Október közepe óta használom a Mi 9 Lite-ot nap mint nap. Szerintem ez az idő bőven elegendő volt ahhoz, hogy levonjuk a végső következtetéseket az eszközzel kapcsolatban. Lássunk is hozzá!

Utoljára az előző évtizedben jelentkeztem, méghozzá pontosan ennek a készüléknek a tesztjével. Azóta telt-múlt az idő, és azt kell mondjam, az akkor elhangzottakat továbbra is fenntartom. A Mi 9 Lite egy jól sikerült felső-középkategóriás okostelefon, amit szinte mindenkinek bátran ajánlok, aki már-már “power user”, de nem az igazi Android hard-core, mármint a legújabb, legdrágább hardver kell nekem típus. Van itt minden, ami szem szájnak ingere, hogy pontosan mi is, azt most inkább nem latolgatnám, a kicsomagolást itt, az első benyomást erre, a tesztet pedig ezt követve tudod elolvasni.

Három hónap tapasztalatai

Mint említettem, nap mint nap használtam, elsődleges telefonként egy Redmi Note 5 társaságában. Ezen böngésztem, ezen néztem videókat, hallgattam zenét, ezzel küldtem és fogadtam üzeneteket, hívásokat, valamint segítségével készítettem és fogyasztottam tartalmat, és navigáltam is vele egypárszor.

Tapasztalataim szerint a két napos üzemidő általában mindig megvolt, sőt, néha három, három és fél is. No persze annak, aki percenként ránéz a Facebookra, lepörgeti az Insta feedet, és óránként küld Snap streaket, ennél jóval kevesebb lesz a screen-on-time.

Az értesítési LED nagy hátránya, hogy némított üzemmódban nem működik, így bizonyos szempontból értelmét veszti ez a fícsör. És ha már fícsörök, a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó egész pontos, és gyorsan működik.

Egy dolog viszont elszomorít a készülékkel kapcsolatban: A MIUI 11 frissítés óta sem biztonsági, sem egyéb update nem érkezett a készülékre, ami azt jelenti, hogy a biztonsági csomag 2019 októberi, és ez nem túl bíztató. Ahogy a termékpaletta növekszik, a fejlesztők figyelme úgy oszlik meg a különböző készülékek között, ezért sem volt túl ésszerű döntés ily szélessé növelni a kínálatot, már ha a szoftverezés részét nézzük. Ami biztos, hogy lassabban érkeznek a javítások, ha érkeznek egyáltalán.

Ezen kívül teljes mértékben meg vagyok elégedve a Mi 9 Lite-tal, a mindennapok során akadásokat, lassulást egyáltalán nem tapasztaltam. Azt kapjuk, amit elvárunk tőle.

Összességében

A Mi 9 Lite a Xiaomi egy jól sikerült MIUI-val érkező telefonja, talán az egyik legjobb a 2019 Q4-es középkategóriás felhozatalban. Amennyire meg tudom ítélni, időtálló, legalábbis ebben a három hónapos időszakban jól helytállt. Ha most választanál készüléket magadnak, azt mondom, azért nézz szét a kínálatban, hátha találsz jobbat is, de ha ide jutottál, talán szemezgetsz a CC9 EU-s változatával (ez a telefon), ebben az esetben azt mondom, nyugodtan válaszd a Mi 9 Lite-ot.

Köszönöm szépen a Xiaomishop.hu-nak, hogy rendelkezésemre bocsájtották a készüléket e teszt erejéig. Ha érdekel, aktuálisan milyen áron juthatnál az általam tesztelt modellhez, erre a linkre kattintva jutsz el oldalukra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ