Ami nem kínai, az hamisítvány – szól a mondás. De mi a helyet akkor, ha már a kínaiak is egymásról másolnak, pardon, ihletet merítenek a másiktól?

Nemrégiben új élményekkel gazdagodtam a Yoho Sports appal működő Mi Band 2, illetve Mi Band 4 kópiáknak köszönhetően, ugyanis kiderült, hogy lehet egy okos karkötőt, különösen a hozzá tartozó appot nagyon rosszul csinálni. Egyszerűen nehézkes, esetlen, és gagyi hatást kelt a emberben egy ilyen másolat.

A Mi Bandek előnye, hogy minőségi anyagokból készültek, a szoftvert is jól alkották meg, ráadásul az app is nagyon jó. Ezek közül sajnos egyik sem mondható el a Yoho appos utánzatokra.

Az óra nem illeszkedik rendesen a karpántba, egy rossz mozdulat, és darabjaira esik. Ezek után jogosan merülnek fel kérdések a vízállósággal kapcsolatban.

Az app maga a téboly, ráadásul teljes hozzáférést adnál egy kvázi ismeretlen kínai appnak a telefonodhoz csak azért, hogy jól járjon az óra? A legtöbb gond a szoftverben rejlik, ugyanis míg a Mi Bandek használhatóak maradnak a telefontól távol, ezek a karkötők az időt és a dátumot sem tudják mutatni Bluetooth kapcsolat nélkül… A kezelhetőség enyhén szólva tragikus, és a kijelző sem túl reszponzív.

Röviden:

Ha nincs rá elég pénzed, várj vele, takarékoskodj, és ruházz be egy rendes Mi Bandre, ha nem szeretnéd elpocsékolni.

Esetleges megoldási javaslatok a hozzáértőknek:

  • Új, közösségi fejlesztésű open source app készítése
  • Szintén közösség általi nyílt firmware fejlesztése

A kínai gyártók (is) néha egymásról másolnak, melynek születnek jobb, vagy kevésbé jobb eredményei. Ezek az órák az utóbbi kategóriába tartoznak, mind anyaghasználat, mind pedig szoftverminőség fronton. A Xiaomi eredeti Mi Bandjei szöges ellentétei a másolatoknak: az anyaghasználat és a szoftver is teljesen rendben van.