KezdőlapHírekXiaomi Mi 11 Lite 5G vagy Xiaomi 11 Lite 5G NE? Mi...

Xiaomi Mi 11 Lite 5G vagy Xiaomi 11 Lite 5G NE? Mi a különbség?

A bemutatón is már érdekesség volt, hogy a Xiaomi Mi 11 Lite 5G újra ki lett adva, csak kapott egy NE jelölést, az az New Edition (Új kiadás). De most akkor jobb lett, vagy rosszabb, olcsóbb vagy drágább? Ennek járunk most utána.

 

Xiaomi Mi 11 Lite 5G Xiaomi 11 Lite 5G NE
Xiaomi Mi 11 Lite 5G Xiaomi 11 Lite 5G NE
Qualcomm® Snapdragon™ 780G Qualcomm® Snapdragon™ 778G
Corning® Gorilla® Glass 6 Corning® Gorilla® Glass 5
6.55” FHD+ AMOLED 6.55” FHD+ AMOLED Dolby Vision® sRGB 100%
159 g 158 g
Szarvasgomba fekete
Citrus sárga
Menta zöld
Szarvasgomba fekete
Rágógumi kék
Őszibarack rózsaszín
Hópehely fehér
Antutu: 522490 Antutu: 527663
Szoftver

Tulajdonképpen ennyi a különbség a két hardver között. A Szoftvert csak megjelenéskor lehet összehasonlítani, mert ma már mind a kettő a MIUI 12.5 felületet és Android 11 alapot futtat. De az NE, mint azt korábban már olvashattátok, 3 fő Android frissítést fog kapni és 4 évig biztonsági frissítést. Ezt nem mondhatjuk el az elődről.

Processzor

A hardver különbséget, legfőképp a SoC terén, a most is a világrengető chip hiány okozta. Mivel a Qualcomm Snapdragon 780G gyártása kudarcba fulladt, így a 778G-vel pótolták. De senki ne higgye, hogy ezzel kevesebb lett az új telefon. A 778G processzor, a tesztek alapján szinte semmiben nem teljesít annyira kevésbé, mint a nagyobb 780G. Ez annak köszönhető, hogy a 778G 2 hónappal később jelent meg, mint a másik, mégis 5 helyett, 6 nm technológiával készült. Mégis ugyan úgy teljesít, bár a 778G támogatja az UFS 3.1 háttértár technológiát, a másik csak UFS 3.0. Így az adatkezelés, írás és olvasás jobb, gyorsabban töltenek be az appek, játékok, képek, stb.

Képernyő

Az 1 grammos súlyvesztés fizikailag nem derül ki, hogy mi határozza meg, bár a képernyőt védő üveg egyel régebbi, csak 5-ös sorozat, míg a régebbire a 6-os került. Az új NE kijelzője szinte ugyan az, fizikai tulajdonságaiban sehol nem találtam különbséget. A Xiaomi hivatalos honlapján viszont két új dolgot is olvasni a képernyő szekcióban. Az NE képernyője kapott Dolby Vision® és 100% sRGB besorolást.

Élénkebb minden szín, a sötét sötétebb, a világos világosabb és részletgazdagabb.

Színek

És a végére a színekben látható némi különbség, bár a fekete megmaradt, az NE kapott érdekesebb színeket, mint a Rágógumi kék, Őszibarack rózsaszín, Hópehely fehér. Nekem személy szerint a Rágógumi kék a kedvencem, de szívesen megnézném élőben a Hópehely fehéret.

Ár

Az árak összehasonlításánál a megjelenéskor megadott javasolt fogyasztói árat vessük össze, ne a másik jelenlegi árával. Forintosítani sem akarom, mert akkor más volt az árfolyam, mint a szerdai bemutató alatt.

Kiszerelés Xiaomi Mi 11 Lite 5G Xiaomi 11 Lite 5G NE
6/128 GB 369 € 369 €
8/128 GB 399 € 399 €

 

Archívumokban fellelhető árakat találtam csak, több oldalon más-más cédulával, de többségében ugyan azokat a javasolt árakat láttam, mint az NE esetén. Szóval ugyan annyiba fog kerülni, mint az előd és nem igazán hoz újdonságot magával. Mondjuk az nem lett volna tisztességes, hogy olcsóbban kihozzák az Új kiadást, egy pár hónapos telefonra. Azzal eret vágtak volna a jelenlegi tulajok. Mivel a készlet nagyon korlátozott, így csak az NE verzió lesz hamarosan kapható a hazai piacon is. Ezt pedig októbertől tehetitek meg, hisz Magyarországon csak szeptember végén lesz bemutatva az új család.

Szabó Kornélhttps://helloxiaomi.hu/
2013 óta foglalkozok a Xiaomi termékeivel, először a MIUI rendszerrel ismerkedtem meg és teremtettem meg a rajongói bázist, a MIUI fórumon. 2017 óta írom a cikkeket a Hello Xiaomi hírportálra, ami mára, az ország legnagyobb Xiaomi márkával foglalkozó oldala lett.
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
- Hirdetés -

Legújabb cikkek