A mai felhasználók és újak már talán nem is emlékeznek a Xiaomi Mi 5 / Mi 5s Plus telefonokra, ami elég nagy átütő sikert aratott 2016-ban, bár mai szemmel nézve kissé szegényes a hardvere. Az Mi 5 még februárban mutatkozott be, az akkori Qualcomm snapdragon 820 procival és 16 MP kamerával, míg az utód nagy testvére a Mi 5s Plus, ami még az év szeptemberében látott napvilágot, a továbbfejlesztett SD821 procival, ám csak 13 MP fő és egy 13 MP Fekete-fehér kiegészítő kamerával.
Mind a két telefon szoftveres fejlesztése megrekedt MIUI 10-nél, a Mi 5S Plus Android 7 és a Mi 5 Android 8 alapon. De Mint azt már sokan tudják, a rajongók itt nem állnak meg és lelkes programozók folytatják a telefonok szoftverének frissítését, egyedi, vagy külföldiül custom romokban.

Az egyik legígéretesebb ilyen Android alapú custom rendszer, a LineageOS. A LineageOS számos elfeledett telefonra elérhető, amik között Xiaomi család is számos példánnyal rendelkezik. Ezek között most a fenti kettő telefont emelném ki, amelyek elsők között kapják meg a custom rom portját, ami Android 11 alapon nyugszik.

A Xiaomi Mi 5 LineageOS 18 jelenleg még beta állapotban van, de a készítő szerint minden működik, kamera, WiFi, BT, NFC, telefon, szenzorok, GPS, stb. A telepítés menetéről és a letöltésről a fenti linken kaptok infókat, mindenki csak saját felelőségére, minden adat el fog veszni!

A Xiaomi Mi 5s Plus LineageOS 18 annyira új, hogy még a béta státuszt sem érte el, jelenleg is teszt alatt van, de már szabadon letölthető azoknak, akik szeretnének segíteni a fejlesztésben és a bug vadászatban. A készítő szerint minden funkció működik, kivéve egyet, a WFD szolgáltatást, ami a tulajdonképpen a WiFi Direct. Szóval elméletileg használható, csak nem tudunk streamelni pl. TV-re. Szóval ezt még nagyobb fenntartásokkal javaslom jelenleg, de a régi motorosoknak erősen ajánlott kipróbálni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ