web analytics
KezdőlapHírekXiaomi Mi 8 Lite kernel forrás elérhető a Githubon

Xiaomi Mi 8 Lite kernel forrás elérhető a Githubon

Biztos vagytok páran, akik csak érdeklődéssel néztek a címre: Mi a fene az a kernel… joggal. Mivel az Android is Unix/Linux alapú, így a rendszer magját, vagyis kernelt tartalmaz. A kernelről többet olvashatsz a Wikipédián.

A MIUI részleges forráskódja megtalálható a Githubon, de többnyire régi, vagy csak részleteket adtak meg, ami a jogilag megkövetelhető, mivel a MIUI Android alapú és nyílt forráskód licencet Kínában nem örökli… ez egy nehéz jogi kérdés. Na de minden telefon saját rendszermaggal, vagy kernellel rendelkezik, melyre épül a többi szoftver réteg. Ennek segítségével lehet a szoftver és hardver között kapcsolat, így amíg ezt nem teszik publikussá, csak a Xiaomi tud olyan oprendszert írni a telefonhoz, amiben minden funkció működik. Addig csak felületi átíratokat és egyéb módosításokat tudnak eszközölni, mint pl. a MIUIHU vagy xiaomi.eu.

A publikus kernel segítségével az ügyes programozók nekikezdhetnek az alternatív Android rendszerek megírásának, mint az AOSP, vagy bármilyen másik disztribúció, ami az alap android rendszerre alapul. Miért is jó ez nektek? Hát ha MIUI rajongók vagytok, akkor nem foglalkoztok vele, de ha a csupasz droid jobban tetszik, akkor majd kipróbálható.

Akit érdekel, vagy kíváncsi a Xiaomi Mi 8 Lite kernelének forrására, az megtalálja a Githubon. Amint elkezdődik a fejlesztés, XDA fórumán megtaláljátok az alternatív operációs rendszereket.

 

Szabó Kornél
Szabó Kornélhttps://helloxiaomi.hu/
2013 óta foglalkozok a Xiaomi termékeivel, először a MIUI rendszerrel ismerkedtem meg és teremtettem meg a rajongói bázist, a MIUI fórumon. 2017 óta írom a cikkeket a Hello Xiaomi hírportálra, ami mára, az ország legnagyobb Xiaomi márkával foglalkozó oldala lett.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Legújabb cikkek