Xiaomi Mi 20W-os vezeték nélküli autós gyorstöltő – Beüzemelés, vélemény

2931

Közel fél éves késéssel, de végül megérkezett Magyarországra is a Xiaomi saját Qi autós gyorstöltője, melyet még a Mi 9 bemutatása után jelentettek be. Ráadásul nem is akármilyen specifikációkkal (erről alább).
A gyári kiegészítőkkel általában csak a baj van, már ami a beszerezhetőséget illeti. Ilyen a Mi 9 gyári hevederes tok is, mely bár kapható nálunk is, mégis a nagy többség inkább a filléres olcsó vackokkal próbálja védeni a nem olcsó felső kategóriás telefonját. Az olcsó kiegészítőkkel több gond is akad. Nem egészen egyenletes a kidolgozás, illetve a felhasznált anyagminőség csak pár hónapnyi használatra teszi alkalmassá a tokok jelentős részét.
A töltőknél ugyanez a helyzet, annyi kiemelendő kiegészítéssel, hogy az olcsó töltők tűzveszélyesek!
Igen, akár a hálózati töltők (fej, kábel) esetén, úgy egy autós töltőnél is az olcsó termék nagyjából egyenlő a silány minőséggel.
Olcsó autós tartó/dokkolóval tele a padlás, és rengeteg webshop ezt ki is használja. Magam is rendeltem már akciósan olyan szélvédőre felcuppantható autós tartót (direkt 3db-ot, hogy kitartson), amiből az első darab már az első forróbb nyári napon elolvadt. Igen, a szélvédőn felejtett, majd fényvisszaverővel beszorított tartó délutánra annyira felhevült, hogy a műanyag megpuhult, majd a rugós mechanika egyszerűen szétnyomta az egészet. A második esetén a tappancs volt hajlamos naponta elengedni, így tesztelhettem a reflexeimet is, hogy a telefonnal együtt időben el tudom-e kapni. A harmadikat inkább elajándékoztam családtagnak.

A Xiaomi eddigi mágneses autós tartója sem volt az igazi, mivel a manapság kapható tepsikhez a súlyuk miatt már nem igazán használhatóak, ráadásul a mellékelt fém korongot vagy a tokba, vagy a telefon hátára kellett rögzíteni a használatához.
A mostani Qi gyorstöltő az első olyan autós tartó/dokkoló, amit szívesen ajánlok.

A dobozban igényesen, külön bezacskózva találunk mindent. Igen, a töltőpaddal ellentétben itt nem csak magát az eszközt találjuk, hanem több kiegészítőt is. Minőségi USB-C kábelt, amiből szerintem még nincs annyi felesleg, mint a microUSB kábelekből anno. Kapunk hozzá egy dupla USB kimenettel rendelkező szivartöltőt is, mely bár a videóban nem látszódik, a csatlakozóknál világít, illetve az anyagminőség is prémium. Második nekifutása sikerült bedugni, annyira passzol, és annyira erős a rugós rögzítés (nem fogjuk kidobni pár hónapnyi rázkódás után). A szivartöltőn találhatót 2db USB aljzatból egy fekete, és egy piros színű, gyanítom, ez utóbbi képes a 20W leadására.
Jár még hozzá egy bajonett is, ami egy igényesebb adapter akar lenni, 3M ragasztóval ellátva. Egyszer kell jól felrakni a megtisztított szélvédőre, és gyaníthatóan jó ideig nem kell foglalkoznunk vele. Az autós dokkoló krokodilcsipesz felfogatást használ, fogazott, szilikon gumi bevonattal. Tapad, nem karcol, nem zörög. Ezt csíptetjük a bajonett belső részén található rögzítő részbe, ami tökéletes egységet alkot, és egy hajszálnyit sem mozog. Cserébe erővel kell egyesíteni a kettőt.

A rögzítő karokat szintén gumi borítással látták el, sehol sem ér közvetlen műanyag a telefonhoz. A töltőpad rész 2.5D lekerekített üvegből készült, rendkívül igényes megjelenést, és minőséget kölcsönözve. Ez érintkezik a gumin kívül a legnagyobb felületen a telefonunkkal, melyet a videóban látottak szerint gyári szilikon tokban érdemes használni a töltőben. Az üveg mögött található az infra szenzor egyik része, valamint egy kéken villogó LED gyűrű is, mely sötétben segít megtalálni a töltőt, de irtó menőn is néz ki. Amikor a telefont belehelyezzük, a világítás megszűnik.


Maga a töltő érezhető súlya már jelzi, hogy nem spóroltak az anyagokon (az üveg felhasználása is közrejátszik), érezni, hogy nem rövid használatra tervezték.

A töltőbölcső alsó oldalsó élén találunk újabb infra szenzort, ami a telefon kivételénél segít.
A pozicionáló gömbcsukló stabil rögzítést tesz lehetővé, már csak az autó szellőző rácsának lamellájának. Külön dicsérendő, hogy az alsó rögzítő fix kar (amire ül a telefon) egy nagyobb lyukkal rendelkezik (fentebbi galériában), ami arra szolgál, hogy a vezeték nélküli töltést nem támogató telefonokat is tudjuk benne tartani, és tölteni. Csupán a töltő USB-C kábelét kell alulról kihúzni, és közvetlenül a telefonba dugni.
Ez leginkább akkor praktikus, ha cseretelefont használunk, vagy az utasok között van olyan készülék, ami nem tölthető vezeték nélkül. Figyelmességből ötös.

Jelenleg a Mi 9 tudja egedül kihasználni a 20W-os töltést, a Mi MIX 2s vagy a Mi MIX 3 10W-ot, az iPhone X 7.5W-os képes felvenni.

Egyedül a felrögzítés lehet problémás, mielőtt beruházunk egyre, érdemes alaposan megvizsgálni autónkat, van-e hely a töltő számára, alkalmas-e a szellőzőrács lamellája egy ekkora szerkezet stabil rögzítésére. Amennyiben a bajonettet is használjuk, és felragasztjuk, elállni már nincs lehetőség (teljes áron), mivel a gyári ragasztó többször már nem alkalmas stabil rögzítésre.
Amint a videóból láthattátok, a teszthez használt Skoda Superb alkalmas a töltő használatára, a szellőzőrács második lamellája bizonyult alkalmasnak a stabil rögzítésre. A töltő alja így a fedélzeti kijelzőre ér rá, és mivel ez a rész nem gumírozott, némi barkács nem árt, ha egy későbbi kopogást szeretnénk megelőzni, valamint a kijelzőt szeretnénk a kopástól/karctól megóvni. Próbálta a másik oldalra is rögzíteni, így megoldva a belógó kábel gondját. Ebben a pozícióban viszont nehézkes a telefon kijelzőjének láthatósága, kezelése. Tehát némi kompromisszum van, de legalább kapunk egy minőségi kiegészítőt, mellyel a Mi 9 tulajok ki tudják használni a telefon ezen képességét, és viszonylag gyorsan fel tudják tölteni a telefont úgy, hogy fél kézzel bármikor kézbe tudják venni a telefont (mondjuk egy piros lámpánál várakozva). Dugóban araszolva, vagy például autós futároknak különösen praktikus, hiszen gyors a telefon mozgatása, és a töltése is, hiába a gyakori töltési ciklus.

A Xiami Mi 20W-os vezeték nélküli autós gyorstöltő mától (08.05.) elérhető a xiaomishop kínálatában 2 év magyar garanciával 13.990 Ft-os áron. (elnézve a külföldi webshopok aktuális árait, ez egy igazán kedvező ár érte)