KezdőlapTermékekMi okostelefonokXiaomi Mi MIX 2 kamera bemutató

Xiaomi Mi MIX 2 kamera bemutató

Tegnap bemutatta a Xiaomi a tavaly még koncepciónak szánt Mi MIX telefonja második generációját. Amellett, hogy Xiaomi Mi MIX2 szinte minden részében változott (képernyő méret, képarány, SoC…), van azért egy tulajdonsága, amiben az elődöt idézi. Ez pedig a szimpla főkamera. Manapság divatos lett (már-már kötelező “extra”) a zászlóshajókba szerelt dupla kamera. Első lényeges szerepe a mélységélesség jobb reprodukálása, a fókuszsebesség növelése volt. Egyes gyártók egy színes, és egy monokróm szenzort alkalmaznak, melyek használatával a másodlagos (mono) szenzor is képes gyönyörű fekete-fehér képek készítésére. Ezt a funkciót több gyártó fölöslegesnek tartja, ezért inkább a másodlagos kamera látószögét növeli (meghagyva a színes szenzort), ezzel valódi optikai zoom hatást elérve.

Így tett a Xiaomi a Mi6 esetében is, ahol az egyik lencse extra nagylátószöget kapott optikai képstabilizátorral kiegészítve, míg a második lencse egy telefotó lencsét kapott OIS nélkül.

Xiaomi kamera

Sokan várták, hogy a MIX2 esetén a trend öröklődik, ám a pletykák ellenére nem így történt.
A Xiaomi Mi MIX2 a kamera részen szinte teljesen megegyezik az előddel. Ez első látásra a dizájnban érhető tetten. Ugyanott helyezkedik el az egy darab lencse (mely ráadásul az SE változatban szintén kap aranyozást), és a kéttónusú villanó helye és formája is változatlan.
A Xiaomi Mi MIX2 egy 12MP-es Sony IMX 386-os szenzorral rendelkezik, 1.25 μm méretben, 4 tengelyes optikai képstabilizátorral felszerelve.

Na de mi van akkor, ha a Xiaomi úgy látja, hogy egy erős szenzorral jobb képeket lehet készíteni, mint kettő gyengébbel? Szebbek így a képek?

Azt kell mondjuk, hogy igen. Nincs mit szégyellnie a mérnököknek.

Xiaomi Mi MIX2 kamera – lenyűgöző képek a 4 tengelyes OIS-szel

Ahogy láthatjuk, sok zászlóshajóból hiányzik az OIS. Kivétel persze ez alól a Samsung Note8 is, ahol kapásból (világelsőként) dupla OIS-t kapott a kamera.

A 4 tengelyes OIS azonban nem elterjedt, inkább a másodlagos kamerák mozgásérzékelőjét használják az élesség és a képstabilizálás érdekében.

Másik elterjedt (egyszerűbb) megoldás az EIS (elektronikus képstabilizáció). A kettős kamerák esetén az egyik lencse ezt kapja, még a másikból elhagyják a használatát.
Ez a megoldás az egész kettős kamera működését tönkreteszi, különösen a videóknál, felvétel közben.

Egyetlen kamera, különösen a 12MP-es Sony IMX 386-os, 1.25 μm méretben könnyedén versenyezhet a többi – kettős kamerát használó – zászlóshajóval.

A rekeszérték sajnos visszaesett az elvárthoz képest, már-már közepesnek számít a f/2.0.
A Xiaomi nagyobb felbontást tudott volna elérni, ha nem a szimpla főkamera mellett dönt.
Sokan azon a véleményen vannak, hogy a Mi Note3 sokkal jobb, mint a Mi MIX2 a kamera teljesítményben. Ez csak egy kicsi javulás az elődhöz (MIX) képest. Talán a méretek miatt spórolták ki a kettős szenzor alkalmazást, hiszen kellett a hely az integrált nagy teljesítményű 50mW-os hangszóró + hangvezető cső mellett a rejtett ultrahangos közelségérzékelő számára. A Cantilever piezoelektromos kerámia akusztikus technológia már elég helyet foglal el.

Meglepő módon, a Xiaomi Mi MIX2 tesztfotók nem okoztak csalódást, ahogy azt a kamera specifikáció alapján várnánk. A 4 tengelyes OIS megmentette a Xiaomit. 

Xiaomi Mi MIX2 mintaképek

Itt vannak a mintafotók:

Xiaomi Mi Mix 2 mintakép 1 Xiaomi Mi Mix 2 mintakép 2 Xiaomi Mi Mix 2 mintakép 3 Xiaomi Mi Mix 2 mintakép 4

Amint láthatjuk, a képek elég élesek, a kontraszt tökéletes. A képek természetes megjelenést biztosítanak. Alacsony fény és árnyékteljesítmény is kielégítő.

A legjobb rész, hogy a képeknek nagyszerű a minősége akár a kettős kameráknál. Bizonyítékképpen, egyértelműen látható a víz fodrozódása is.

Konklúziók

Őszintén szólva, a fényképezőgép hardvere nem éri el azt a szintet, ami egy csúcsminőségű zászlóshajótól – mint  a Xiaomi Mi MIX 2 – elvárható. A fényképezőgép tesztképei azonban megfelelőek. Ha egy jó fényképezős Xiaomi mobilt szeretnél, vedd számításba az új Xiaomi Mi Note 3-at, mely a legjobb kettős kamera konfigurációval rendelkezik a  Xiaomi okostelefonok közül. a MIX2 nem a kamerájával fog hírnevet szerezni magának, de nem is ez volt a cél. További “bizonyíték”, hogy a szelfi kamera szenzora is csupán 5 MP, míg a Note3.é 16MP, rengeteg szoftveres kiegészítővel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek