Kétséget kizáróan a Xiaomi Mi 8 az egyik legjobban sikerült Xiaomi okostelefon a MI vonalon. Megkockáztatom, hogy 2018-ban ár/érték arányban is ott volt a Top 3-ban. Ennél a modellnél éreztem először, hogy a notch ellenére egy kiváló anyagminőséggel, mindenre elég hardverre, és kiváló kamerával szerelt okostelefon, melyet teljesen megelégedéssel használok. Persze ott a MIX széria, de a Mi MIX 2s nem az én világom, szélesebb kialakítása, és a formai jegyei nem győztek meg. Még a Mi MIX 3 bemutatója, majd kézbevétele után sem éreztem úgy, hogy nekem való, számomra “túl sok”.
Pontosan nem tudom megmagyarázni, miért idegenkedek a MIX-ektől, de ugye “ízlések, és pofonok” 🙂
Az Mi 8 Explorer Edition bemutatásával viszont egy olyan telefont nyújtott a gyártó, mely az “azonnal kell nekem” érzést váltotta ki. Sajnos annyira limitált, és annyira drága volt hosszú ideig, hogy elengedte. Aztán 2018 őszén jött a meglepetés, átnevezve, némileg butított gyári tokkal és kábellel bemutatták az Mi 8 Pro modellt.
Az Mi 8 Pro egy olcsó szilikon tokot, fehér Type-C kábelt és az Mi 8-hoz hasonlóan infrás arcfeloldást kapott. Igen, az Mi 8 Explorer Edition 3D Face ID-t használ, akár az iPhone X, valamint kemény, a keretnél megerősített, és színezett tokot, valamint piros USB kábelt kapott a dobozban. Az Mi 8 Pro szemből elsőre csak a kijelző alá épített ujjlenyomat érzékelőben különbözik a mezei Mi 8-tól, de közelebbről megvizsgálva a notch-ban több változás is megfigyelhető. Az értesítési LED például a hangszóró rácsa mögé, bal szélre került, az közelségérzékelő pedig pontosan középre, a hangszóró fölé. Ezzel együtt szinte az összes érzékelő helye módosult. Autóknál ezt facelift-ként emlegetik, itt csak praktikus áttervezésnek nevezném.
No de térjünk a tárgyra. Az Mi 9 bemutatása 2019-ben biztosa vehető, a pontos dátum viszont eddig csak találgatás volt. Ma sem konkrét időpontot fogok elárulni, de valamelyese hitelesebb infó látott napvilágot, mint az elmúlt hetekben (hónapokban).

Ami eddig kiszivárgott az Mi 9-ról:

  • több ponton is képes a kijelző az ujjlenyomat érzékelésére
  • vízcsepp notch
  • Snapdragon 855
  • Qi töltés
  • tripla hátlapi kamera
  • még gyorsabb gyorstöltési technológia támogatása

A Xiaomi elnöke Lin Bin és Lei Jun vezérigazgató közösségi oldalukon, a Weibo-n egy számot posztolt, a “9120”-at. Tang Weng Thomas termékigazgató szintén a Weibo-n a “9102” számot említi, egy idézetben “9102 lesz a Mi 9 éve. Ebből a február 19-i bemutatót következtették ki.
Lei Jun egy eddig név nélküli telefont posztolt a Weibo-n, ebből mindenki az Mi 9-re következtet. Bár az elmúlt években is sokszor azt feltételezték, hogy az aktuális Mi csúcsmodell év elején, még az MWC előtt mutatkozhat be, ezekből végül nem lett semmi, ahogy a 2017 év végi ígéretből, miszerint 2018 év elején az Mi 8 lesz az első SD845-tel szerelt sorozat gyártott okostelefon a piacon. A Samsung minden évben elsőbbséget élvez a Qualcomm-mal való megállapodásuk szerint.
Az eddig kiszivárgott képi és videó anyag a kijelző többpontos ujjlenyomat azonosítását demózza (bár még az Mi 8 notch méretével), és a hátsó kameráról is láttunk már hasonló képeket.

Az alábbi plakát azt mutatja, hogy az Mi 9 tripla hátsó kamerával érkezhet, illetve a kijelző alatti ujjlenyomat érzékelő már “szériafelszereltség” lesz. Pár hete Lei Jun pedig elárulta a gyorstöltés továbbfejlesztését is. Ez mind szép papíron, a a valóságban viszont az Mi 8 Pro ujjlenyomat azonosításának sebessége messze elmarad a várakozásoktól, ráadásul szárazabb kézzel nem mindig képes felismerni a tulajdonost. Az Mi 8 QC 4+ képességét pedig egy arra alkalmas hama töltőfejjel nem igazán sikerült értékelhetően vizsgáztatni.

A korábbi pletykák alapján az Mi 9 kijelzőmérete a Mi MIX 3, vagy a Redmi Note 7 méretére emelkedhet, azaz 6,4″-re, a panel marad AMOLED. A Snapdragon 855 elég kérdéses februárban, inkább a június lehetne a valós sorozatgyártásra képes időpont. A 6GB RAM már nem meglepő, a 3500mAh kapacitású akku pedig valószínűleg vágyálom marad. Kameraszenzor terén követni kell a trendeket, és bár a jelenlegi is bőven elegendő 4-5 évig, a konkurencia miatt itt is várható frissítés. Ez a szenzor a Sony IMX586 48MP + 12MP-es 3D ToF objektívvel szerelt egység ugye három kamerás megoldással. A szelfiket pedig 24MP-es felbontásban tudjuk megörökíteni, melyből óriásposztert is nyomtattathatunk.

A február 19-i dátum már csak amiatt is sántít, mert egy nappal később, február 20-án (már bevett szokásához híven) a Samsung az MWC előtt mutatná be idei S10 flottáját, melyek között koncepcióként biztosan ott lesz a hajlítható kijelzővel szerelt új fejlesztésük is, illetve talán már gyártásba is került minden idők legdrágább Samsung mobilja.
Nem lennének meglepve, ha az MWC-n hivatalosan is jelen lévő Xiaomi standon is demóznák saját megoldásuk a hajlítható kijelzős telefonok mezőnyében, melyből talán Q3-ban lesz is valami limitált értékesítés. A neve talán Xiaomi Mi Dual Flex, vagy Mi MIX Flex lehet.
Valami újdonság biztosan lesz az MWC-n, és nagyon reméljük, hogy nem csupán a Redmi Go-t mutatja be a nagyérdeműnek. 3 hét múlva már okosabbak leszünk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ