiaomi Shopnál.

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés / 5. Szavazatok száma:

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Mivel hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess minket a közösségi médiában!

Sajnáljuk, hogy ez a bejegyzés nem volt hasznos az Ön számára!

Javítsuk ezt a bejegyzést!

Mondja el, hogyan javíthatnánk ezt a bejegyzést?

- Hirdetés -