Xiaomi Mi 8 teszt – Valóban az év zászlóshajója?

24767
- Hirdetés -

Az Mi 8 bemutatójáról beszámoltunk, egy elég részletes bemutató cikket olvashattatok az évfordulós zászlóshajóról. A gyártó szerint indokolt volt a Mi 7 megnevezés átugrása, mert annyi innovatív megoldás került az idei zászlóshajóba, hogy indokolt volt a modellszám ugrás. A bejelentés csúszott, melyet a kijelzőbe épített ujjlenyomat-érzékelő integrálásának nehézségeivel indokoltak. Mint utólag kiderült, ez csak részben volt igaz.

Két Mi 8 modellt vártunk, eltérő kijelzőmérettel. Végül hármat lepleztek le, kettőt szinte azonos hardverrel. A legkisebb verzió az MI 8 SE, mely elsők között kapott Snapdragon 710-es processzort, kompaktabb mérete miatt pedig mindenképpen ideálisabb használatot biztosít egy átlagos méretű kézben. A tesztet hamarosan olvashatjátok az SE változatról is. Most pedig nézzük, mit tud az Mi 8.

Az Mi 8 a középső modell a trióból. Több olyan innovatív, illetve világelső fejlesztést ami miatt valóban a legjobb ár/érték arányú telefon ma a piacon. Pusztán a hardvert nézve abszolút BestBuy a 2018-as flagship telefonok között.
Adott a legerősebb processzor, 6GB LPDDR4x memória, és háromféle háttértár (64/128/256GB UFS 2.1). Egy FDH+ felbontású, gyönyörű Samsung Super Amoled kijelző, prémium anyaghasználat, és QC. 4+ szabványt támogató gyorstöltés is.
Hiányosságai között lehet említeni:

  • nincs microSD bővíthetőség
  • nem kapott IP minősítést, nem vízálló
  • nem kapott nagyobb akkut
  • nincs jack csatlakozó
  • nincs RGB értesítési LED
  • nincs vezeték nélküli töltés támogatás (Qi)

Ezek közül bevallom őszintén, egyik sem hiányzott. A legkisebb, 64GB-os változatot használtam, a temérdek videó, és fotó után  a tárhely fele még mindig szabad volt. A gyors UFS háttértár olvasási sebessége a legtöbb SSD-t meghaladja, átmásolni villámgyorsan tudtam a Mi Notebook Pro SSD-jére. A lehetőség adott, aki nagyobb háttértárra vágyik, két opciója is van (128GB vagy 256GB). Az akkumulátor intenzív használat mellett is kibírt egy napot, ráadásul a gyárilag mellékelt QC 3.0-ás töltőfejjel egy ebédszünet alatt feltölthető. Nézegettem a QC 4+ töltőfejeket, de annyira ritka még a piacon, mint a fehér holló. Ha valaki mégis vágyik a 18W adta villám-töltésre, akár a hama termékét is megtalálhatja a keresőben. 10-12e forint körül kezdődnek ezek a töltők, tehát gondoljuk át, feltétlen szükségét érezzük a beszerzésnek.
A jack csatlakó elhagyása nem új keletű, már elég széles a Bluetooth fülesek kínálata. Ha az Apple el tudja adni a MacBook Pro-t úgy, hogy se SD slot, se az iPhone-ok összekötésére használható kábelük sincs, akkor csak emiatt elállni a vásárlástól butaság. Az Mi 8 saját hangszórója nem szól olyan szépen, mint az elvártam volna, és a sztereó megoldás is kimaradt (idén eddig ez csak a Mi Max 3 kiváltsága). Viszont maximum hangerőn sem recseg, nem bántó a hangkép.
Az RGB értesítési LED-et pedig részben kompenzálja a mindig aktív kijelző (AOD).
A kispórolt Qi töltés talán az egyetlen, amit elvártunk volna, hiszen az év elején több modellt is pletykáltak, de a mai napig csupán a MIX 2s kapta meg ezt az extrát.
A notch teljesen vállalható, bár az elején féltem tőle. 2 nap alatt annyira megszoktam, hogy fel sem tűnt.

A forma elegáns, a fém-üveg készülékház fogása kellemes. Az anyaghasználat mindenképp minőségi érzete nyújt. Nincsenek kényelmetlen élek, illesztési hibák. A fekete szín mágnesként gyűjti az ujjlenyomatok, szinte kötelező azonnal valamilyen tokot felrakni rá. A gyári szilikon tok, ahogy a videóban is említem nem a legjobb megoldás. A fekete szín mellé füstszínű, a fehér, kék, és arany mellé víztiszta szilikon tok jár. Az illeszkedés a sarkoknál pontos, sokkal stabilabb fogást biztosít. Azonban a bekapcsoló gomb környékén nem illeszkedik rendesen. Azon a részen, ahol a középső, és hüvelykujjunk érintkezik a tokkal, ott mozog, elválik a készülék szélétől. A kellemetlen érzés nekem hetekkel később sem szűnt meg. Érdekes, hogy a Mi 8 SE-nél nem tapasztaltam.
Ha már említettem a színeket, akkor megosztom a véleményem. Az arany (nem rose gold) szín kivételével volt szerencsém a másik 3 színhez. A fekete igazi klasszikus, maximálisan a prémium, az elegancia jut eszembe ha ránézek. Egy ékszer, ami vitrinbe való, és nem csupasz (zsíros) kézbe.

A fehér meglepően szép. Az előlap fekete, a fém keret itt színezetlen matt ezüst, még a hátlap felfelé hajló fehér. Első ránézésre akár a kerámia Mix 2. Abszolút el tudom képzelni akár pasiknak, akár hölgyeknek. A hátsó részen a fekete kamera egység miatt messziről tiszta iPhone X. Nincs is ezzel baj, amolyan uniszex változat. Na és ott az éjkék változat. Mielőtt megpillantottam, láttam a Redmi széria pár tagját, és Mi A2 világoskék színét. Ezért nagyon vártam, miben különbözik az Mi 8 kékje. Első pillanatban leesett az állam, és elfogott a birtoklási vágy. Az Mi 6, és az Mi Note 3 kékje piskóta ehhez képest. Külön gratuláció, hogy az arany keretet elfelejtették végre a mérnökök. Amint az többször hangoztattam, nagyon hajtok az Explorer Edition kiadásra. De nem mindenáron. Amennyiben nem lesz elérhető a beharagozott árazással, marad a kék Mi 8. Talán a képeken át sem jön, mennyire szép. Ha egy üzleti tárgyaláson kiraknánk az asztalra mindhárom színt, tuti a kékre kapnák fel legtöbben a fejüket.

Nézzünk néhány furcsaságot az Mi 8-ról, hogy ne csak csupa pozitívumot olvassatok róla:

Ami először feltűnt, az a 18:9-es képarány következtében keletkezett plusz káva a videók közben. Mire is gondolok? Ugye a YouTube videók jelentős része 16:9-ben érhető el. Azonban ha a kijelző képaránya változik, a megjelenített tartalommal kezdeni kell valamit, hogy kitöltse a kijelzőt. Ezt néhány gyártó megoldja szoftveres belenagyítással a videóba. A Xiaomi azonban még nem tart itt. A videó jobb és bal széle nem ér ki a kijelző széléig, ezáltal még vaskosabb káva marad. Az Oppo használja azt a megoldást, hogy még a notch-ra is ráhúzza a videót, így a szenzorsziget kitakar a videóból a tájolás szerinti jobb, vagy bal szélből (attól függ, hogy tartjátok a telefon). Ez nem egy szép megoldás, inkább akkor maradjon úgy az Mi 8 esetén, ahogy most van.
Bluetooth headset:
Bár a legmodernebb átviteli technikát használja (Bluetooth 5.0), az egyéb gyártók mono headset-jeit nem kezeli jól. Ez a hangerőn érezhető leginkább. Az elegendő hangerőhöz képest legalább 30-40%-kal halkabb. Próbáltuk gyári Xiaomi headset-el is, ott ez már csak kb 5-10%. Valószínűleg csak szoftveres bug. Aki hasonlót tapasztal, nem egyedi problémája lesz.
A másik ilyen anomália a Dual GPS valós működése. Személy szerint nem volt lehetőségem kipróbálni, de több visszajelzés alapján ez megint csak valami szoftveres optimalizálatlanság lesz. A helymeghatározás nem folyamatos, és kevésbé pontos, mint a korábbi megoldások. Nem hinném, hogy a dupla frekvencia ennyivel rontaná a navigálás. Reméljük, hogy gyorsan korrigálják.
A kijelző képaránya miatt a játékok egy része sem működött tökéletesen, voltak olyan pontok a kijelzőn, ahol játék közben nem megfelelően érzékelt. Maga a kijelző hibátlan, valószínű, hogy szintén szoftveres hiba. Az Oreo nem volt épp hibamentes sem az Android TV első hivatalos update-e után, sem a MIUI 9 alatt.

Kamera

Ahogy láthatjátok is, nem tudtam belekötni. Persze nem egy MILC szint, pláne nem dSLR. De bőven el tudnám képzelni, hogy egy kompakt fényképezőgép helyett csak ezt használom. Bár a RAW formátum egyelőre nem érhető el, a hardver támogatja. Csak a Camera Api-t kell valahogy megoldani, mert amikor próbáltam, még nem ment. A videó bámulatos a hang viszont nem sztereó hangzás megörökítésére való. Egy koncert felvételéhez nem ajánlott. A színek egy picit kontrasztosak, mely részben az Amoled kijelző, részben az AI műve. Van olyan szituáció, amikor kifejezetten zavaró az élénk színorgia. Arcoknál viszont már túlzás (a jó ízlés határát átlépve) az AI belekontárkodása. Értem én, hogy a kínai emberek szeretnek európai szupermodelleknek látszani a képeken, de egy alapból hibátlan európai arcbőrhöz már sok. A bőrszín természetellenes, és túlretusált. Ez a gyári kamera, más külső alkalmazással szerencsére nincs ilyen gond.

Egyértelmű, hogy a teszt időpontjában a MIX 2s kamerájához képest összességében jobb eredményt kaptunk, azonban ez változhat egy szoftverfrissítéssel.

Az alábbi 3 galériában jól látszik, hogy a Xiaomi most igazán felért a csúcsra, minden téren. Három különböző helyszínen teszteltem a kamera képességeit, és még gyenge fényiszonyok mellett is bőven vállalható képeket kaptam. Nem hiába a remek Sony szenzor, és a kiemelkedő rekeszérték. Az Mi továbbá rendelkezik 4 tengelyes optikai képstabilizátorral, valamint a 2x optikai zoom-al. így nyugodt szívvel ajánlott a legszebb pillanataink megörökítésére is. A 20MP-es szelfi kamera is kiemelkedő (főleg a Beauty mód kikapcsolása után). Hölgy ismerőseim nem vállalták a nyilvánosságot, én pedig nem rontanám el az összképet saját önarcképemmel 😀

Infrás arcfeloldás
Még nem használtam, csak a szám húztam, hogy minek. De amikor az EU-s fejlesztői romban, már MIUI10 alatt használtam, teljesen megszoktam, és szinte csak azt használtam.
Mire jó? Bár a FaceID-hez még nem volt szerencsém (ugye azzal szereli a Xiaomi az Mi 8 Explorer Edition-t, ahogy az Apple az iPhone X-et), de az infrás bőven elég a biztonságos azonosításhoz. Az infra LED teljes sötétségben is képes megvilágítani az arcot, és a visszaverődő hullámhossz alapján a mesterséges intelligencia tökéletes biometrikus kódot készít az arcunkról. Működik napszemüvegben, sapkában, de akkor is, ha épp a teás bögrét tartod az arcod elé, és csak az orrodtól fölfelé lát a szenzor. Teljes sötétségben is tizedmásodperc gyorsasággal. Ott a dupla kopp, és a bekapcsolható gyorsulásérzékelő is. Tehát ha épp meg akarsz nézni egy üzenetet, vagy csak hívni szeretnél valakit, de épp nem tiszta a kezed (pl mosogatsz) csak koppintani kell a kijelzőn, és fülé hajolni. Nagy az archoz emelni a telefon, és azonnal – gomb megnyomása nélkül – felold. Nem lehet átverni. Sem fotóval, sem videóval.

Miért Mi 8, és nem MIX 2s?

Nekem a forma jobban tetszik, teljesen más egyéniség, és ez hozzám jobban passzol. Szép a MIX 2s, de nekem nagyon sarkos. A szelfi kamera megoldás nekem idegen, az arcfeloldás miatt az Mi 8 esetén notch is érthető. A Super Amoled kijelző kissé melegebb színvilága, és a tökéletes feketéje nekem jobban bejön. A kissé túlszaturált színek nem olyan mértékűek, mint egy Samsung telefonnál, a fehér tökéletlen reprodukálása nekem nem gond. Viszont a gyártó számolhatna a kijelző adta lehetőségekkel jobban, és pl fekete témát kiadhatna, mert az Amoled technológia takarékossága jelen pillatanban értelmét veszti. Minden világos, fehér, világit. Egy Amoled-nél meg pont azt kellene kihasználni, hogy a menüt inverzben megoldani, ahogy a kapcsolókat, értesítési sávot is. Ebben még van mit fejlődnie. (próbáltan külső témával, de nem volt tökéletes, voltak benne bugok)

Az Mi 8 már Global változatban is elérhető. A tesztre kapott Mi 8 6+64GB fekete színű változatot a xiaomishop.hu-tól kaptuk. Köszönjük!

Mennyire ajánlott?

A maximális 5 pontból én 4.5-öt adnék az Mi 8-nak.

A fotókat teljes felbontásban innen tölthetitek le.

 

- Hirdetés -